Croutons maken voor je soep of salade van oud brood

Categories Alle recepten, Salades, SoepPosted on

Croutons zijn erg lekker in een soepje of door een salade. En ze zijn nog gemakkelijk te maken ook. Gewoon van wat restjes brood. Croutons maken van vers brood is erg lastig. Je kunt het beste brood gebruiken van een dag oud. Maar nog ouder kan natuurlijk ook.

Een mooie manier om van je restjes af te komen. Zelf bewaar ik vaak de kapjes van brood vaak. Ook kun je prima variëren qua smaak. Naturel, met knoflook, Italiaanse kruiden, met pesto. Je kunt het allemaal eens proberen. Al zullen niet alle varianten lekker zijn in je zelfgemaakte soep.

Geschiedenis van de crouton

De geschiedenis van de crouton, een knapperig stukje brood dat vaak als garnering in soepen en salades wordt gebruikt, gaat terug tot het oude Rome. Het woord “crouton” is afgeleid van het Franse woord “croûte”, wat “korst” betekent.

In de oudheid waren croutons een manier om oud brood opnieuw te gebruiken en voedselverspilling te voorkomen. Brood werd in kleine stukjes gesneden, besprenkeld met olijfolie en vervolgens geroosterd om het knapperig te maken. Deze knapperige broodstukjes werden vaak in soepen gedaan om extra textuur en smaak toe te voegen.

Gedurende de eeuwen heen bleven croutons populair in de Europese keuken. Ze werden vaak gebruikt in Franse gerechten, vooral in de klassieke soepen zoals uiensoep en tomatensoep. In de 17e eeuw werden croutons ook gebruikt als decoratieve elementen voor tafelarrangementen bij banketten en feesten.

Meer weten over Frankrijk, dan is deze site een aanrader

Wat heb je nodig om croutons te maken?

  • Vier witte stukjes brood. Het liefst ouder dan 1 dag
  • Een deciliter neutrale olie
  • Een beetje verse peterselie
  • Een teentje knoflook
  • Een beetje zout
Lees ook  Aardbeienmuffins met amandelmeel
croutons maken

Hoe kun je croutons maken?

  • Snijd de boterhammen in blokjes. De korstjes mogen eraan blijven
  • Verhit de olie in een koekenpan
  • Halveer de knoflook en bak deze in de olie tot hij begint te verkleuren
  • Voeg dan de brokjes brood toe
  • Bak de croutons in ongeveer drie minuten goudbruin
  • Laat de croutons uitlekken op keukenpapier of bakpapier
  • Bestrooi je croutons met wat peterselie en zout

Geef een reactie