De nieuwste televisie. Wat is het verschil tussen QLED en OLED?

Categories Besparen, HuisPosted on
qled

Het was Samsung die als eerste met een QD-OLED of QLED televisie kwam. Een combinatie van de LCD televisie en de OLED. Maar wat is het verschil tussen OLED en QD-LED?

De tv-schermtijd van Nederlanders was in 2022 ongeveer 186 minuten per dag. Dat blijkt uit een analyse die de Stichting Kijkonderzoek (SKO) heeft gemaakt in opdracht van tv-marketingorganisatie Screenforce. De doelgroep 50-64 jaar is de groep die in Nederland het meeste televisie kijkt. Deze mensen kijken maar liefst 4 uur en 8 minuten per dag tv.  De tv-schermtijd onder 20-34 jarigen komt  uit op 111 minuten tv-schermtijd per dag.

Uitgesteld kijken

Het uitgestelde kijken is de enige vorm van kijken die toegenomen is in het eerste halfjaar: een groei van 15 procent. Van de tijd die we naar televisie-zenders kijken, is uitgesteld kijken goed voor 21 procent.  Het televisie-genre waar het meeste naar gekeken wordt, is al sinds jaar en dag non-fictie. Dit is een breed genre dat bestaat uit lifestyle-, reis-, gezondheids, hulp- en woonprogramma’s. Hier besteedt de gemiddelde kijker 34 kijkminuten per dag aan. 

QLED

OLED televisie

Keken we in de jaren 70 en 80 nog alleen naar Nederland 1, 2 en later in de jaren 80 naar Nederland 3. Inmiddels zijn we verslingerd aan Netflix, Videoland. Prime, Disney en NLZiet. En dat doen we wel het liefst op een grote televisie, waar het beeld het liefst levensechte beelden laat zien. 

OLED televisie’s staan bekend om mooie diepe zwarttinten, mooie kleuren en een grotere kijkhoek. Doordat de OLED TV’s geen achtergrondverlichting nodig hebben zijn ze zijn zuiniger en ook zijn de schermen dunner dan bijvoorbeeld een LCD televisie. OLED televisies worden gemaakt door LG, Sony, Philips en Panasonic. Grappig detail: Alle displays komen allemaal uit de LG-fabriek. Het klopt dat je Samsung in het lijstje mist. Als je doorleest snap je waarom. 

Lees ook  Hoe ga je beter slapen? Maak de ideale slaapplek

Hoe werkt QLED?

Samsung koos niet voor voor OLED, maar zette in op allerlei verbeteringen van de goedkopere LCD-techniek. De techniek van LCD is namelijk erg geschikt om zeer heldere beelden weer te geven, wat bij OLED een zwak punt is. Heb je een felverlichte kamer dan is een OLED televisie niet geschikt voor jouw kamer. Samsumg komt met QLED. ,,Qled-tv’s zijn lcd-tv’s met een led-achtergrondverlichting. Maar in het scherm zit een extra laagje met daarin ‘nanokristallen’. Deze zeer kleine kristallen zorgen ervoor dat de tv vollere kleuren kan laten zien. Fabrikant Samsung noemt deze kristallen ‘quantum dots’, vandaar de ‘Q’ in de naam”, legt Arjen Oving van de Consumentenbond uit. Het formaat van het kristal bepaalt de kleur. Kleurenfilters bepalen welke kleur op welke plekken van het scherm belanden.

Een groot nadeel van kleurenfilters nemen een behoorlijke hap uit de helderheid. Maar Samsung heeft daar de oplossing voor. In plaats van een uniforme achtergrondverlichting gebruikt Samsung een verlichting van OLED’s die kunnen worden aan- en uitgeschakeld. Zo kunnen de pixels in de quantum dot-laag heel precies worden belicht en ontstaan rode en groene beeldpunten, terwijl het blauwe achtergrondlicht voor de derde basiskleur zorgt. Gebruik van kleurfilters is dan niet nodig.

QLED of OLED

QLED televisies zijn goed bestand tegen vocht. Hierdoor hebben de producten een lange levensduur. Net als de OLED televisie zorgt de QLED voor veel meer helderheid ten opzichten van LCD displaytypen. De QLED heeft een laag stroomverbruik en zijn zuiniger dan OLED schermen.

Nadelen QLED

Een nadeel van een QLED televisie is dat ze behoorlijk prijzig zijn. Ze zijn duurder dan een OLED televisie van hetzelfde formaat.

Lees ook  Tips tegen stank en ongedierte in je container

Hoe maak je qled tv schoon

Je kunt je televisie, inclusief het beeldscherm, schoonmaken met een vochtige zachte doek. Die doek moet niet nat zijn, maar licht vochtig. Het is belangrijk dat je geen water of andere vloeistof rechtstreeks op het product sproeit.