Besparen tijdens de feestdagen: voorkom veelgemaakte fouten met deze tips

Categories Sparen & besparenPosted on
Spaarvarken in een doos zodat je kunt besparen met de feestdagen

De feestdagen komen eraan, en dat betekent voor velen extra uitgaven aan cadeaus, feestmaaltijden en versiering. Maar hoe zorg je ervoor dat je plezier hebt zonder je budget te overschrijden? Budgetcoach Sara Van Wesenbeeck en auteur van ‘Hack je budget’, deelt de meest voorkomende valkuilen én hoe je ze kunt vermijden. Met een beetje planning kun je genieten van de feestdagen zonder financiële kater.

1. Geen budget maken

In een perfecte wereld stel je van tevoren een budget op en bepaal je bewust wat je kunt en wilt uitgeven. “Zonder een duidelijk plan geef je vaak meer uit dan je denkt,” waarschuwt budgetcoach Sara Van Wesenbeeck. Denk vooraf na over wat je wilt besteden aan feestmaaltijden, kleding en cadeaus. Zonder die grenzen loop je het risico na de feestdagen onaangenaam verrast te worden door je uitgaven.

2. Geen lijstje

Mensen maken vaak alleen een boodschappenlijstje voor eten. Hoewel dat zeker nuttig is en je geld bespaart, is een lijstje voor cadeaus of kleding minstens zo belangrijk. Onderzoek toont aan dat wie met een lijstje winkelt, bewuster en doordachter aankoopt. De sleutel is om je strikt aan dat lijstje te houden en impulsaankopen te vermijden. Zo voorkom je dat je in de winkel alsnog bezwijkt voor dat mooie jurkje of die glimmende, maar dure oorbellen.

3. Geen gebruik maken van wat je al hebt

Voor je feestkleding of decoratie neem je volgens de budgetcoach eerst een kijkje in je kledingkast voordat je iets nieuws gaat kopen. Vaak heb je nog feestelijke outfits liggen die perfect opnieuw gedragen kunnen worden. Stel sets samen voor het hele gezin en wees creatief. Combineer bestaande kledingstukken met een nieuw accessoire voor een frisse, feestelijke look. Zo straal je zonder extra kosten.

4. Te veel meegaan in de gezelligheid

Vraag jezelf bij elk item af: “Heb ik dit écht nodig?” We denken misschien dat we er immuun voor zijn, maar de geur van kaneel in de winkel, vrolijke kerstmuziek en fonkelende lichtjes verleiden ons vaak tot extra aankopen. Het is makkelijk om je te laten meeslepen door de gezelligheid van het seizoen. Neem bijvoorbeeld kersttruien – ze zijn leuk, maar hoeveel heb je er écht nodig? Je draagt ze maar een paar dagen per jaar. Vraag jezelf af of één trui niet genoeg is, of zelfs of je er überhaupt eentje nodig hebt.

Twee dames lopen met tassenvol spul in een versierde straat. Ze besparen niet op de feestdagen

5. Last-minute winkelen

Wie op het laatste moment winkelt, heeft meer kans op stress én hogere uitgaven. Plan je aankopen ruim van tevoren, zodat je niet in tijdsdruk keuzes moet maken.

6. Voor iedereen een cadeau willen kopen

Het respecteren van tradities, zoals het geven van geschenken, hoort natuurlijk bij deze tijd van het jaar. Maar moet je in deze uitdagende tijden echt voor iedereen op het kerstfeest een cadeau kopen?Overweeg een ‘Secret Santa’: iedereen koopt één cadeau voor iemand anders, wat niet alleen goedkoper is, maar ook leuker kan zijn, vooral als je een prijslimiet afspreekt. Wil je nóg meer besparen? Maak er een uitdaging van om dit jaar alleen tweedehandsgeschenken te geven. Dat is budgetvriendelijk én duurzaam.

7. Betalen met de kaart

Uit onderzoek blijkt dat betalen met een creditcard of bankpas minder ‘betaalpijn’ veroorzaakt dan betalen met contant geld, legt de budgetcoach uit. Daardoor geef je met een kaart vaak makkelijker geld uit. Door met cash te betalen, ben je bewuster van je uitgaven. Wil je na de feestdagen geen financiële kater, laat je creditcard dan thuis en betaal zoveel mogelijk contant.

Door minder eten te maken kun je flink besparen met de feestdagen

8. Te veel eten klaarmaken

Feestmaaltijden zijn heerlijk, maar vaak koken we veel meer dan nodig is. Door de porties van tevoren te plannen, voorkom je verspilling én bespaar je geld.

9. Niet voor kant-en-klaar kiezen

Kies zoveel mogelijk voor seizoensproducten bij het koken, want dat bespaart je flink wat geld. Niet alleen seizoensgroenten, maar ook fruit, vis en vlees zijn vaak goedkoper dan de ‘speciale’ kerstproducten. Heb je toch iets nodig dat niet in het seizoen is? Ga dan voor de diepvriesvariant. Vermijd daarnaast voorgesneden of kant-en-klare producten, want die zijn doorgaans aanzienlijk duurder.

10. Elk jaar nieuwe decoratie kopen

Check eerst wat je al in huis hebt. Kerstballen van vorig jaar kun je prima hergebruiken, net als andere decoraties en feestartikelen. Ook tafellakens en borden met kerstmotieven hoef je echt niet elk jaar te vervangen Combineer oud en nieuw voor een frisse, maar budgetvriendelijke uitstraling.

Besparen met de feestdagen

Met een beetje voorbereiding en slimme keuzes kun je volop genieten van de feestdagen zonder je financiële gezondheid te schaden. Begin op tijd, wees creatief, en maak bewuste keuzes. Fijne feestdagen!

Hack je budget
Hack je budget
5.0
€9,99
Bol.com
Het slimme budgetboek
Het slimme budgetboek
5.0
€11,90
Bol.com
author avatar
Redactie