Een empanada is gevuld deegwaar. Het komt van het Spaanse werkwoord empanar, dat betekent inpakken. Een empanada is dus een ingepakte vulling. Dit recept van empanadas komt uit het Spaanstalige land Chili.
Je maakt ze lekker zelf met dit recept. Heerlijke empanadas met pittig gehakt. Het dichtvouwen van de empanadas is nog wel een kunstje waarbij de Chilenen soms echte kunstenaars zijn. Vouw steeds een stukje van de rand over het voorgaande naar binnen en zo ‘rol’ je het deeg prachtig dicht. Een deegvormer is ook een geweldige uitvinding.
Ingrediënten
- Drie eieren
- Een eetlepel olijfolie om in te bakken
- Een gesnipperde ui
- Twee tenen geperste knoflook
- Twee theelepels gemalen komijn
- 200 gram rundergehakt
- Een rode puntpaprika in kleine blokjes
- Een halve rode peper in ringetjes. Ben je gek op pittig dan kun je een hele nemen
- Een potje pittige tomatensalsa
- Versgemalen peper en wat zout
- Een rol deeg voor flammkuchen. ( Die vind je in het koelvak)
Hoe maak je empanadas met pittig gehakt?
- Zet de oven aan op 180 graden en kook twee eieren in ongeveer 10 minuten hard
- Laat de eieren schrikken, pel ze en snijd ze in plakjes
- Je hebt dan nog een ei over. Breek het ei en klop het om straks je empanadas mee te bestrijken
- Doe olie in de pan en bak de uisnippers tot ze mooi goudbruin worden. Doe dan de knoflook, komijn, het gehakt, de paprika en de rode peper erbij. Schep het lekker door terwijl je het bakt
- Is je gehakt gaar, dan doe je de tomatensalsa erbij. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Proef gerust even of het nodig is
- Laat je gehakt afkoelen
- Rol dan je deeg uit en steek er rondjes uit. Heb je een deegvormer dan gebruik je die natuurlijk. Een rondje moet ongeveer een doorsnede van 12 centimeter hebben, 8 centimeter is goed voor een kleine empanada.
- Rondjes uitgestoken? Dan heb je nog deeg over. Maak er een bol van en rol het weer uit. Ook daar steek je weer rondjes uit
- Klaar? Dan leg je in het midden van de rondjes een schep van je vulling. Leg daar weer een schijfje ei op.
- Vouw je deeg dubbel en druk de randen goed aan met een vork
- Leg je empanadas met gehakt op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met ei
- Bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin
- Serveer ze met de rest van de salsa..
KitchenBasics Deegvormer - 4 stuks - verschillende maten
€10,75
Bol.com
RX Goods 2 Stuks Stalen Deegvormer Mal voor Ravioli, Pastei, Dumpling, Empanada – Maker Keukengerei
€18,95
Bol.com
Stalen Deegvormer Mal dumpling maker voor Ravioli, Pastei, Dumpling, Empanada – Maker Keukengerei | Knoedel maker | RVS |9,5cm
€4,49
Bol.com