Apfelstrudel zoals oma hem maakte

Categories Alle recepten, BakkenPosted on
Apfelstrudel

Mijn oma was een echte keukenprinses. Iedere keer als wij kwamen stond er iets lekkers voor ons klaar. In de herfst waren dat vaak appelflappen, appelbollen of apfelstrudel. Natuurlijk met appels uit eigen tuin. De heerlijke geur van warme appel met rozijnen en kaneel maakt me nog steeds blij. Dit jaar maakte ik zelf apfelstrudel. Met appels van de buurvrouw en het recept van oma.

Ingrediënten apfelstrudel

  • 300 gram bloem. Bewaar ook even wat extra 
  • Een ei
  • Een theelepel azijn
  • Twee eetlepels zonnebloemolie
  • 75 gram gesmolten boter
  • Wat poedersuiker

Voor de vulling heb je nodig

  • 50 gram boter
  • 100 gram paneermeel
  • Een kilo zure appels. Schil ze en snijd ze in blokjes of schijfjes
  • 100 gram rozijnen
  • Een eetlepel citroensap
  • 125 gram suiker
  • Een theelepel kaneelpoeder

Hoe maak je apfelstrudel?

Je mengt eerst de bloem met een halve theelepel zout. Is het goed gemengd dan maak je er een bergje van. Dat kan op je werkblad of op een grote snijplank. Maak in dat bultje een kuiltje. Breek je ei in het kuiltje en meng alles door elkaar.

Giet 125 ml heet water met azijn over de bloem met ei en kneed alles tot een bol die loslaat van je werkblad. Heb je een mooie bol dan bestrijk je die bol met wat olie. Pak de bol in met wat vershoudfolie en laat het een half uurtje rusten.

Zet ondertussen de oven aan op 180 graden. Smelt wat boter in een pannetje voor de vulling en rooster je paneermeel. Doe dit ongeveer 2,5 minuut.

Lees ook  Recept om zelf cashewmelk te maken

Doe op een schone theedoek wat bloem. Leg je deegbol erop en rol je bol met een deegroller uit tot een dunne lap. Werk van binnen naar buiten. Rek daarna je deed nog wat uit met je handen. Je deeg moet echt superdun zijn. Leg daarna je deeg weer op de theedoek. Pak een bakkwast en bestrijk je deeg met wat gesmolten boter.

Pak dan je paneermeel en meng het met de appels, rozijnen, citroensap, suiker en kaneel. Verdeel dit op je deeglap. Zorg wel dat de randen vrij blijven.

Dan komt het moeilijkste en snap je waarom je alles op een theedoek moest leggen. Rol je deeg op met behulp van de theedoek. Doe dit heel voorzichtig maar wel stevig. Leg de rol dan met de naad naar beneden op je bakplaat. Bestrijk je strudel met de overgebleven boter en bak hem ongeveer een half uur in de oven tot hij mooi goudbruin is.

Wanneer je hem uit de oven haalt bestrijk je hem nog eens met wat gesmolten boter. Laat dan de apfelstrudel afkoelen. Om het af te maken doe je er nog poedersuiker op.

Lekker met wat slagroom of een bolletje vanille-ijs.