Bedwantsen. Jeukende bulten door in bed te liggen

Ze zijn 5 millimeter groot, ovaalvormig, hebben zes poten en kunnen je het leven behoorlijk zuur maken. Bedwantsen, ofwel wandluizen, zijn aan een opmars bezig. Als je slaapt, slaan de monstertjes genadeloos toe. Ze prikken, bijten en zuigen je bloed op. En jij blijft achter met pijnlijke, jeukende bulten.

Bedwantsen

Het gebeurde twee weken geleden, voor het eerst, midden in de nacht. In haar slaap werd ze genadeloos gebeten. “Mijn vrouw werd er wakker van,” vertelt Sander uit Utrecht. “Ze was twintig keer geprikt. Over haar hele lichaam had ze flinke, rode bulten. Het konden geen muggen zijn, want ze werd geprikt terwijl ze onder de dekens lag. En vlooien zie je meestal wel springen.”

Speurhond

Zo ging het een paar nachten achter elkaar. Zijn vrouw verhuisde zelfs naar een ander bed, maar dat hielp niet. Ze lieten een speciale speurhond komen om de woning te onderzoeken. De hond traceerde bedwantsen in de ombouw van hun bed, en bij een kastje met beddengoed.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen (cimex lectularius) nestelen zich graag in kieren en naden, achter plinten, of in stopcontacten. En ze vermenigvuldigen en verspreiden zich razendsnel. Ze slaan louter toe in bed, omdat ze afkomen op lichaamswarmte en uitgeademde CO2 tijdens het slapen.

Bedwantsen bestrijden is heel moeilijk omdat ze zich verschansen in donkere hoekjes. Zwarte vlekjes in je bed kunnen verraden dat je er hebt. Een beetje zoals muggen leven ze ’s nachts. Ze kruipen in je bed en steken je om bloed te zuigen.  Wie een beet krijgt, heeft daar soms een week jeuk van”, zegt entomoloog Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Lees ook  Acht simpele tips om de rat op afstand te houden

Er is sprake van een plaag als er veel bedwantsen zijn in huis. Een plaag herken je aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van je matras. Dit is poep van de bedwants. De geur is ook apart. Ze ruiken naar zoete amandelen of naar koriander. Al zullen sommige mensen zeggen dat ze ruiken naar vuil was. Je kunt niet ziek worden van bedwantsen maar vervelend zijn ze wel.

Toename van bedwantsen

Het is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar alles wijst erop dat de invasie van wantsen – toch de meeste soorten – te maken heeft met de klimaatverandering. Ze houden van warmer en droog weer. En dat vinden ze hier meer en meer. Zachte winters, warme en droge zomers.

Dankzij de reislustige mens is het inmiddels wereldwijd een plaag. In Nederland krijgen ongediertebestrijders vele honderden meldingen per jaar. Dat is een forse stijging ten opzichte van enkele jaren geleden.

bedwantsen

Verspreiding van bedwantsen

De beestjes liften graag mee in koffers, kleding en apparatuur. Maar ook tweedehands spullen van Marktplaats of kringloopwinkels kunnen dragers zijn. En ja, zelfs piloten en stewardessen zijn een ’risicogroep’.

Klachten bij bedwantsen

Iedereen kan gebeten worden door betwantsen. Wel is het zo dat mensen die veel reizen meer kans hebben op beten van bedwantsen.

 • Kleine bijtwondjes. Vaak zijn dit rode vlekjes of kleine bultjes. De bultjes kunnen dagenlang jeuken
 • Na een paar dagen/weken verdwijnen de bultjes vanzelf. Je houdt er geen littekens aan over.

Bedwantsen zijn gevonden in:

 • studentenhuizen,
 • bioscopen,
 • ziekenhuizen,
 • vliegtuigen,
 • magazijnen
 • vrachtwagens.
 • Maar vooral hotels zijn een belangrijke bron.

Bedwantsen voorkomen

 • Controleer als je op reis bent, altijd de bedden. Kijk of er kleine donkerbruine of rode vlekjes op het matras of op het beddengoed zit.
 • Zet koffers en tassen nooit naast het bed of onder het bed
 • Koop je gebruikte kleding of spullen? Controleer ze eerst op bedwantsen. Doe dit ook bij gebruikte houten meubels. Ze kunnen namelijk ook in de barsten in het hout zitten.
Lees ook  Zilvervisjes. Wat zijn het en hoe kun je ze bestrijden

Hoe kan je ze bestrijden?

 • Stofzuigen is een goed begin om bedwantsen aan te pakken. Doe het heel nauwkeurig – het is belangrijk dat je geen vierkante centimeter vergeet. Leeg de stofzuigerzak onmiddellijk en plak hem dicht of gooi hem meteen in de container. Anders kruipen de beestjes er weer uit.
 • Je kunt lakens en dekbedovertrekken wassen op 60 graden op een lang programma (minstens een uur). Eventuele eitjes of larven gaan zo dood door de stolling van hun eiwit. De droger is ook een goede methode om bedwantsen uit te schakelen.
 • Leg je koffer of je tassen in een hotelkamer niet naast of onder je bed. Eventuele bedwantsen kunnen dan met je terug naar huis reizen
 • Als je een heel goed stoomstrijkijzer hebt, kan het zinvol zijn om je matras te strijken. Je zult er vast een paar mee kunnen doden. Bedwantsen zijn wel lichtschuw en verschuilen zich niet in bed, maar in donkere spleten en kieren zoals achter afdekplaatjes van stopcontacten. Nadeel: je krijgt ze nooit allemaal weg.
 • Leg kleren na een reis in de diepvries. Kanttekening: in de diepvries bij je thuis is het meestal -18 graden. Voor de wantsen het begeven, moet de kleding er minstens 48 uur in zitten. Een industriële vriezer koelt meer (-22 graden). Dan volstaat een dagje in de kou.
 • Gebruik geen insecticide. De beesten zijn er door de jaren heen resistent voor geworden en gezond is het zeker niet als je er straks in moet slapen. De zwaardere insecticiden die de beesten wel aanpakken, mogen niet meer gebruikt worden omdat ze extreem schadelijk zijn voor het milieu.
 • Wacht niet lang om professionele hulp in te schakelen. Bedwantsen zijn een hardnekkig probleem en kan je niet helemaal alleen oplossen. Bestrijders gaan, afhankelijk van de ernst van het probleem, de ruimte heel grondig stofzuigen. Daarna stomen ze met een speciaal ontwikkeld machientje met droge stoom (niet te vergelijken met die uit een stoomstrijkijzer). Bij extreme plagen worden 24 uur lang speciale kachels in de kamer gezet. Tot slot wordt opnieuw gestofzuigd.
Lees ook  Cv ketel controle.Wanneer kun je het beste laten doen?