Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. Dit kan een naaktfoto of video van het slachtoffer zijn, maar het kan ook zijn dat webcambeelden van iemand zo gemonteerd worden dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met een minderjarige, zodat ook op deze manier gechanteerd wordt met het online zetten van materiaal.
Wat is Sextortion
Sextortion is seksuele afpersing met naaktfoto’s of filmpjes. Wist je dat 1 op de 5 meisjes weleens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand heeft gestuurd? Dat zijn soms beelden die in vertrouwen door het slachtoffer gestuurd zijn, maar het komt vaker voor dat de slachtoffers deze foto’s niet zelf versturen. De beelden worden dan gestolen door in te breken in mail-accounts en social media, door apparatuur te stelen of door het overnemen van een webcam zonder dat iemand het in de gaten heeft. Vervolgens dreigen ze deze door te sturen naar je vrienden en familie. Tenzij je nieuwe beelden levert of geld gaat betalen.
Wanneer iemand een naaktfoto van jou wil verspreiden, raak je waarschijnlijk eerst in paniek. Dat is een hele natuurlijke reactie. Je wilt dat het zo snel mogelijk stopt en er alles aan doen om te voorkomen dat beelden of foto’s verspreid worden. Toch zul je sterk moeten zijn. Eist de afperser geld, meer video’s of meer foto’s, doe dat dan niet! De kans is namelijk erg groot dat degene op een later moment weer komt vragen. Maar wat moet je wel doen?
Bewijs verzamelen bij afpersing met naaktfoto’s
- Maak screenshots van de gesprekken en beelden. Dat kun je het beste via een computer doen en niet vanuit een app. De politie kan meer met je screenshots als de url erop staan. Whats app heeft ook een webversie. Die vind je hier.
- Sla alle gegevens van de verdachte op. Denk aan het telefoonnummer, de naam, gebruikersnamen en het eventuele bankrekeningnummer
Geen contact
We geven toe dat het moeilijk is om het contact te verbreken. Je zou hem of haar natuurlijk graag willen stoppen of uit willen schelden. Doe dat niet. Blokkeer het nummer van degene in je telefoon en verwijder en blokkeer degene ook op je social media. Zo zorg je dat je geen berichten meer kunt ontvangen van de dader. De kans is groot dat hij of zij dan andere methodes gaat bedenken. Pas daarom ook meteen je instellingen aan op social media zodat mensen die je niet kent, je ook geen berichten kunnen sturen.
Hulp zoeken bij Sextortion
Zorg dat je met iemand over de bedreigingen kunt praten. Al snappen we dat dat niet gemakkelijk zal zijn. Dit kunnen je ouders, familie of vrienden zijn. Of als je op school zit, een mentor. Er zijn ook websites waar je hulp kunt krijgen zoals Meldknop en helpwanted. Hier vind je meer informatie en ook kun je er anoniem seksueel misbruik melden door een formulier in te vullen of door anoniem te chatten.
Aangifte doen
Doe altijd aangifte! Neem al het bewijs wat je verzameld hebt mee naar de politie. Ook als de beelden nog niet verspreid zijn. Bedreigen of chanteren is namelijk strafbaar.
Wat moet je doen als je beelden van jezelf vindt?
Maak eerst een screenshot en neem contact op met de website waar je de beelden gevonden hebt. Geef aan dat je geen toestemming hebt gegeven om deze beelden te plaatsen. Is het een Nederlandse site dan kan het gewoon in het Nederlands. Is het een buitenlandse site, doe het dan in het Engels.
Vertel het aan iemand die je kunt vertrouwen. Durf je dat niet, neem dan contact op met helpwanted. Hoe sneller je reageert, hoe kleiner de schade zal zijn. De foto kan namelijk ook verder verspreid worden. Neem altijd contact op met de politie (0900-8844). Doe dit voor de foto verwijderd is. Anders is het bewijsmateriaal weg.
Verander de wachtwoorden van al je accounts. Heb je in paniek geld overgemaakt, neem dan contact op met de bank.