Deze kamerplanten zuiveren de lucht in je huis

Categories HuisPosted on

Een kamerplant kan een ruimte in je huis soms net even afmaken. Maar ze zijn ook nog eens nuttig. Kamerplanten zorgen namelijk ook voor zuurstof. Planten produceren zuurstof, verhogen de luchtvochtigheid én ze nemen via hun bladeren giftige stoffen op waardoor ze zuiverend werken.

Kamerplanten zijn belangrijk

kamerplanten hebben het vermogen om de lucht te zuiveren. Ze spelen een belangrijke rol bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht en het verbeteren van de luchtkwaliteit in onze binnenruimtes.

Hier lees je hoe je kamerplanten moet verzorgen

Schadelijke stoffen en kamerplanten

Kamerplanten nemen gassen op, zoals koolstofdioxide, en ze absorberen ook schadelijke vluchtige organische stoffen (VOS) zoals formaldehyde, benzeen en tolueen, die vaak aanwezig zijn in binnenlucht als gevolg van vervuiling door materialen, meubels, schoonmaakproducten en andere bronnen.

Deze schadelijke stoffen worden door de plantenwortels opgenomen en afgebroken, waarbij ze worden omgezet in voedingsstoffen voor de plant. Dit proces staat bekend als fytoremediatie.

Luchtvochtigheid

Bovendien kunnen kamerplanten ook de luchtvochtigheid in een ruimte verhogen, waardoor de droge lucht wordt verminderd die vaak wordt veroorzaakt door verwarmingssystemen en airconditioning. Dit kan voordelig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor droge lucht en ademhalingsproblemen.

Het hebben van kamerplanten in huis kan dus helpen om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren door schadelijke stoffen te verwijderen en een gezondere leefomgeving te creëren. Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel kamerplanten bijdragen aan het zuiveren van de lucht, ze niet alle verontreinigende stoffen volledig kunnen elimineren. Een goede ventilatie en het minimaliseren van het gebruik van schadelijke stoffen blijven ook belangrijk voor het handhaven van een gezonde binnenluchtkwaliteit.

Lees ook  Zuinig wassen. Tips om energie zuinig je was te doen

Welke kamerplanten zijn het best?

Arecapalm

kamerplanten

De Arecapalm, Goudpalm, Chrysalidocarpus lutescens of gewoon Areca  is een palm die uit Madagaskar afkomstig is. Hij heeft zeer lange bladeren, groeit snel en is makkelijk te verzorgen. Bovendien is het een zeer goede luchtzuiveraar. De grond van de Areca palm moet altijd licht vochtig blijven, zonder dat de Areca met zijn wortels in een laag water staat. Wanneer de grond uitdroogt beschadigt de palm daarom is het raadzaam om regelmatig water te geven. Bijvoorbeeld eens per week in de winter en twee keer per week in de zomer.

De Arecapalm is onder andere online te bestellen bij bol.com

Bananenplant als kamerplanten

kamerplanten

Bananen hoef je niet te verwachten aan deze plant. Maar de  Musa tropicana staat wel prachtig in je huiskamer. Bovendien is het ook een prima luchtzuiveraar. Het is een mooie kamerplant met enorme bladeren, hij verlangt echter veel zonlicht en water en maakt het hierdoor geen geschikt kamerplant voor kantoor of de slaapkamer.

Heb je liever een iets kleiner exemplaar? Dan kan je voor de dwergbanaan M. acuminata of de Dwarf Cavendish kiezen.

De bananenplant is onder andere online te bestellen bij bol.com

Graslelie

kamerplanten

Deze Chlorophytum comosum is een uitstekende luchtzuiveraar. Bovendien is de plant oersterk en krijgen de overhangende uitlopers jonge plantjes. Zet ze in een apart potje met aarde, en je hebt meteen een nieuwe plant.

De plant is erg tolerant wat betreft schaduw maar een te donkere plek zorgt ervoor dat de witte streep smaller wordt.  Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de bladpunten bruin worden en het blad geschroeid raakt, een goed verlichte plek maar geen langdurig direct zonlicht is het beste. De plant kan vrijwel elke temperatuur boven de twee graden Celsius goed verdragen, maar groeit het beste bij temperaturen tussen de 18 en 32 graden Celsius.

Lees ook  Zilvervisjes. Wat zijn het en hoe kun je ze bestrijden

In de zomer twee of drie keer per week water geven, in de winter één keer per week.
De plant zal niet doodgaan als het water geven een keer vergeten wordt.
Zorg dat de pot onderin een gaatje heeft waar het overtollige water uit kan wegvloeien, wanneer de wortels te lang in water blijven staan, kan  de plant gaan rotten.

De graslelie is onder andere online te bestellen bij bol.com

Tongawingerd

kamerplanten

De Epipremnum pinnatum is een perfecte luchtzuiveraar op huiskamerformaat. Deze kamerplant heeft een bont blad en staat leuk op de tafel met de overhangende bladeren, maar doet het ook prima als klimmer. Ook te vinden onder de naam Scindapsus. De plant kan prima over veel licht of halfschaduw, maar niet tegen direct zonlicht. De minimum temperatuur is 15 graden. Regelmatig water geven en potgrond niet laten uitdrogen dan houdt hij het het langst vol. Hij is hier te bestellen

Calathea

kamerplanten

Graag wat meer kleur in huis? Daar zorgt de Calathea met zijn feloranje schutbladeren in een handomdraai voor. Een vrolijke combinatie samen met de donkergroene lepelvormige bladeren. En ja, ook prima voor de lucht in huis! Je koopt hem hier

Chinese evergreen

kamerplanten

De bonte bladeren van de Aglaonema stelen anders ook de show. De grote, puntige bladeren met lichtgetinte zijn goed voor de lucht én je humeur. En als je geluk hebt kunnen er aronskelkachtige bloemen verschijnen. Je kunt hem hier bestellen

Kamerplant Sanseveria

kamerplanten

Dé luchtzuiveraar voor wie zonder groene vingers geboren werd: de woestijnplant overleeft zelfs in de meest verschrikkelijke omstandigheden. En bovendien zijn er heel veel verschillende varianten, en af en toe word je zelfs op een bloempje getrakteerd. Je bestelt hem onder andere hier

Lees ook  Witte waas op je tegels? Zo verwijder je cementsluier

Geef een reactie