Wil je cranberrysaus gebruiken bij je maaltijd dan is het het lekkerst als je het twee weken eerder maakt dan dat je het gebruikt. De smaken kunnen dan namelijk goed intrekken. Hoe langer je de saus van tevoren maakt, hoe lekkerder hij is. Let op! Omdat er alcohol inzit is de saus niet geschikt voor jonge kinderen. Het is lekker om te serveren bij kip en varkenshaas, maar ook bij eendenborst en wild.
Cranberrysaus
Cranberrysaus is een populaire saus gemaakt van cranberries, gekookt met suiker en soms andere smaakmakers zoals sinaasappelsap of specerijen. Het heeft een friszure smaak en een gladde, jam-achtige textuur. Traditioneel geserveerd bij Thanksgiving-diners en andere feestelijke maaltijden, vooral bij gevogelte zoals kalkoen. Bekend om zijn gezondheidsvoordelen door het hoge antioxidanten gehalte van cranberries. Wij maakten twee versies. 1 met alcohol en 1 zonder.
Ingrediënten cranberrysaus met port
- 250 gram verse cranberry’s
- 100 milliliter sinaasappelsap
- Vier eetlepels suiker
- 100 milliliter rode port
- Een kaneelstokje
- Twee kruidnagels
- Twee takjes tijm
- Een hele schone pot met deksel
Hoe maak je de saus met port
- Meng de cranberry’s met de sinaasappelsap in een steelpan en breng het aan de kook
- Voeg de suiker, port, kaneel, kruidnagels en tijm toe en laat het op de lage stand van je fornuis zachtjes pruttelen
- Pureer de saus kort met een staafmixer. Je kunt zelf bepalen hoe grof of fijn je het wilt hebben
- Neem de pan van het fornuis en schenk de saus met kruiden en al in de pot
- Draai de deksel erop en zet de gevulde pot omgekeerd weg
- Bewaar je je saus op een donkere, koele plaats dan kun je het maximaal zes maanden bewaren
- Heb je de pot geopend? Bewaar je saus dan in de koelkast
Hoe maak je cranberrysaus
- 340 gram verse cranberries (gewassen en afgespoeld)
- 200 gram kristalsuiker
- 120 ml water
- Optioneel: sinaasappelschil (geraspt) of sinaasappelsap voor extra smaak