Black Friday online ongekend populair

Black friday

Het uit de Verenigde Staten overgewaaide koopjesfestijn Black Friday is vooral online “ongekend populair” gebleken. Betalingsbedrijf Klarna zag in Nederland een toename van de aankopen met bijna een kwart ten opzichte van vorig jaar. De piek was rond 21.00 uur toen de verkopen bijna vijf keer hoger waren dan op een gemiddelde vrijdagavond.

Black Friday populair

Volgens Klarna, dat ruim 1000 Nederlanders en duizenden andere consumenten hebben Nederlanders zich vanaf de eerste minuut van Black Friday gestort op de aanbiedingen. In het eerste uur merkte het van huis uit Zweedse bedrijf een toename van de verkopen met 780 procent in vergelijking met een normale dag. Ook de week voorafgaand aan Black Friday was er sprake van extra drukte.

Meerdere dagen

Verschillende winkelbedrijven hebben het koopjesfestijn uitgesmeerd over meerdere dagen, ook om bijvoorbeeld drukte in de winkelstraten te voorkomen vanwege het coronavirus. Daar werd door winkelbrancheorganisaties als RND en INretail vooraf ook op gehamerd. Veel consumenten kozen daarbij voor de ‘veilige’ onlineaanbiedingen. De verkopen online namen in de week voor Black Friday met 48 procent toe. Nederlanders kochten met name elektronica, sieraden en accessoires en goederen en de categorie sport & hobby.

Webshops

Aan het onderzoek van Klarna deden ruim 1000 Nederlanders mee. Daarnaast ondervroegen de Zweden ook duizenden consumenten in andere landen. Klarna werkt in Nederland met ruim 38.000 webshops samen.

Verder blijkt uit data van creditcard ICS dat Nederlanders de afgelopen week met name bij buitenlandse webshops inkopen deden. Twee derde van de online-uitgaven in de week van Black Friday werden gedaan bij een buitenlandse webshop. De online-uitgaven met een creditcard stegen daarbij met 10 procent.

Lees ook  Helft consumenten heeft woning verduurzaamd

Ook betaaldienst iDEAL noteerde vrijdag een “absoluut” dagrecord, van 5,39 miljoen betalingen, die goed waren voor ongeveer 430 miljoen euro omzet. Op Black Friday werden gemiddeld ruim 100 iDEAL-betalingen verwerkt per seconde. In totaal waren er ongeveer 70 procent meer online-aankopen via iDEAL dan op een gemiddelde vrijdag in september, aldus de betaaldienst.