Energiecompensatie. Wanneer en hoe krijg ik mijn 190 euro?

Categories BesparenPosted on

De overheid compenseert in november en december de hoge energiekosten: elk huishouden ontvangt 190 euro energiecompensatie. Grote vraag voor veel mensen is alleen Hoe ze dat bedrag op hun rekening krijgen. Dat verschilt per energieleverancier. Een overzicht van de grote concerns.. 

Wie krijgt energiecompensatie?

Iedereen die op de eerste dag van november en december een kleinverbruikaansluiting heeft voor elektriciteit. Dat dat wil zeggen: een energiecontract ter grootte van 3×80 ampère. Dat zijn vooral huishoudens, maar kunnen ook zakelijke klanten zijn. Zij krijgen in deze twee maanden een korting op de energierekening van €190 per maand. Lekker gemakkelijk dus!

Hoe krijg ik die 190 euro ?

Energieleveranciers mogen die €190 op vijf manieren de energiecompensatie uitbetalen:

  • door het geld direct over te maken,
  • door het bedrag te verrekenen met de facturen van die twee maanden
  • door één deel te betalen en een ander deel te verrekenen met de factuur.
  • Ook kan een bedrijf het geld van een openstaande rekening of betalingsregeling afhalen
  • Of het geld overmaken nadat het contract is beëindigd.

Je hoeft zelf in ieder geval niets te doen.

energiecompensatie

Wie bepaalt hoe je je energiecompensatie krijgt?

Dat mogen energiebedrijven zelf bepalen.

Eneco

Eneco is de tweede energieleverancier van ons land met ongeveer 2,5 miljoen klanten. Eneco stort het bedrag van de energiecompensatie op je rekening. Je ontvangt in de tweede helft van november en de tweede helft van december 190 euro. Het termijnbedrag wordt op de reguliere wijze afgeschreven. Er wordt dus niets verrekend.

Vattenfall

Ook de 2 miljoen klanten van Vattenfall zien die 190 euro direct terug op hun rekening. Als je de eerste dag van de november klant bent, betaalt het bedrijf voor de 26ste de compensatie uit. In december krijg je voor de 24ste het bedrag op je rekening. Als je tenminste op 1 december.

Lees ook  Welk dak is geschikt voor zonnepanelen?

Essent

Ben je op 1 november klant bij Essent, dan krijg je € 190 in november.  Ben je op 1 december klant bij Essent, dan krijg je € 190 in december.  Ze verrekenen € 190 met je termijnbedrag en andere bedragen die nog open staan. Essent verwacht dat je dit vanaf 15 november/15 december kunt zien in Mijn Essent en in de VerbruiksManager+ app. Je ziet de tegemoetkoming van € 190 onder Facturen en Betalen terug.

Budget Energie en NLE

De Nuts Groep bedient 600.000 klanten met twee concerns: NLE en Budget Energie. Ben je daar klant? Dan krijg je die 190 euro vroeg: uiterlijk 15 november staat de eerste 190 euro op je rekening. Als je nog openstaande rekeningen hebt, verrekenen de leveranciers die eerst.

Greenchoice

De 600.000 klanten van Greenchoice betalen in november en december een lager maandbedrag. Is je termijnbedrag minder dan 190 euro? Dan ontvang je het resterende geld in november en december op je rekening.

Engie en United Consumers

De bedrijven Engie en United Consumers vallen onder hetzelfde concern en hebben samen 600.000 klanten. Toch hebben de bedrijven verschillende werkwijzen. Engie stort voor het einde van de maand 190 euro op je rekening.

United Consumers verrekent de compensatie met je termijnbedrag. Is dat bedrag lager dan 190 euro? Dan krijg je de rest op je rekening gestort.

Wat gebeurt er als je gas van de ene leverancier krijgt en stroom van de andere?

Goede vraag. Hier komen we in een grijs gebied, waarbij leveranciers afspraken moeten maken met elkaar. Want het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat één huishouden tweemaal de energiecompensatie krijgt. United Consumers stelt dat de leverancier van stroom verantwoordelijk is voor deze compensatie. Ook Vattenfall geeft dat aan.

Lees ook  Waterbesparende douchekop. Welke is het zuinigst?

Wat als je energierekening lager is dan 190 euro?

Je krijgt hoe dan ook die 190 euro aan compensatie terug. Dat is dus niet afhankelijk van je inkomen, noch van andere persoonlijke financiële toestanden of van de hoogte van je energierekening.