Bananenpannenkoeken. Pannenkoeken gemaakt van overrijpe bananen

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Ik had nog wat bananen op de fruitschaal liggen die er niet al te fleurig bij lagen. Ze werden bruin en de kinderen liepen er al met een boogje omheen. ,,Geen banaan mee naar school”, alsjeblieft smeekten ze. En dus maakte ik bananenpannenkoeken. Een recept van Janny van der Heijden van Heel Holland bakt.

Alleen al voor de geur zou je ze bakken: een stapeltje bananenpannenkoeken. Lekker met vers fruit zoals bramen of appel, maar ook erg lekker met wat ahornsiroop of met walnoten, pecannoten of kokos.

Bananen

Bananen staan op de tweede plaats van de top tien meest gegeten fruitsoorten in Nederland. En dat is ook niet gek want een banaan is niet alleen erg lekker, maar ook gemakkelijk om te eten. Daar komt bij dat de fruitsoort geweldig te verwerken is in gerechten. Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. 

Ingrediënten bananenpannenkoeken

  •  3 rijpe bananen
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 450-500 ml karnemelk
  • boter of olie om te bakken

 

Hoe maak je bananenpannenkoeken

  • Pel de bananen en prak ze fijn. Meng beetje bij beetje de bloem, gesmolten en afgekoelde boter, de losgeklopte eieren en vanillesuiker erdoor.
  • Voeg aansluitend al roerend met een mixer of garde de karnemelk hierbij. Blijf roeren tot een glad beslag is verkregen, maar roer niet te veel of te lang.
  • Verhit wat olie of boter in een koekenpan met stevige bodem en laat hierin telkens drie lepels beslag glijden.
  • Bak de pannenkoekjes aan één kant tot zich gaatjes aan het oppervlak vertonen (dan is de onderkant gaar), keer ze en bak ook de andere kant gaar.
Lees ook  Recept bloemkool en broccoli ovenschotel
bananenpannenkoeken

 

Deze pannenkoekjes zijn erg lekker met wat honing, poedersuiker en bosbessen of met esdoorn-siroop en pecan- of walnoten. En natuurlijk ook heerlijk met gesmolten chocolade. En stiekem verdenk ik de kinderen ervan dat ze de bananen expres bruin laten worden zodat we deze pannenkoekjes kunnen eten.

Meer pannenkoeken

De boekweitpannenkoek

Chocolade pannenkoeken

Spinazie pannenkoek

Pannenkoeken met amandelmeel

Havermout pannenkoek

Courgette pannenkoek

Vegan pannenkoek