Aardbeienjam maken. Hoe doe je dat?

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, OntbijtPosted on
aardbeienjam

Aardbeienjam maken is helemaal niet moeilijk. Bovendien weet je precies wat erin zit als je het zelf maakt. Laatst kwam ik langs een pluktuin en daar heb ik een flinke hoeveelheid aardbeien geplukt. Aardbeien zijn lekker, maar meer dan een kilo opeten is wel erg veel. En dus heb ik er een lekkere jam van gemaakt. Overigens kun je ook prima jam maken van kersen, bessen, peren en pruimen.

Aardbeienjam maken

Potjes

Ben je van plan om jam te maken, zorg dan eerst voor schone potjes. Dit kunnen oude jam potjes zijn, maar tegenwoordig kun je ook veel leuke potjes online kopen. Om je jam goed te kunnen bewaren, heb je schone potten nodig. Voordat je jam- en weckpotten kunt gebruiken, moet je ze eerst steriliseren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Als je veel potten en flessen in een keer moet schoonmaken en steriliseren, kun je de afwasmachine gebruiken. Zorg ervoor dat je afwasmachine schoon is. Zet alle flessen, potten en deksels in de afwasmachine en kies het heetste programma, inclusief drogen.  Je hoeft geen wasmiddel te gebruiken.

Ingrediënten

Dit moet genoeg zijn voor 1 pot jam

  • 250 gram aardbeien
  • 175 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap
Aardbeienjam maken

Aardbeienjam maken

  • Haal de kroontjes van de aardbeien en was ze goed.
  • Snijd de grote aardbeien door de helft en doe ze in een pan met een dikke bodem
  • Doe de suiker en het citroensap erbij.
  • Kook het fruit op hoog vuur tot het zacht is
  • Proeven mag, maar wel met een schone lepel!
  • Schep daarna je jam in de schone potjes en sluit de potjes goed af met een schoon deksel. Zet ze dan even een paar minuten op de kop zodat het zuurstof uit de potjes verdwijnt
  • Noteer wat erin zit en schrijf tevens de productiedatum op en bewaar de jam vervolgens op een koele en donkere plaats. Jam met een normaal suikergehalte en verpakt in een schone pot is buiten de koelkast zeker 6 – 12 maanden houdbaar. Als de pot eenmaal is geopend, kun je de jam het beste in de koelkast bewaren.
Lees ook  Tomaten-crèmesoep zonder pakjes en zakjes

 Meer recepten met aardbeien

Geef een reactie