Droge tuin? Geef je planten niet te vaak water

droge tuin

Zomerse temperaturen worden de meeste mensen erg fijn gevonden. Maar het is niet echt goed voor de tuin en je bloembakken. Uiteraard is water geven het allerbelangrijkst in de droogte.

We hebben geluk dat het niet in het drukste tuinseizoen is. De echt grote dingen zoals snoeien, spitten en verplanten doe je vaak in het voorjaar of in het najaar. Maar onze planten, struiken en gazon hebben natuurlijk wel water nodig.

droge tuin

Water geven

En daar zit ook een beetje het probleem. Verschillende mensen hebben de tuinslang of gieter al een paar keer te voorschijn gehaald om de naar water snakkende planten wat water te geven.  Wees er bewust van  dat wanneer je planten overvloedig water geeft, de planten dan wortelen dan  veel minder goed en diep. Je verwent je planten te veel.

droge tuin

Toch water geven? Tips

Geef je je plantjes water, doe dat dan niet overdag in de brandende zon. Het beste is om je tuin ’s ochtends of ’s avonds te besproeien. Ook kun je letten op waar dat water vandaan komt. Is er een sloot in de buurt, koop dan een pomp zodat je dat water kunt gebruiken. Maar je kunt natuurlijk ook water opvangen in een regenton. Zo bespaar je drinkwater.

Ook is het slim om te kijken naar de inrichting van je tuin, zodat je extreme droge, maar ook natte periodes beter op kunt vangen. ,,We hebben veel last van keiharde buien, waarbij enorm veel water valt. Als het dan regent overstroomt alles. Daar wil je in je aanleg van je tuin rekening mee houden, door schaduwplekken te creëren en genoeg groen te houden. Bovendien nemen je planten veel water op.

Lees ook  Mag je bomen van de buren snoeien als jij er last van hebt?

Meer groen in je tuin zorgt ook voor aangenamere temperaturen. Als we allemaal onze tuinen blijven dichtstraten, wordt het veel warmer, zomaar 5 tot 10 graden, en loopt water minder goed weg.

Geef een antwoord