Allergie voor huisstofmijt. Wat kun je doen?

Categories Huis, SchoonmakenPosted on

Niezen, een verstopte neus, branderige ogen en vermoeidheid door allergische reacties in je eigen huis. Hoe richt je je woning zo in dat de huisstofmijt geen grip op je krijgt?

Allergie

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen, zoals stuifmeel, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Deze stoffen, die altijd een soort eiwit bevatten, worden allergenen genoemd. Allergieklachten variëren van neusverstopping, niezen, snotteren en tranende ogen tot jeuk aan ogen, neus en keel.

In Nederland heeft ongeveer een kwart van de mensen last van allergie. In huis gaat het vooral om huisstofmijt. Als je er last van hebt krijg je eczeem, niesbuien, een verstopte neus, moeite met ademhalen, tranende ogen en vermoeidheid. De beste manier om allergie te voorkomen is het vermijden van allergeen.

Wat is huisstofmijt

Huisstofmijt, een minuscuul spinnetje dat in alle Nederlandse huizen voorkomt. Het beestje leeft vooral in huisstof en voedt zich voornamelijk met huidschilfers. Het beestje gedijt goed in een warme, vochtige omgeving waar veel huidschilfers zijn, zoals in matrassen, kussens en vloerbedekking. Het bed is de favoriete verblijfplaats van huisstofmijten. ‘Hoewel deze spinnetjes het hele jaar voor overlast kunnen zorgen, neemt hun aantal in de herfst toe. En daarmee ook de klachten. De verwarming staat aan, er wordt minder gelucht en het is wat vochtiger. Daar houden ze van. In een matras kunnen soms wel meer dan een miljoen van deze mijten zitten.

Uitwerpselen veroorzaken allergie

Huisstofmijt houdt erg van vocht. In de herfst gaan deuren dicht en gaat de verwarming aan, ook wordt de lucht in huis vochtiger. Zo kan de huisstofmijt zich snel vermenigvuldigen. In de herfst zijn er meer huisstofmijten en die produceren samen ook meer uitwerpselen.

Lees ook  Hittegolf: tips om slim om met de hitte om te gaan

Het zijn die uitwerpselen die een huisstofmijtallergie veroorzaken. Kleine, uitgedroogde en onzichtbare deeltjes worden ingeademd omdat zij door heel het huis zweven. Vervolgens komen deze stofdeeltjes terecht in je keelholte, mondholte, bronchiën en longen waar ze voor een allergische reactie kunnen zorgen.

Klachten huisstofmijt

Als je allergisch bent voor huisstofmijt wordt je vaak wakker met een verstopte neus en droge keel, deze worden namelijk veroorzaakt door de uitwerpselen die u ’s nachts inademt. Vaak hebben mensen ook last van hun keel, niesbuien, een loopneus, vermoeidheid en ze is vaak suf. Alsof je hoofd vol zit met slijm.

huisstofmijt

Aanpassingen in huis

Wie allergisch is voor deze ongenode gast wordt geadviseerd zijn woning te saneren (lees: het zoveel mogelijk vrijmaken van de huisstofmijt).

  • Vervang vloerbedekking en kleden door gladde vloeren, zoals parket of zeil en maak die dagelijks schoon.
  • Een leren bankstel is beter dan één van stof.
  • Bewaar boeken en spullen in een afgesloten kast. Dan zweeft er minder stof rond
  • Zorg verder voor een droge slaapkamer door in het najaar tijdig de verwarming aan te zetten.
  • Hypoallergene matrassen en matrashoezen voorkomen dat de uitwerpselen van de huisstofmijten worden ingeademd en heftige allergische reacties veroorzaken.
  • Ook een luchtbevochtiger tegen droge lucht in huis is een goed idee
  • Er zijn planten die de lucht zuiveren. Ze nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht en breken die af. Het zijn natuurlijke luchtverfrissers. De lepelplant en krulvaren zijn hiervan voorbeelden
  • Geen stoffen gordijnen. Kies voor lamellen, rolgordijnen en jaloezieën in plaats van stoffen gordijnen
  • Neem anti-allergische kussens op bed
  • Om aanwezige huisstofmijten te doden, moeten beddengoed en gordijnen op 60 graden Celsius worden gewassen. Dat laatste geldt eveneens voor knuffels. Door deze vervolgens 24 uur in de diepvries te leggen, dien je de huisstofmijt de genadeklap toe.
Lees ook  Een hoeslaken opvouwen zonder gedoe

Huisstofmijt matrashoes

Voor matrassen, kussens en dekbedden zijn speciale hoezen te koop waar de huisstofmijt niet doorheen kan. Het is verstandig om beddengoed minimaal eens in de twee weken op zestig graden te wassen. Daar kan de huisstofmijt niet tegen. Als het beddengoed daar niet tegen kan, mag je het ook 24 uur in de vriezer stoppen. Dat is even effectief.

Verder is het belangrijk je huis voldoende te luchten. Laat ventilatieroosters open staan en zet een raam op een kier, ook in de winter.

Allergietest

Als deze preventieve maatregelen te weinig effect sorteren, is het verstandig om bij de huisarts aan te kloppen. Op basis van de klachten kan de patiënt worden doorgestuurd voor bloedonderzoek of een huidpriktest, ook wel krasjestest genoemd. Afhankelijk van de uitslag kan de huisarts medicatie voorschrijven in de vorm van een (ontstekingsremmende) neusspray. Wanneer de klachten blijven bestaan, wordt de patiënt doorverwezen naar een KNO-arts.