Betonnen aanrechtblad? Mooi, maar niet altijd even handig

Categories Huis, Onderhoud, SchoonmakenPosted on

Het lijkt in een keukenzaak zo geweldig. Een keukenblad van beton. Maar is ook praktisch? Een betonnen werkblad is krasvast en over het algemeen hittebestendig. Dat geldt echter niet voor alle afwerkingen, dus vraag het na bij de plaatsing. Alles over een betonnen aanrechtblad.

Betonnen aanrechtblad 

Een betonnen keukenblad bestaat uit cement en eventueel wat toevoegingen zodat het blad een speciale uitstraling krijgt. Het zelf maken van een betonnen aanrechtblad heeft voordelen en nadelen. Zo is zelf maken veel goedkoper. Een belangrijk nadeel is dat-ie al snel heel zwaar wordt. Daardoor kan het blad breken. Ook loop je het risico dat je keukenblad je keukenkastjes in elkaar drukt of beschadigd door het gewicht. Ook is het poreuzer dan een betonnen aanrechtblad dan een fabriekskeukenblad. Ben je een handige doe-het-zelver en zie je het toch zitten dan kun je dit filmpje bekijken:

Voordelen van een aanrechtblad van beton

  • Een betonnen werkblad is mooi en stijlvol. En staat prachtig in een industriële keuken
  • Omdat beton gegoten wordt, zijn de mogelijkheden in principe eindeloos. Zo kun je zelf de vorm kiezen voor een geïntegreerde spoelbak.
  • Een keukenblad van beton  is goedkoop. Je kunt een betonnen werkblad eventueel zelfs zelf maken, waardoor je voor nog geen honderd euro een mooi werkblad kunt hebben.
  • Omdat betonnen aanrechtbladen hard, hittebestendig en slijtvast zijn, gaan ze ook nog eens lang mee.
  • Van beton kun je een mooi glad blad maken
Betonnen aanrechtblad

Nadelen van een betonnen aanrechtblad

Hoewel betonnen aanrechtbladen goedkoop en duurzaam zijn, kennen ze aantal belangrijke nadelen.

  • Beton is zwaar. Dat is ook een reden dat je het niet heel vaak ziet. Een zwaar blad kan namelijk je keukenkastjes beschadigen
  • Maak je het blad zelf, vergeet dan niet dat een betonnen werkblad sneller breekt. Beton is namelijk van nature poreus.
  • Beton is erg vlekgevoelig
  • Beton is gevoelig voor zuren. Snel een citroentje snijden op je blad moet je niet doen. Gebruik onderzetters voor de fles olijfolie of azijn en kommetjes voor de citroen.
  • Je moet een keukenblad van beton regelmatig van een beschermlaagje voorzien. Wanneer waterdruppels niet meer op het werkblad blijven liggen maar erin dringen, moet het een nieuw laagje hebben.
  • Ook al is beton goed bestand tegen hitte, toch raad ik je aan om onderzetters te gebruiken
  • Je kunt geen schuurspons of schuurmiddel gebruiken. Dan beschadig je namelijk de beschermlaag.

Hoe houd je je betonnen keukenblad schoon?

  • Gebruik nooit schuursponzen of schuurmiddelen op beton.
  • Veeg een betonnen werkblad dagelijks schoon met een vochtige doek en water met wat mild afwasmiddel.
  • Veeg na met een goed uitgespoelde en uitgewrongen doek. Veeg vlekken meteen weg met een vochtige doek of een sponsje zodat ze niet blijvend zijn.
  • Zure en vette voedingsmiddelen kunnen vlekken nalaten.
  • Indien er toch vlekken zijn ontstaan, verwijder deze dan zoveel mogelijk met een neutraal schoonmaakmiddel en niet met agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Hardnekkige vlekken kun je voorzichtig met een schuursponsje verwijderen.