Consumenten gaven tijdens feestdagen minder geld uit

Nederlandse consumenten gaven in december 2020 fors minder geld uit dan in de feestdagenperiode een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalden de uitgaven op jaarbasis met bijna 12 procent. Dat is de grootste krimp na mei vorig jaar.

Coronamaatregelen

Door de strengere coronamaatregelen, waarbij alle niet-essentiële winkels per 15 december werden gesloten, werd minder geld uitgegeven aan zogeheten diensten. Zo bleef de horeca dicht en werden vakanties afgeraden. Ook de kapper moest dicht, net als bioscopen, pretparken, theaters, dierentuinen, zwembaden en musea. Uitgaven aan diensten zijn goed voor meer dan de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen.

minder geld uit

Waar bespaarden we op?

Consumenten gaven daarnaast in december 16,2 procent minder uit aan duurzame goederen. Huishoudens kochten vooral minder kleding en schoenen. Ook werd er minder uitgegeven aan elektrische apparatuur en woninginrichtingsartikelen en werd er minder getankt.

Aan eten en drinken en andere zogeheten genotsmiddelen werd meer geld besteed. Ook werd in december meer aardgas verstookt. Dat kwam deels doordat het kouder was dan een jaar eerder, maar ook doordat mensen meer thuis zaten.

Geef een antwoord