Daiquiri. Hoe maak je het?

Categories Alle recepten, DrankjesPosted on
daiquiri

De Daiquiri is een klassieke cocktail die oorspronkelijk uit Cuba komt. Het is een verfrissende mixdrank op basis van rum, limoensap en suiker. De cocktail heeft zijn oorsprong in de late 19e eeuw in de plaats Daiquiri, in de buurt van Santiago de Cuba. Het werd voor het eerst gemaakt door Amerikaanse mijnwerkers die in de buurt werkten en op zoek waren naar een verfrissend drankje.

Varianten van Daiquiri

De beroemde schrijver Ernest Hemingway was een fan van het drankje en heeft bijgedragen aan de populariteit ervan. Hij had zijn eigen variant, bekend als de “Papa Doble” of “Hemingway Daiquiri”, die minder zoet was en extra limoensap en grapefruitsap bevatte. Naast de traditionele Daiquiri zijn er talloze variaties en smaakcombinaties mogelijk. Populaire variaties zijn onder andere aardbeiendaiquiri, mango-daiquiri en bevroren daiquiri’s.

Ingrediënten voor 1 cocktail

 • 5 cl witte rum
 • 3 cl citroensap
 • 2 cl suikerstroop. Suikerstroop wordt in veel cocktails gebruikt en is gemakkelijk zelf te maken. Breng in een pan een kilo suiker en een liter water aan de kook. Laat dit drie minuten zachtjes koken. Schenk de stroop in een fles. Je kunt je suikerstroop gerust een paar maanden bewaren. Gebruik je minder suiker dan is het ook minder lang houdbaar.
 • ijsblokjes
 • Een partje citroen
daiquiri

Hoe maak je het?

 1. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes. Als je geen cocktailshaker hebt, kun je ook een blender of een stevige afsluitbare pot gebruiken.

 2. Voeg de witte rum, vers limoensap en suikersiroop toe aan de cocktailshaker.

 3. Sluit de cocktailshaker goed af en schud krachtig gedurende ongeveer 15 seconden. Hierdoor mengen de ingrediënten goed en koelt de cocktail af.

 4. Als je de Daiquiri liever met ijs wilt serveren, vul dan een gekoeld cocktailglas met ijsblokjes.

 5. Giet de inhoud van de cocktailshaker door een zeef in het cocktailglas. Hierdoor worden eventuele ijsklontjes of pulp tegengehouden.

 6. Garneer de Daiquiri indien gewenst met een schijfje limoen of een muntblaadje.

 7. Serveer de Daiquiri direct en geniet ervan!

Lees ook  Ovenschotel met zoete aardappel en broccoli

Geef een reactie