Asperges met beenham en gepocheerd ei

Asperges met beenham

Het apergeseizoen eindigt traditiegetrouw op 24 juni (Sint Jan). Telers laten daarna de planten met rust. Dat moet zeggen ze om te voorkomen dat de aspergeplant uitgeput raakt.  Tot die die dag eten wij regelmatig asperges. Soms als soep maar met ham en een gepocheerd ei vinden we ook heerlijk. 

Recept asperges

Voor 4 personen | Bereidingstijd ± 25 minuten

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 2 kilo witte asperges
  • 1 mespunt gemalen nootmuskaat
  • 200 gram beenham
  • 40 gram vloeibare boter
Asperges met beenham

Bereiden:

Stap 1

  • Bekleed kleine kopjes of glaasjes met vershoudfolie.
  • Breek boven elk kopje een ei en draai de folie dicht, zodat er een zakje ontstaat.
  • Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges en schil ze rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden.
  • Kook de asperges 10 minuten in een ruime pan met kokend water, zout en nootmuskaat.

Stap 2

  • Draai het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten in het hete kookvocht rusten.
  • Leg na 4 minuten de in folie verpakte eieren 6 minuten in het hete aspergevocht (dit kan terwijl de asperges erin liggen).

Stap 3

  • Snijd de ham in lange repen.
  • Smelt de margarine op laag vuur in een pannetje en verwijder de vershoudfolie van de eieren.
  • Neem de asperges met een schuimspaan uit het vocht en leg ze op borden.
  • Schenk de boter over de asperges, verdeel de ham erover en serveer de gepocheerde eieren erbij.

Stap 4

Lekker met aardappelpuree. Hiervoor heb je nodig: 800 gram aardappelen en 100 ml  melk.

 

Lees ook  Zelfgemaakte volkoren pitabroodjes