Deze kamerplanten zuiveren de lucht in je huis

Een kamerplant kan een ruimte in je huis soms net even afmaken. Maar ze zijn ook nog eens nuttig. Kamerplanten zorgen namelijk ook voor zuurstof. Planten produceren zuurstof, verhogen de luchtvochtigheid én ze nemen via hun bladeren giftige stoffen op waardoor ze zuiverend werken.

Welke soorten zijn het beste?

Arecapalm

kamerplanten

De Arecapalm, Goudpalm, Chrysalidocarpus lutescens of gewoon Areca  is een palm die uit Madagaskar afkomstig is. Hij heeft zeer lange bladeren, groeit snel en is makkelijk te verzorgen. Bovendien is het een zeer goede luchtzuiveraar. De grond van de Areca palm moet altijd licht vochtig blijven, zonder dat de Areca met zijn wortels in een laag water staat. Wanneer de grond uitdroogt beschadigt de palm daarom is het raadzaam om regelmatig water te geven. Bijvoorbeeld eens per week in de winter en twee keer per week in de zomer.

De Arecapalm is onder andere online te bestellen bij bol.com

Bananenplant

kamerplanten

Bananen hoef je niet te verwachten aan deze plant. Maar de  Musa tropicana staat wel prachtig in je huiskamer. Bovendien is het ook een prima luchtzuiveraar. Het is een mooie kamerplant met enorme bladeren, hij verlangt echter veel zonlicht en water en maakt het hierdoor geen geschikt kamerplant voor kantoor of de slaapkamer.

Heb je liever een iets kleiner exemplaar? Dan kan je voor de dwergbanaan M. acuminata of de Dwarf Cavendish kiezen.

De bananenplant is onder andere online te bestellen bij bol.com

Graslelie

kamerplanten

Deze Chlorophytum comosum is een uitstekende luchtzuiveraar. Bovendien is de plant oersterk en krijgen de overhangende uitlopers jonge plantjes. Zet ze in een apart potje met aarde, en je hebt meteen een nieuwe plant.

Lees ook  Acht simpele tips om de rat op afstand te houden

De plant is erg tolerant wat betreft schaduw maar een te donkere plek zorgt ervoor dat de witte streep smaller wordt.  Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de bladpunten bruin worden en het blad geschroeid raakt, een goed verlichte plek maar geen langdurig direct zonlicht is het beste. De plant kan vrijwel elke temperatuur boven de twee graden Celsius goed verdragen, maar groeit het beste bij temperaturen tussen de 18 en 32 graden Celsius.

In de zomer twee of drie keer per week water geven, in de winter één keer per week.
De plant zal niet doodgaan als het water geven een keer vergeten wordt.
Zorg dat de pot onderin een gaatje heeft waar het overtollige water uit kan wegvloeien, wanneer de wortels te lang in water blijven staan, kan  de plant gaan rotten.

De graslelie is onder andere online te bestellen bij bol.com

Tongawingerd

kamerplanten

De Epipremnum pinnatum is een perfecte luchtzuiveraar op huiskamerformaat. Deze kamerplant heeft een bont blad en staat leuk op de tafel met de overhangende bladeren, maar doet het ook prima als klimmer. Ook te vinden onder de naam Scindapsus. De plant kan prima over veel licht of halfschaduw, maar niet tegen direct zonlicht. De minimum temperatuur is 15 graden. Regelmatig water geven en potgrond niet laten uitdrogen dan houdt hij het het langst vol. Hij is hier te bestellen

Calathea

kamerplanten

Graag wat meer kleur in huis? Daar zorgt de Calathea met zijn feloranje schutbladeren in een handomdraai voor. Een vrolijke combinatie samen met de donkergroene lepelvormige bladeren. En ja, ook prima voor de lucht in huis! Je koopt hem hier

Lees ook  Stevige regenbui? Tips om waterschade te voorkomen

Chinese evergreen

kamerplanten

De bonte bladeren van de Aglaonema stelen anders ook de show. De grote, puntige bladeren met lichtgetinte zijn goed voor de lucht én je humeur. En als je geluk hebt kunnen er aronskelkachtige bloemen verschijnen. Je kunt hem hier bestellen

Sanseveria

kamerplanten

Dé luchtzuiveraar voor wie zonder groene vingers geboren werd: de woestijnplant overleeft zelfs in de meest verschrikkelijke omstandigheden. En bovendien zijn er heel veel verschillende varianten, en af en toe word je zelfs op een bloempje getrakteerd. Je bestelt hem onder andere hier

Geef een reactie