Je houten tuinmeubels opknappen kan met deze tips

Categories Op naar het voorjaar, Tuin of BalkonPosted on
tuinmeubels opknappen

Na twee of drie jaren in weer en wind zien je houten tuinmeubels er heel anders uit dan toen je ze kocht. De meeste kleur is verdwenen en de glans is ook wel weg. Wegdoen gaat je misschien te ver, want een nieuwe set tuinmeubelen kost ook een paar centen. Een facelift kan helpen, als het hout maar niet verrot is. Met deze stappen kun je je tuinmeubels opknappen.

1. Schoonmaken

Begin met het grondig reinigen van de tuinmeubels om vuil, stof en eventuele oude afwerklagen te verwijderen. Gebruik een borstel of een doek en een mild reinigingsmiddel gemengd met water. Zelf gebruik ik groene zeep.  Spoel de meubels af met schoon water en laat ze volledig drogen voordat je verder gaat.

Een schone ondergrond is belangrijk. Zorg daar dus eerst voor. Beits maakt alles donkerder, inclusief eventuele vlekken. De goede volgorde is daarom in de meeste gevallen: ontvetten, schuren en stofvrij maken. Een grondlaag aanbrengen kan wel, maar is niet beslist nodig.

2. Reparaties uitvoeren

Controleer of er eventuele beschadigingen zijn aan de tuinmeubels, zoals gebroken delen, losse schroeven of versleten onderdelen. Repareer deze problemen indien mogelijk. Vervang gebroken onderdelen of schroeven en herstel eventuele beschadigingen met houtvuller of geschikte reparatiemiddelen.

tuinmeubels opknappen

3. Schuren

Schuur de oppervlakken van de tuinmeubels lichtjes op met schuurpapier om eventuele ruwe plekken, vlekken of oude afwerklagen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe afwerking beter hecht. Zorg ervoor dat je in de richting van de houtnerf schuurt om krassen te voorkomen.

4. Kleurbeits

Transparante kleurbeits kan de kleur van het hout verdiepen en dat geeft vaak een mooi effect.  Een basisregel moet je onthouden. Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe voller, dieper en donkerder de kleur. Je kunt ook lak gebruiken, maar dat heeft een belangrijk nadeel in vergelijking met beits. Lak is niet vochtregulerend, beits is dat wel.

Lees ook  Zevenblad. Een onkruid uit je tuin wat je kunt eten

5. Welke kwast?

Gebruik een brede en platte kwast. Strijk mee met de nerf van het hout. Wanneer je stap 1 en stap 2 in acht hebt genomen, zal je zien dat het hout er meteen weer gezond uitziet.

tuinmeubels opknappen

6. Bescherming

Overweeg om na het opknappen een beschermende laag aan te brengen op de tuinmeubels om ze te beschermen tegen de elementen. Dit kan een speciale was, lak of sealer zijn, afhankelijk van het type materiaal en de afwerking die je hebt gebruikt.

Onthoud altijd om de veiligheidsvoorschriften op de producten te volgen en werk in een goed geventileerde ruimte wanneer je met verf of afwerkingen werkt.

Geef een reactie