Ben je dol op verse, huisgemaakte soep? Probeer dan deze heerlijke aspergesoep! Gemaakt van verse asperges en met een romige textuur, is dit de perfecte lente- of voorjaarssoep. Bovendien bevat dit recept slechts 75 calorieën per kop van 250 ml.
Asperges
Het aspergeseizoen loopt van april tot en met juni. Dan komen ze van de ‘koude grond’. Er zijn in maart ook asperges verkrijgbaar, maar dan wordt de grond kunstmatig verwarmd of ze groeien dan in plastic tunnels. In de lente kun je asperges vers bij een boer kopen of in de supermarkt. Maar hoe verser, hoe meer smaak en meer vitamines de asperges bevatten.
Waarom zelf aspergesoep maken?
Het aspergeseizoen loopt van april tot en met juni. In deze periode zijn asperges op hun best en bevatten ze de meeste smaak en voedingsstoffen. Hoewel je in maart al asperges kunt vinden die in verwarmde grond of plastic tunnels groeien, zijn de meest smaakvolle asperges rechtstreeks van de boer of vers uit de supermarkt in het seizoen.
Ingredienten aspergesoep
- 500 gram asperges
- 2 sjalotten
- 1 aardappel
- Handje verse peterselie
- 50 ml kookroom (20% vet)
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 liter water
- Peper naar smaak

Bereiding van aspergesoep
- Was en schil de asperges. Snijd de onderste stukjes eraf (niet weggooien!) en snijd de rest in stukjes van ongeveer 2 cm.
- Bewaar de schillen en de onderste stukjes om een smaakvolle bouillon te trekken.
- Pel en snipper de sjalotten. Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes.
- Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de sjalotten met de kerriepoeder 2 minuten op lage temperatuur.
- Voeg de aspergeschillen, de onderste stukjes, de bouillonblokjes en het water toe. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes afgedekt koken.
- Giet de bouillon door een zeef in een schone pan en druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de schillen.
- Voeg de stukjes asperge en aardappel toe aan de gezeefde bouillon en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
- Schep met een schuimspaan een paar aspergestukjes uit de pan en pureer de rest van de soep met een staafmixer.
- Voeg de hele aspergestukjes weer toe en roer de kookroom door de soep.
- Breng op smaak met peper en garneer met fijngehakte peterselie.
Geniet van jouw zelfgemaakte aspergesoep!
Serveer deze romige aspergesoep als voorgerecht of lichte lunch. Lekker met een stukje vers brood!
Wil je variëren? Voeg gerookte zalm of reepjes ham toe voor een extra smaakdimensie. Eet smakelijk!