Chutney met appel, ui en gember

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Sinterklaas, VerjaardagPosted on
chutney

Zoek je wat lekkers voor bij de kaas, kip of vleeswaren. Dan moet je zeker deze chutney met appel, ui en gember eens proberen. Het is ontzettend lekker, snel te maken en als je het in een brandschoon potje doet, kun je het ook gerust een paar dagen bewaren.  Nadeel is alleen vaak dat het te lekker is en dat de je bijna geen kans krijgt om in de koelkast gezet te worden omdat het dan al op is.

Wat is chutney

Een chutney heeft als basis altijd een vruchtenpuree, waar vervolgens kruiden en smaakmakers aan worden toegevoegd, zoals azijn en uien. Dit betekent dat chutney een combinatie van zure tonen heeft door de azijn, maar ook zoete elementen dankzij de suikers in de vruchten, evenals extra suiker die wordt toegevoegd. Bovendien kunnen sommige varianten een pittige of pikante kick hebben door de gebruikte kruiden en specerijen.

Wat heb je nodig?

  • Twee gesnipperde uien
  • Twee geschilde en fijngesneden appels
  • Een beetje olie
  • Een eetlepel geraspte gemberwortel
  • Twee eetlepels wittewijnazijn
  • Een eetlepel suiker
  • Een flinke snuf kerriepoeder
Chutney

Hoe maak je het?

Stoof de uien met de appels in en pan met een beetje olie. Schep het regelmatig om zodat het niet aan je pan blijft plakken. Voeg daar de gemberwortel, wittewijnazijn, suiker en kerriepoeder aan toe en laat alles een minuut of tien lekker sudderen.

Doe alles in een goed schoongemaakt potje en laat het dan afkoelen. 

Chutney bewaren

Over het algemeen blijft chutney enkele weken tot enkele maanden goed in de koelkast als deze goed is bewaard. Het is belangrijk om op de uiterste houdbaarheidsdatum te letten en zorgvuldig te controleren op tekenen van bederf, zoals schimmel, vreemde geuren of ongewone kleurveranderingen.

Lees ook  Zoete paprikasoep. Het recept

Als je chutney langer wilt bewaren, kun je overwegen om het in te vriezen. Chutney kan enkele maanden tot zelfs een jaar worden ingevroren, afhankelijk van de ingrediënten. Zorg ervoor dat je het in een luchtdichte, diepvriesbestendige bak doet en label het met de datum van invriezen.