Besparen op energiekosten. Wat zijn energievreters in huis?

Categories Besparen, HuisPosted on

Wist je dat je je stroomrekening omlaag kunt helpen door op de stroomslurpers te letten? Een flink deel van de verbruikte stroom komt vaak door grote en oudere apparaten. Met deze tips verlaag je je energiekosten.

Stroomverbruik in Nederland

Een gemiddeld huishouden verbruikt volgens Milieucentraal 2730 kWh stroom in Nederland. Toch kan bij veel mensen de stroomrekening omlaag door enkele stroomslurpers uit te zetten of door ze te vervangen. Toch zal niet iedereen veel energiekosten kunnen besparen. Veel huishoudens hebben in het verleden al maatregelen genomen en de dure apparaten het huis uit gedaan. Je kunt in ieder geval deze tips even lezen

De koelkast

Heb je een oude koelkast of diepvries? Vervang ham dan voor een zuinig exemplaar. Een nieuwe koel-vriescombinatie verbruikt 260 kWh minder stroom per jaar dan een exemplaar van 20 jaar oud. Een apparaat van 10 jaar oud vervangen scheelt je 170 kWh.

En vraag je ook eens af of je wel echt een grote koelkast nodig hebt

energiekosten

Gloeilampen

Heb je nog gloeilampen in huis? Vervang ze dan voor led-lampen. Volgens MilieuCentraal hoef je niet te wachten tot de gloeilampen kapot gaan, maar kun je het beter zo snel mogelijk doen. 11 pitten vervangen scheelt je per jaar 170 kWH. 

Een elektrisch kacheltje

Het lijkt zo ideaal. De gasprijzen zijn hoog en dus zijn de elektrische kacheltjes niet aan te slepen. Toch is een elektrisch kacheltje vaak een enorme energieslurper. Een kacheltje van 1000 watt wat van september tot en met maart even een half uurtje aangezet wordt, verbruikt ongeveer 180 Kwh. En bedenk je dan even dat er ook veel kacheltjes zijn van 1500 of 2000 watt. Misschien is een infraroodpaneel een beter initiatief. 

Lees ook  Tips om energie te besparen in de badkamer

Tips om energie te besparen in de badkamer

Elektrische vloerverwarming

Huishoudens met elektrische vloerverwarming in de badkamer kunnen heel simpel verwarmd worden op momenten dat je gebruik maakt van de badkamer. Ben je er niet, dan hoef je de badkamer ook niet te verwarmen.

Tweede koelkast

Veel mensen hebben een tweede koelkast. Bijvoorbeeld in de schuur of bijkeuken. Deze koelkast wordt vaak vooral in de zomer gebruikt om dranken te koelen of bij een barbecue. Door hem alleen in de zomer te gebruiken en de stekker eruit te halen als je hem niet gebruikt, bespaar je en 190 kWh per jaar. 

De wasdroger

Een van de grootste stroomverbruikers in huis, de wasdroger. Kun je je was in het voorjaar of zomer buiten hangen, doe het dan. Het scheelt je veel geld. Ook je oude wasdroger vervangen kan je veel geld schelen.  Een wasdroger verbruikt per jaar bijna 300 kWh.

energiekosten

Wasmachine en vaatwasser

Zorg ervoor dat je wasmachine altijd vol zit. Was je met een volle trommel en op lage temperatuur ( dertig graden) dan bespaar je zeker 100 kWh. Het is gemakkelijk energiekosten besparen. Gebruik je ook nog eens het eco-programma bij de vaatwasser en doe je je vaatwasser lekker vol, dan bespaar je nog een 130 kWh. 

Grote energieslurpers