4 tips voor een ergonomische werkplek

Categories NieuwsPosted on

Hoewel werken vanuit vanaf de bank of aan je keukentafel op het eerste gezicht misschien wel comfortabel lijkt, is dit geen goed idee voor je rug, nek, schouders en polsen. Maar ook op kantoor schort er vaak nog iets aan je werkplek. Tips om rug-, nek- en polsklachten vermijden en voor een ergonomische werkplek te zorgen.

Ergonomische werkplek

Arbeidsomstandigheden zijn het fysieke, sociale en psychologische klimaat waarin wordt gewerkt. Arbeidsomstandigheden bepalen de arbeidsbelasting op de individuele werknemer. Werkdruk, werktijden, werkhouding en werkplek zijn factoren die van invloed zijn op de arbeidsomstandigheden. Deze factoren kunnen zowel fysieke als psychische invloed hebben op werknemers. Een goede werkplek is dus erg belangrijk.

Bureaustoel instellen

Ongeveer 70% van onze werktijd brengen we zittend door. Als we moeten zitten, dan is een goede bureaustoel, die je kan instellen naar jouw individuele behoeften, geen overbodige luxe. Maar hoe stel je je stoel goed in. Uit onderzoek blijkt dat 7 op de 10 kantoormedewerkers niet weten hoe dit moet.

  • Ga diep in je stoel zitten en zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan.
  • Je bekken moet iets hoger zijn dan je knieën, je bovenbenen hellen lichtjes af. Wanneer je tafel niet instelbaar en te hoog is, zet je stoel dan wat hoger en gebruik een bankje om je voeten op te zetten.
  • Tussen je stoel en je knieholte mag een vuist ruimte zitten.
  • De holte van je lage rug moet ondersteund worden door de rugleuning. De steun van je bureastoel heeft dus best een bolle vorm onderaan.
Lees ook  De voordelen en nadelen van een spiraaltje
werkplek

Beeldscherm

Je laptop plat op de tafel of op het bureau zetten, is geen goed idee. In het gunstigste geval heb je een groot (19”) beeldscherm of minstens een laptophouder of –standaard.

Je stelt je scherm op deze manier goed in:

  • Plaats je scherm recht voor je.
  • Met de bovenrand van je scherm op ooghoogte.
  • Op een armlengte kijkafstand.

Muis en toetsenbord

Ook als je met een laptop werkt, heb je een apart toetsenbord en een externe muis nodig die goed in je hand zit en naast je toetsenbord ligt. Je toetsenbord ligt trouwens zo’n 10-15 centimeter van de tafelrand af.

Zitten, staan en bewegen

Afwisselen tussen zittend en staand werken kan heel wat lichamelijke klachten voorkomen. Thuiswerk leent zich uitstekend om te variëren in werkhouding. Werk eens een tijdje staand aan het aan je aanrecht bijvoorbeeld of op een andere plek. Zolang het werkblad maar ongeveer op ellebooghoogte is

En vergeet zeker niet om regelmatig wat rond te lopen om wat energie te verbruiken en je bloedsomloop goed te stimuleren. Voer bijvoorbeeld een telefoongesprek terwijl je in de tuin wandelt. En loop naar je collega in plaats van hem of haar een mail te sturen of te bellen.