10 keer zoveel bacteriën op telefoon dan op wc-bril

Categories SchoonmakenPosted on

De meeste mensen staan er nauwelijks bij stil dat het gebruik van hun smartphones op de meest ongebruikelijke plaatsen ertoe leidt dat ze vol zitten van de bacteriën. Zo erg zelfs dat ze tot tien keer onhygiënischer zijn dan wc-brillen. 

Bacteriën

Hoeveel bacteriën er op een smartphone zitten is niet precies bekend. De resultaten van verschillende onderzoeken lopen namelijk uiteen. Identificeerden onderzoekers tijdens een recente studie maar liefst 17.000 bacteriën op de toestellen van Amerikaanse hogeschoolstudenten. Onderzoekers van de University of Arizona ontdekten dan weer dat er op smartphones tot wel tien keer meer bacteriën zitten dan op toiletbrillen.

Toch zijn de cijfers  eenvoudig te verklaren zijn: Mensen nemen hun smartphones overal mee naartoe , zelfs naar  plaatsen waar ze normaal gesproken eerst hun handen wassen voor ze iets aanraken.

Ziekmakers

De menselijke huid is van nature bedekt met bacteriën, die telkens op je smartphone terecht komen wanneer je je telefoon aanraakt. De meeste van die organismen zullen je echter niet ziek maken. Al zijn ook al ernstigere pathogenen zoals E.coli of MRSA op smartphones teruggevonden. Hoe zit dat dan precies? “Ook die bacteriën op je smartphone maken je niet automatisch ziek, maar je wil ze natuurlijk ook niet zomaar in je systeem laten binnendringen. Dat is eveneens het geval met griepvirussen, die eventueel via een smartphone verspreid zouden kunnen worden,” bevestigt Susan Whittier, diensthoofd klinische microbiologie aan het New York-Presbyterian and Columbia University Medical Center.

Schoonmaken

Maar gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om jouw smartphone een stukje hygiënischer te maken. Zowel Susan Whittier als Emily Martin zijn het er over eens dat het toilet verboden terrein is voor de smartphone. Wanneer je het toilet doorspoelt, worden bacteriën immers over de hele ruimte verspreid, waardoor zelfs E.coli op je smartphone terecht kan komen. Daarnaast raadt Whittier aan om je smartphone een paar keer per maand grondig te reinigen met een doekje dat je eerst onderdompelt in een mix van 60% water en 40% ontsmettingsalcohol. Maar er zijn ook kant-en-klare doekjes te koop. En als laatste tip geeft ze nog mee dat je je handen meerdere keren per dag moet wassen.

Lees ook  Hoe maak je roestvrijstaal schoon in je keuken