Buiten klussen: Zo kun je tuinmeubels opknappen

Na twee of drie jaren in weer en wind zien je houten tuinmeubels er heel anders uit dan toen je ze kocht. De meeste kleur is verdwenen en de glans is ook wel weg. Wegdoen gaat je misschien te ver, want een nieuwe set tuinmeubelen kost ook een paar centen. Een facelift kan helpen, als het hout maar niet verrot is. Drie stappen zijn in ieder geval belangrijk.

1. Hout ontvetten en schoonmaken

Een schone ondergrond is belangrijk. Zorg daar dus eerst voor. Beits maakt alles donkerder, inclusief eventuele vlekken. De goede volgorde is daarom in de meeste gevallen: ontvetten, schuren en stofvrij maken. Een grondlaag aanbrengen kan wel, maar is niet beslist nodig.

tuinmeubels

2. Kleurbeits

Transparante kleurbeits kan de kleur van het hout verdiepen en dat geeft vaak een mooi effect.  Een basisregel moet je onthouden. Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe voller, dieper en donkerder de kleur. Je kunt ook lak gebruiken, maar dat heeft een belangrijk nadeel in vergelijking met beits. Lak is niet vochtregulerend, beits is dat wel.

3. Welke kwast?

Gebruik een brede en platte kwast. Strijk mee met de nerf van het hout. Wanneer je stap 1 en stap 2 in acht hebt genomen, zul je zien dat het hout er meteen weer gezond uitziet.

(bron: Algemeen Dagblad, 20 juli 2018)

Lees ook  Verwarming ontluchten. Hoe doe je dat?

Geef een reactie