Bagels met sesamzaad

Veel mensen denken dat bagels typisch Amerikaans zijn. Toch komende broodjes met een gat in het midden oorspronkelijk uit Polen. Pools-Joodse immigranten namen het recept mee naar New York en dat werd een echte hit.  De populairste manier om een bagel te besmeren is met cream cheese. Deze met zalm en roomkaas is favoriet bij velen.

Ingrediënten voor bagels

  • zakje gedroogde gist (7 gram)
  • eetlepel suiker
  • 500 gram bloem
  • eetlepel zonnebloemolie
  • eetlepels honing
  • eetlepels boter (gesmolten)
  • eetlepels sesamzaad

Voorbereiden voor het maken van 8 bagels

De voorbereiding duurt ongeveer een uurtje. Meng 350 ml lauwwarm water, de gist en suiker in een kommetje tot het gaat schuimen. Voeg de bloem toe en kneed in circa 10 minuten tot een egaal deeg. Voeg tijdens het kneden 9 gram zout toe. Vorm een bol van het deeg. Vet een kom in met de olie, leg daar de bol in en draai rond zodat het deeg rondom is bedekt met olie. Dek dan de kom af met een theedoek en laat je deeg ongeveer 1 uur rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan met ruim kokend water en de honing aan de kook. Stort het deeg op het werkvlak en vorm tot 8 bolletjes. Steek een vinger door elk bolletje deeg en zorg ervoor dat dit gat circa 5 cm is.
  2. Leg de bagels steeds één voor één in het kokende water en kook 2 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op de theedoek.
  3. Leg dan de bagels op de bakplaat. Bestrijk ze met de boter en bestrooi met de sesam. Bak ze in de oven in 20-25 minuten mooi goudbruin.