Nederlanders staan bekend om hun schoonmaakgedrag. Er wordt regelmatig schoongemaakt, vaak meerdere keren per week. En sommige mensen houden daarnaast nog een grote voorjaarsschoonmaak. Wat weet jij van duurzaam schoonmaken?
Welke schoonmaakmiddelen worden gebruikt?
In hun schoonmaakpraktijken gebruiken Nederlanders een breed scala aan schoonmaakmiddelen. Dit varieert van traditionele chemische producten tot ecologische en duurzame opties. Er is een groeiende trend naar het gebruik van innovatieve en milieuvriendelijke schoonmaakoplossingen, wat past bij de toenemende bewustwording van de impact van schoonmaakmiddelen op het milieu. Zo wordt geprobeerd het gebruik van plastic flacons te verminderen door te kiezen voor geconcentreerde schoonmaakmiddelen of herbruikbare verpakkingen.
Waarom zijn de meeste schoonmaakmiddelen schadelijk?
Traditionele schoonmaakmiddelen bevatten vaak chemische stoffen zoals benzeensulfonzuur, chloor, conserveermiddelen, geur- en kleurstoffen, en vluchtige organische stoffen zoals propaan en isobutaan. Water kan deze chemische stoffen niet afbreken, wat leidt tot vervuiling van het oppervlaktewater. Hoewel de rioolzuivering deze middelen kan afbreken, zorgt de ophoping van schadelijke stoffen voor de vorming van rioolslib, dat vervolgens weer door de waterzuivering moet worden verwijderd. Bovendien zijn gewone schoonmaakmiddelen vaak verpakt in grote plastic flacons, wat bijdraagt aan de plasticvervuiling.
Slecht voor de gezondheid
De schoonmaakmiddelen die de meeste mensen dagelijks gebruiken, zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Veel van deze middelen bevatten chemische stoffen die ernstige ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.
Uit een onderzoek van de Noorse universiteit van Bergen blijkt dat schoonmakers die regelmatig met schoonmaaksprays werken een verslechterde longfunctie hebben en bovendien meer kans op astma. De onderzoekers ontdekten dat de longen van deze schoonmakers vergelijkbaar zijn met die van iemand die minimaal tien jaar een pakje sigaretten per dag rookt. Dit illustreert hoe schadelijk het inademen van de chemische dampen kan zijn.
Chemische stoffen zoals ammoniak en chloor, die vaak in schoonmaakmiddelen zitten, kunnen de luchtwegen irriteren. Regelmatige blootstelling aan vluchtige organische stoffen (VOS), zoals die in veel schoonmaaksprays en luchtverfrissers voorkomen, kan leiden tot chronische luchtwegirritatie. Dit betekent dat zelfs mensen die niet professioneel schoonmaken, maar regelmatig deze producten thuis gebruiken, risico lopen op ademhalingsproblemen.
Duurzaam schoonmaken
De laatste jaren komen er steeds meer duurzame schoonmaakmiddelen op de markt. Die kunnen op meerdere fronten ecologisch zijn. Zo bevatten deze producten geen chemische stoffen waardoor ze biologisch afbreekbaar zijn en niet alleen niet schadelijk voor het milieu, ze zijn ook nog een stuk vriendelijker voor je longen en luchtwegen ook. Ook is de verpakking vaak gemaakt van gerecycled materiaal of zijn ze biologisch afbreekbaar. Het formaat van de verpakking is daarom ook belangrijk. Schoonmaaktabletten en schoonmaakdruppels hebben een kleinere verpakking nodig. Dit scheelt minder energie en grondstoffen. Ook nemen de producten minder ruimte in in vrachtwagens en is de co2 uitstoot dus kleiner.
Tips voor duurzaam schoonmaken
De belangrijkste richtlijnen voor milieuvriendelijk schoonmaken zijn volgens Milieu Centraal: ,,Laat onnodige producten staan, koop producten met een goed keurmerk, gebruik niet onnodig veel, gebruik zo min mogelijk warm water en gooi de verpakking op de juiste manier weg”.
Andere tips zijn:
- Gebruik zo min mogelijk warm water. Allesreinigers werken goed bij koud water.
- Chloor is niet nodig om je toilet te reinigen. Gebruik om de wc schoon te maken toilet- of sanitairreiniger.
- Keurmerken als EU Ecolabel, Nordic Swan of Ecocert belasten het milieu zo min mogelijk. Het EU Ecolabel stelt strenge eisen aan het gebruik van grondstoffen, energie, water, afval en schadelijke stoffen. Keurmerk Ecocert geeft garanties voor biologische producten en het Leapy Bunny-keurmerk staat voor diervriendelijk.
- Spoel schoonmaakmiddelen altijd door de afvoer. Gooi sop nooit buiten op straat of in je tuin.
- Voorkom afval door geconcentreerde producten te kopen, of kies voor grote of navulverpakkingen.
- Vochtige schoonmaakdoekjes bevatten vaak plastic. Gebruik liever een veelgebruikte oude katoenen doek om schoon te maken.
- Staat er een verpakking met een rood omrande witte ruit met daarin een uitroepteken of een dode vis dan betekent dat accuut gevaar voor de gezondheid ( bij een uitroepteken) of het milieu (vis)
- Bekijk de ingrediënten. Spullen met benzeensulfonzuur en vluchtige organische stoffen zoals propaan, isobutaan en distikstofoxide koop je beter niet. Ze kunnen voor geïrriteerde luchtwegen zorgen
- Kijk naar de prijs. Duurzame producten zijn vaak duurder maar ook sterk geconcentreerd. Daardoor heb je er niet veel van nodig. Je doet er dus langer mee
- In de winkel vind je voor elk schoonmaakklusje wel een speciaal middel, maar je hebt lang niet alles nodig om goed schoon te maken. Glasreinigers en keukenreinigers bevatten veel vluchtige stoffen. Ramen kun je ook met andere schoonmaakmiddelen schoonmaken.
Goede duurzame schoonmaakmiddelen
- Method. Dit merk gebruikt ingrediënten van plantaardige oorsprong. Is biologisch afbreekbaar, ruikt lekker en de fles is gemaakt van gerecycled plastic
- Everdrop schoonmaaktabletten. Is er in drie varianten. 1 voor de keuken, badkamer en glas. Je doet een tabletje in een fles met een halve liter water. Wacht tot de tablet opgelost is. Daarna kun je het minstens een half jaar gebruiken. Het is alleen online te koop
- Seepje. Bestaat voor 99 procent uit natuurlijke ingrediënten en de verpakking is gemaakt van gerecycled plastic
- Klok allesreiniger. Is erg geschikt voor mensen met allergie, astma of andere gevoeligheden. De verpakking is van gerecycled materiaal
- OceanSaver schoonmaakdruppels. Meng je met 750 ml water en is dan een jaar houdbaar. Bij dit middel blijft er geen microplastic of nanoplastic achter in het water. Ook is het vrij van parabenen, palmolievrij, dierproefvrij en ze gebruiken geen plastic wegwerpflessen. Dit merk is alleen online verkrijgbaar