Albert Heijn voert statiegeld in op alle plastic sapflessen

Supermarktketen Albert Heijn gaat statiegeld op alle plastic sapflessen invoeren. Volgens het bedrijf is dit duidelijker voor consumenten en worden er daardoor meer plastic flessen op de juiste manier ingezameld en gerecycled. Met deze stap krijgen alle plastic flessen frisdrank, water en sap van het eigen AH-merk statiegeld.

Statiegeld

Op dit moment geldt voor plastic flessen en flesjes van frisdrank, water én sappen waar suiker of water aan toe is gevoegd een statiegeldverplichting. Voor producten die voor 100 procent uit sap bestaan geldt deze statiegeldverplichting niet.

Uit een onderzoek van Kassa en Recycling Netwerk Benelux (RNB) bleek eerder dat supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo gebruik maakten van die uitzondering, terwijl ze wel suiker of water toevoegden aan het sap.

Statiegeldsysteem

Statiegeld Nederland maakte maandag echter bekend het statiegeldsysteem te openen voor alle sappen in plastic flessen. Albert Heijn stelt deze ontwikkeling te omarmen en wil daarom op alle plastic sapflessen van het eigen merk statiegeld invoeren.

De supermarktketen zette al eerder stappen in de verduurzaming van plastic flessen. Zo zitten alle verse sappen in flessen van 100 procent gerecycled PET die, door afwasbare etiketten, ook nog eens 100 procent recyclebaar zijn. Ook werd de navulbare fles voor versgeperst sinaasappelsap geïntroduceerd, een duurzaam alternatief voor de plastic wegwerpflessen. Daarvan zijn er inmiddels 42.000 verkocht.

Lees ook  Netflix komt met vervolg Undercover over verleden Ferry Bouman