Zelf arancini maken: gefrituurde risottoballetjes met mozzarella

Categories Alle recepten, Borrelhapjes & snacksPosted on
arancini

Arancini, ook wel gefrituurde risottoballetjes, zijn een ware traktatie uit de Italiaanse keuken. Deze smaakvolle balletjes zijn beroemd om hun knapperige buitenkant en smeuïge binnenkant, vaak gevuld met mozzarella. Oorspronkelijk afkomstig uit Sicilië, zijn arancini een geliefd streetfood dat het hele jaar door wordt geserveerd in steden zoals Palermo, Messina en Catania. Dit recept maakt ongeveer 15 balletjes en vereist een frituurpan.

Wat is Arancini

De naam “arancini” betekent letterlijk “kleine sinaasappels,” verwijzend naar hun vorm en kleur na het frituren. Deze lekkernij wordt gemaakt van risotto, die na afkoeling tot balletjes wordt gevormd. Elk balletje krijgt een vulling, meestal mozzarella, en wordt vervolgens gepaneerd en gefrituurd. Het resultaat? Een gouden, knapperige buitenkant met een heerlijk zachte, smeuïge kern.

Wat heb je nodig

Ingrediënten (voor 15 balletjes)

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel roomboter
  • 125 gram risottorijst
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 400 ml water
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ bol mozzarella
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ theelepel oregano
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 groot ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel Parmezaanse kaas
Arancini

Hoe maak je Arancini?

Risotto bereiden:

  • Versnipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Smelt de roomboter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg de risottorijst toe en bak deze glazig.
  • Verkruimel het bouillonblokje over de rijst en voeg geleidelijk water en citroensap toe.
  • Voeg tijdens het koken ook melk toe en roer regelmatig. Blijf dit doen totdat de risotto gaar en romig is.

Laten afkoelen:

  • Laat de risotto volledig afkoelen, bij voorkeur een nacht in de koelkast.

Balletjes maken:

  • Snijd de mozzarella in blokjes.
  • Neem een portie risotto ter grootte van een walnoot, maak een kuiltje, en vul dit met een stukje mozzarella. Sluit het balletje en leg het apart. Herhaal dit tot alle risotto is gebruikt.

Paneren:

  • Vul drie kommen:
    1. Bloem, oregano, zout en peper.
    2. Losgeklopt ei.
    3. Paneermeel gemengd met Parmezaanse kaas.
  • Haal elk balletje eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door het paneermeel.

Frituren:

  • Verhit olie in een frituurpan of diepe pan tot 180 °C.
  • Frituur de balletjes in kleine porties in ongeveer 4 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Tips voor variatie

  • Voeg kruiden zoals basilicum of tijm toe aan de risotto voor extra smaak.
  • Experimenteer met andere vullingen zoals vleesragout, champignons of spinazie.
  • Serveer met een tomatensaus als dip voor een authentieke Italiaanse ervaring.

author avatar
Redactie