Vier van de vijf Nederlanders repareren hun kapotte spullen wel eens, blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Toch gooien Nederlanders jaarlijks meer dan 100 miljoen kleine apparaten, zoals een koffieapparaat, smartphone of waterkoker, weg. Een aanzienlijk deel daarvan had gerepareerd kunnen worden en een tweede leven kunnen krijgen.

Repareren
Volgens Milieu Centraal is repareren goedkoper en makkelijker dan veel mensen denken. De voorlichtingsorganisatie geeft tips voor een langere levensduur van apparaten. “Het begint natuurlijk met goed onderhoud”, zegt Anne Kluivers van Milieu Centraal. “Als je apparaat toch sneuvelt, staat YouTube vol met handige how-to-filmpjes en repareerinstructies. Ook kun je gratis hulp inschakelen bij een Repair Café.”
Milieu Centraal heeft een handig stappenplan opgesteld waarmee je ontdekt hoe je spullen een langer en een tweede leven geeft.
Tweede-leven-stappenplan
1. Afstoffen en onderhouden. Werkt je apparaat nog? Onderhoud het regelmatig, dan gaat het langer mee. Ontkalk bijvoorbeeld je koffieapparaat en maak de achterkant van je föhn stofvrij. Zo wordt de motor minder heet en brandt deze minder snel door.
2. Repareren is meestal, maar niet áltijd beter voor het milieu. Energieslurpers, zoals oude wasdrogers en koelkasten, kun je beter vervangen door een energiezuinig apparaat in plaats van laten repareren. Check bij andere apparaten eerst of ze echt gesneuveld zijn. Soms is een onderdeel stuk of werkt iets niet door een vastzittend knopje. Sla de gebruiksaanwijzing er nog een keer op na voor tips. De meeste handleidingen vind je ook online.
3. Check of de leverancier nog garantie geeft. De monteur van de fabrikant werkt met originele onderdelen. Ook als de garantie is verlopen, is een verkoper wettelijk verplicht om je apparaat te repareren of vervangen als het stuk gaat bij normaal gebruik, binnen een redelijke levensverwachting. Hoe lang dat is? Kijk op consuwijzer.nl/thema/garantie.
4. Geen garantie? Probeer het zelf. Online zijn veel handige instructievideo’s te vinden en misschien wil iemand helpen. Bij veel bedrijven kun je losse onderdelen bestellen.
5. Kom je er zelf niet uit? Vraag vrienden of bezoek een Repair Café. Hier staan vrijwilligers klaar om (samen met jou) spullen te repareren. Fietsen, koffieapparaten en stofzuigers zijn de drie meest meegenomen producten. Ruim 65% van alle meegebrachte spullen wordt met succes gerepareerd in een Repair Café.
6. Niet meer te redden? Lever je kapotte apparaat in bij een inleverpunt voor elektrische apparaten. Deze vind je bij diverse winkels of in de milieustraat. Zo kunnen veel materialen gerecycled worden.
