De plantjes kunnen dit jaar al tijdens IJsheiligen naar buiten

Categories Tuin of BalkonPosted on

Vanaf woensdag tot en met zaterdag is het IJsheiligen. De IJsheiligen duiden het moment aan waarna de meeste nachtvorst en gevaar voor planten voorbij is. Dit jaar is dat zeker het geval en zelfs tijdens de IJsheiligen hoeven we al geen nachtvorst meer te verwachten.

Overdag is de temperatuur deze week bovengemiddeld en ook tijdens de nacht hoeven we geen rekening te houden met frisse omstandigheden. Tijdens IJsheiligen is de wind afkomstig uit westen en hierdoor wordt vrij milde lucht naar ons land gevoerd. Daarnaast blijft het gedurende de nacht redelijk doorwaaien, waardoor een sterke afkoeling vlak bij de grond wordt tegengewerkt. De aanwezige bewolking is het laatste ingrediënt voor een vorstvrije IJsheiligen. De wolken hebben namelijk een isolerende werking en voorkomen dat het aardoppervlak veel warmte uitstraalt naar de ruimte.

 IJsheiligen

Minimumtemperatuur ruim boven het vriespunt

De verwachte minimumtemperatuur op waarneemhoogte komt uit tussen 8 en 12 graden. Vlak aan de grond is het enkele graden kouder, maar op de meeste plaatsen zal het niet verder afkoelen dan 5 graden. Ook op de langere termijn laat de verwachting geen dalende trend van de minimumtemperatuur zien. De vorstgevoelige planten kunnen dus met een gerust hart de grond in!

IJsheiligen steeds eerder

Vanwege klimaatverandering valt de laatste nachtvorst van het winterseizoen steeds vroeger. Zo vroor het in De Bilt vóór de jaren 80 gemiddeld genomen eens in de twee jaar in mei. Sindsdien is dat eens in de zes jaar. Volgens de klimaatscenario’s van het KNMI ligt het einde van het winterseizoen en dus ijsheiligen in 2050 tussen 22 april en 4 mei. De ‘winterse periode’ of het winterseizoen is door het KNMI bepaald als de periode waarin de kans op nachtvorst meer dan 1% is.

Lees ook  Zelf ananas kweken? Zo doe je dat