Brioche een zoet, zacht, witbrood uit Frankrijk

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, PasenPosted on

Heb je een keer Brioche gehad, dan wil je ze zeker vaker eten. Brioche is een zoet, zacht, witbrood dat van origine uit Frankrijk komt. Door de textuur lijkt brioche op een combinatie van een cake en een brood. De broodjes worden vaak besmeerd met jam of chocoladepasta. Maar ook met een kipburger of bij eggs benedict is het erg lekker.

De brioche

De geschiedenis van brioche gaat terug tot de vroege jaren 1400 in Frankrijk. Het woord “brioche” is afgeleid van het Oudfranse woord “broyer,” wat “kneden” betekent. Traditioneel werd brioche gemaakt met bloem, water, gist en een aanzienlijke hoeveelheid boter en eieren. Deze royale toevoeging van boter en eieren verklaart de rijke smaak en textuur van het brood.

Verschillende vormen

Brioche wordt vaak gevormd in verschillende vormen, zoals kleine broodjes (brioche buns), vlechtbroden of ronde broden. Het wordt soms versierd met suikerkorrels of glazuur voor extra zoetheid en textuur.

Dankzij de boter en eieren heeft brioche een heerlijke smaak en een licht zoete ondertoon, waardoor het geschikt is voor zowel zoete als hartige bereidingen. Je kunt het bijvoorbeeld serveren met jam en koffie voor het ontbijt, of het gebruiken als basis voor een smakelijke sandwich met ham en kaas.

Wat heb je nodig?

  • Drie eetlepels volle melk
  • Een zakje gedroogde gist ( 7 gram)
  • 2 eetlepels suiker
  • 350 gram bloem
  • 40 gram zachte boter
  • 2 eieren
brioche

Hoe maak je brioche?

Je begint eerst met de voorbereidingen. Doe de melk en 140 ml water in een pannetje en en verwarm het mengsel. Doe het zakje gist en de suiker erbij  tot er een schuimlaag ontstaat. Meng intussen de bloem, boter en een snuf zout tot een mooie egale bol deeg. Voeg vervolgens het gistmengsel en 1 ei toe. Kneed in circa 5 minuten tot een soepel deeg. Dek alles af met een theedoek en laat je deegbol ongeveer 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Neem het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 10 stukken en vorm bolletjes ervan. Leg de bolletjes naast elkaar in het cakeblik of overschaal. Dek je schaal af met een theedoek en laat weer 45 minuten rijzen.

Lees ook  Hoe maak je pruimenjam? Het recept

Bakken

Dan begint het bakwerk. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop het tweede ei los met een scheutje water. Bestrijk de bovenkant van de brioche met het eimengsel. Dan schuif je je brioche in de oven en bak je ze in 25 minuten mooi goudbruin.