Wij eten veel soep. Meestal tomatensoep trouwens. Niet uit een pakje maar heerlijke soep van verse producten. Nu de asperges weer in de winkel liggen, kon ik het niet laten om een pond mee te nemen om een lekkere aspergesoep te maken. Dit gerecht bevat per kop van 250 ml 75 calorieën.
Asperges
Het aspergeseizoen loopt van april tot en met juni. Dan komen ze van de ‘koude grond’. Er zijn in maart ook asperges verkrijgbaar, maar dan wordt de grond kunstmatig verwarmd of ze groeien dan in plastic tunnels. In de lente kun je asperges vers bij een boer kopen of in de supermarkt. Maar hoe verser, hoe meer smaak en meer vitamines de asperges bevatten.
Ingredienten aspergesoep
- 500 gram asperges
- twee sjalotten
- 1 aardappel
- peterselie
- kookroom 20% vet
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 liter water
- peper
Bereiding
- Was en schil de asperges. Snijd de onderste stukjes eraf ( niet weggooien!) en snijd de rest in stukjes van ongeveer 2 centimeter
- Bewaar de schillen en de onderste stukjes voor de bouillon
- Pel en snipper de sjalotten.
- Schil de aardappel en snij hem in kleine blokjes.
- Doe de olie in de soeppan en fruit de sjalotten met de kerriepoeder twee minuten lang op een lage temperatuur.
- Voeg de aspergeschillen en de onderste stukjes van de asperges, de bouillonblokjes en het water toe en breng het aan de kook.
- Laat de bouillon ongeveer dertig minuten afgedekt en zachtjes koken
- Schenk de bouillon door een zeef in een schone pan. Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de schillen.
- Voeg de stukjes asperges en de aardappel toe en laat de soep afgedekt 15 minuten zachtjes koken.
- Schep wat aspergestukjes met een schuimspaan uit de pan en pureer je soep met de staafmixer
- Voeg de stukjes asperge weer toe aan je soep en doe er 50 ml kookroom bij
- Breng de soep op smaak met wat peper
- Hak de peterselie fijn en garneer je soep met wat peterselie