Deze ‘vergeten groenten’ zijn gezond én verrassend lekker

Categories GroentePosted on

Vroeger werden ze volop gebruikt, maar inmiddels zijn ze niet vaak meer in onze keuken te vinden. Deze zogenaamde ‘vergeten groenten’ zijn desalniettemin verrassend lekker en natuurlijk gezond. Ontdek hoe je schorseneren, pastinaak, mierikswortel, aardpeer en koolrabi in jouw gerechten kunt gebruiken.

Schorseneren

vergeten groenten

Schorseneren zijn lange donkere stengels en lijken een beetje op asperges, wanneer ze geschild zijn. Ze hebben een zachte, romige en nootachtige smaak. Ze zijn wel een beetje lastig om mee te koken, omdat ze ontzettend snel verkleuren en het schoonmaken ervan veel tijd in beslag neemt. Bij het schillen komt er een plakkerig sap vrij.

Deze groente kent allerlei bijnamen. Zo worden schorseneren ook wel ‘armeluisasperges’ of ‘keukenmeidverdriet’ genoemd. Ze bevatten relatief veel calorieën doordat ze rijk zijn aan koolhydraten. Een voordeel is dat deze voedzame groente goed bewaard kan worden. Bovendien is de smaak niet zo sterk, waardoor het een gemakkelijke groente voor kinderen is.

Bekijk ons lekkere recept voor schorseneren met een sausje.

Pastinaak

vergeten groenten

Pastinaak is een witgele wortel. De smaak van een pastinaak lijkt op die van de knolselderij, maar doet sommige mensen ook denken aan anijs. Als je hem kookt, dan is hij lekker zoet. De pastinaak wordt meestal gebruikt in winterse gerechten. In de Nederlandse keuken wordt hij weer steeds populairder. Je kunt hem makkelijk verkrijgen in de meeste supermarkten.

De pastinaak is zeer mineraalrijk. Daarnaast bevat het de koolhydraat inuline, die bij splitsing fructose oplevert. Daarmee is de groente uitermate geschikt voor diabetici. Let erop dat je de pastinaak niet te lang in de koelkast bewaart, want dan wordt hij slap.

Lees ook  Koolhydraatarm recept. Spruitjes uit de wok

Ook lekker door een stamppot of salade, maar wij maakten er een heerlijke pastinaaksoep van.

Mierikswortel

De mierikswortel komt van de mierik, een plant met witte bloemen die eind mei bloeit. Van oorsprong is dit een geneeskrachtige plant met een antibiotische werking, die vroeger ook werd gebruikt tegen urineproblemen. De mierik stimuleert bovendien de spijsvertering en helpt bij spierpijn. Het bevat veel vitamine C en foliumzuur.

De smaak van deze wortel doet denken aan mosterd en radijs. Hij wordt vaak gebruikt om gerechten wat meer pit te geven. In de Duitse en Britse keuken is mierikswortelsaus enorm populair. Daar eten ze het veel bij vis en rosbief. Je vindt mierikswortel niet gauw in de supermarkt, maar wel bij de groenteboer. Let erop dat de wortel stevig is wanneer je hem koopt en bewaar hem niet langer dan een week in de koelkast.

Bekijk ons recept voor bietensoep met mierikswortelcrème.

Aardpeer

De aardpeer, ook wel Jeruzalem-artisjok of topinamboer genoemd, heeft een zoete, nootachtige smaak. Het is de knol van een zonnebloemachtige plant. Deze vergeten groenten, aardpeer is alleen verkrijgbaar van de late herfst tot het einde van de winter. Je vindt ze bij de groenteboer, op de markt of in biologische winkels. Soms ook bij de grotere supermarkt. Wanneer je er in knijpt, moeten ze hard aanvoelen. Dan zijn ze het verst!

Aardperen zijn voedzaam en rijk aan fosfor, ijzer en vitamine B1. Wel bevatten ze relatief veel calorieën, namelijk 82 per 100 gram. Dat komt door de koolhydraten. Jonge aardperen hoef je in tegenstelling tot oudere aardperen niet te schillen, maar alleen even af te borstelen. Zorg alleen dat je niet te veel aardperen eet, want dat kan leiden tot winderigheid. 

Lees ook  Recept groente-omelet

Koolrabi

Vroeger was deze gezonde knol in bijna heel Nederland een veel gegeten groente. Koolrabi is familie van de broccoli en boerenkool. Het is rijk aan vitamine C, kalium, fosfor, calcium, ijzer en magnesium. Bovendien bevat het stoffen die preventief werken tegen prostaat- en darmkanker.

De bladeren van de koolrabi kun je ook eten. Deze zijn nog gezonder dan de knol. Ze bevatten twee keer zoveel vitamine C, tien keer zoveel ijzer en maar liefst 100 keer zoveel vitamine A dan de knol. Je kunt koolrabi op allerlei manieren bereiden. Zo kun je er puree van maken, stukken roerbakken of de bladeren door een salade doen.

Nog een vergeten groenten aanrader: aardpeer en koolrabi zijn erg lekker om friet van te maken.