Appel cranberry kerststol of paasstol

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, PasenPosted on
kerststol

Ben je de ‘gewone’ stol met spijs, rozijnen en noten een beetje zat, dan is deze appel cranberry kerststol echt iets om te proberen. Als je hem zelf bakt is het niet alleen lekkerder, maar ook frisser. Een recept van Laura Kieft van Laura’s Bakery.

Voor het maken van  1 flinke kerststol of paasstol heb je wel wat tijd nodig. De bereidingstijd is ongeveer drie uur. Dat is inclusief rijstijd. De baktijd en koeltijd is twee uur. Je kunt deze kerststol een paar dagen bewaren. Doe je hem in de vriezer dan kun je hem drie maanden later nog prima eten. 

Ingrediënten:

• 375 gram tarwebloem
• 10 gram droge gist
• 50 gram fijne kristalsuiker
• 160 gram volle melk op kamertemperatuur
• 1 ei (M)
• Een halve theelepel koekkruiden
• 7 gram zout
• 75 gram ongezouten roomboter in klontjes gesneden

Voor de vulling:
• 150 gram gedroogde cranberry’s
• 1 grote geschilde appel zonder klokhuis in kleine blokjes gehakt
• 1½ eetlepel losgeklopt ei
• 20 gram citroenrasp (uit een potje)
• 250 gram amandelspijs

Extra nodig:
• zonnebloemolie voor invetten
• flinke klont boter
• amandelschaafsel
• poedersuiker

kerststol

Hoe maak je appel cranberry kerststol?

1. Doe de cranberry’s een kwartiertje in warm water. Dit noem je wellen. Giet ze af, laat alles uitlekken en daarna goed droog deppen.
2. Voor het deeg doe je alle ingrediënten, behalve de boter, in een kom. Kneed met een mixer je deeg in acht minuten tot een stevig deegbol.

3. Voeg klontje voor klontje de boter toe, terwijl je blijft kneden, tot een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken.
4. Dek de kom af met een droge theedoek en laat je deeg 15 minuten staan. Kneed hierna de cranberry’s en stukjes appel erdoor.
5. Vet een kom in met zonnebloemolie en leg de deegbal hierin. Draai de bal even om zodat deze overal bedekt is met de olie. Dek dan de bol af met folie of een droge theedoek en laat je deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.
6. Kneed het ei en de citroenrasp door de amandelspijs en maak er een rol van. Leg opzij.
7. Vet je werkblad licht in met zonnebloemolie en stort het gerezen deeg erop. Duw de lucht er eerst uit en bol het deeg hierna weer op. Laat afgedekt zo’n 20 minuten rusten.
8. Maak een ovalen plak van het deeg van ongeveer 2 cm dik. Leg de rol amandelspijs erop en vouw de bovenkant van het deeg over de amandelspijs. Druk het ter hoogte van de amandelspijs vast. Druk ook de zijkanten voorzichtig dicht.
9. Draai het deeg om en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met folie of een schone theedoek en laat 45 minuten op kamertemperatuur rijzen.
10. Smelt de boter en smeer de stol ermee in. Bestrooi met amandelschaafsel.
11. Bak de stol in 35-40 minuten gaar en bruin: de eerste 20 minuten op 180ºC (boven- en onderwarmte), de laatste 15-20 minuten op 160ºC (boven- en onderwarmte).

Lees ook  Smoothie met banaan en dadels

Leg hem direct na het bakken op een rooster, laat volledig afkoelen en bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Bron: Vriendin.nl