Arancini. Risottoballetjes met mozzarella

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on
arancini

Arancini is een Italiaanse traktatie. Ze worden ook wel gefrituurde risotto balletjes genoemd. In de Italiaanse keuken waardoor arancini het gehele jaar verkrijgbaar zijn in veel Siciliaanse horeca en winkels, voornamelijk in Palermo, Messina en Catania. Het recept voor ongeveer vijftien balletjes en je hebt een frituurpan nodig.

Wat is Arancini

In de rijke schatkamer van de Italiaanse keuken, met zijn gevarieerde gerechten van pizza tot pasta en risotto, staat één gerecht bekend om zijn unieke vorm, smaak en textuur: arancini. Deze gefrituurde lekkernijen zijn geliefd over de hele wereld. De basis van arancini is een smaakvolle risotto.

Wanneer de risotto is afgekoeld en steviger is geworden, begint het vormgevingsproces. De rijst wordt tot balletjes of kegels gevormd, waardoor ze de kenmerkende vorm krijgen die doet denken aan sinaasappels – vandaar de naam arancini. Ze worden door een laagje paneermeel gerold voordat ze de diepe olie in duiken. Het frituren zorgt voor die knapperige, goudbruine buitenkant die perfect contrasteert met de smeuïge vulling.

Wat heb je nodig

  • Een ui
  • Twee teentjes knoflook
  • Een eetlepel roomboter
  • 125 gram risottorijst
  • Een blokje kippenbouillon
  • 400 ml water
  • 100 ml melk
  • Een eetlepel citroensap
  • Een halve bol mozzarella
  • Twee eetlepels bloem
  • Een halve theelepel oregano
  • Wat zout en peper
  • Een groot ei
  • Vijf eetlepels paneermeel
  • Een eetlepel Parmezaanse kaas
Arancini

Hoe maak je Arancini?

  • Versnipper de ui en snijd de knoflook heel klein
  • Doe roomboter in de koekenpan en fruit de uisnippers en de knoflook. Doe de risottorijst erbij en bak alles tot het glazig wordt
  • Verkruimel het bouillonblokje er over en voeg er een beetje water en citroensap aan toe
  • Zet het vuur niet te hoog onder je pan. Maar zet het ook niet te laag
  • Roer alles rustig door de risotto en voeg er steeds wat water en melk door. Risotto maken duurt even
  • Is de risotto klaar dan laat je het afkoelen. Een nachtje in de koelkast is een goed idee
  • Is de risotto koud dan kun je er heel goed balletjes van draaien
  • Snijd de mozzarella in blokjes. Neem wat risotto in je hand en maak er een bolletje van. Het formaat van een walnoot is perfect. Maak vervolgens een kuiltje in dat balletje en leg er een stukje mozzarella in. Vouw je balletje weer dicht en leg het op een bord. Doe dit tot je risotto op is
  • Pak drie kommetjes. Kommetje nummer 1 vul je met bloem, oregano, wat zout en peper. In kommetje twee doe je een losgeklopt ei. In het derde kommetje doe je paneermeel en Parmezaanse kaas
  • Haal de balletjes een voor een door de bloem, dan door het kommetje met ei en als laatste door het kommetje met paneermeel
  • Verhit de olie in de frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Controleer de temperatuur eventueel met de keukenthermometer. Frituur de balletjes in kleine porties in 4 minuten goudbruin.
Lees ook  Paprikasoep met Griekse yoghurt