Boek: De beste freezer meals. De vriezer als beste vriend.

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Na een lange dag geen tijd of puf om een maaltijd te bereiden? Word diepvrieschef. De Amerikaanse Karrie Truman schreef een boek vol tips over slim vooruit koken.

Diepvries

Hijgend kom je tegen zessen thuis: boodschappen, laptoptas en/of kind onder de arm. Iedereen heeft honger, niemand heeft fut en over een uur moet de oudste naar voetbal. Afhaalmaaltijden en kanten- klaar lonken, maar het liefst eet je iets vers en smakelijks. Herkenbaar? Dan is het tijd opnieuw kennis te maken met een oude bekende: je vriezer. Dat ding kan zoveel meer dan het bewaren van diepvriespizza!

Met een beetje planning en organisatie is de vriezer je nieuwe beste vriend. De Amerikaanse vlogger Karrie Truman, moeder van vier kinderen, schreef daarover een handig boek dat een hit werd in de Verenigde Staten: De beste Freezer Meals – heerlijke recepten om makkelijk vooruit te koken. Over je vriezer als bron van zelfgemaakte maaltijden die je in een handomdraai op tafel zet.

In de vriezer

Sommige mensen hebben het allang begrepen. Zo maakte collega Ellen in drukke tijden altijd haar carrièresoep, een goedgevulde, minestrone-achtige groentesoep die in handige porties de vriezer inging en in een handomdraai was ontdooid.

Andere slimme truc: het invriezen van verse kruiden, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm. Met dezelfde vormpjes kun je ook altijd voorzien zijn van gesmoorde uien, waarmee zo’n beetje alles lekkerder wordt.

Een korte blik in mijn eigen vriezer leert dat er nog wel wat te winnen valt. Het roomijs en de vissticks gaan nog. Ook van het pak doperwtjes zal niemand vreemd opkijken. Maar verder …? Twee halve pakjes bladerdeeg (tóch weer uitgedroogd), een restje cranberry’s van kerst en een wit uitgeslagen plastic zakje met vage inhoud. Verstandig en culinair verantwoord vooruit koken en bewaren … het wil nog niet zo lukken.

Lees ook  Recept risotto met spinazie

Boek Karrie Truman

Kortom Karrie Truman, je komt als geroepen. Helder legt ze uit hoe je eten het beste verpakt en bewaart, wat wel goed kan worden ingevroren en wat niet en hoe je efficiënt en veilig ontdooit, inclusief handige tabellen. Daarnaast geeft ze een berg smakelijke recepten, die variëren van broccolikaassoep tot tilapiataco’s. Ook goede basissauzen en bouillons ontbreken niet. Bovendien kun je meer invriezen dan je denkt. Denk aan avocado, boter, harde kazen en eieren.

Groente

Eten uit de vriezer moet opboksen tegen een slecht imago en vooroordelen. Zo zouden verse groenten veel meer voedingsstoffen herbergen. Een misvatting: goed ingevroren groenten bevatten evenveel voedingstoffen, zelfs meer dan ‘verse’ groente wanneer die al een paar dagen in je koelkast ligt.

Een ander vooroordeel: invriezen kost stroom en is daarom niet duurzaam. Onwaar, want eten invriezen gaat verspilling juist tegen. Ook is het beter om lokale seizoensproducten in te vriezen (welkom, doperwtjes!) dan verse waar te laten overvliegen uit verre oorden (doeidoei, asperges uit Peru).

Smaak

De aanname dat bevroren voedsel minder smaak heeft, is deels wel waar. Bij het invriezen vormen zich ijskristallen in het eten en raken cellen beschadigd: vocht ontsnapt, smaak verdwijnt met het vocht, het eten wordt slapper of droger.

Dit geldt niet in dezelfde mate voor alle etenswaren, bovendien kun je veel van deze problematiek voorkomen. Goed luchtdicht verpakken en snel invriezen helpt (met de flash freezing-techniek die Truman uitlegt in haar boek).

Ontdooien

Voorzichtigheid is geboden met bederfelijke waar zoals vlees. Bacteriën stoppen weliswaar met zich vermenigvuldigen bij –18 graden Celsius, maar ze gaan niet dood. Bij het ontdooien komt er vocht vrij (vanwege die kapotte cellen) en daarvan houden bacteriën. Daarom is het verstandig om vlees te ontdooien in de koelkast en snel daarna te verwerken.

Lees ook  Tarwe intolerantie. Wat zijn alternatieven voor tarwe?

Vergeten te ontdooien en dikke stress? Je maaltijd kan ook meteen vanuit de vriezer de oven in. Gebruik dan wel aluminiumbakken die je goed in plasticfolie wikkelt om ze luchtdicht te houden (folie wel verwijderen voor het verhitten!).

Gebruik je liever geen wegwerpspullen?

In glazen of aardewerken ovenschalen kan het ook. Let wel op het luchtdicht verpakken en zet de schalen niet rechtstreeks vanuit de vriezer in een hete oven: dan barsten ze. Meteen uit de vriezer in de pan op het vuur kan met sommige stukken vlees trouwens ook.

Zo was de lekkerste steak die ik ooit at een knoeperd van 4 centimeter dik die rauw en diepgevroren op de barbecue ging. Na een poos grillen was hij perfect medium rare. Die vriezer is zo gek nog niet

 

Meer weten over dit boek of bestellen: