Eten bederft sneller tijdens de hondsdagen

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

De Hondsdagen zijn er weer. Wanneer zijn de hondsdagen? De periode van ongeveer 20 juli tot rond 20 augustus staat bekend om warm, broeierig en extreem weer.

Wat zijn de hondsdagen?

De Hondsdagen zijn genoemd naar de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld De Grote Hond. Sirius, ook bekend als de Hondsster, komt in deze weken gelijk met de zon op en is daardoor niet te zien. Vanaf 25 augustus is de ster weer zichtbaar. De periode waarin de hondsdagen vallen, verschilt van jaar tot jaar, maar ligt altijd omstreeks deze tijd. De oude Grieken en Romeinen zagen de Hondsdagen als de periode van de grote hitte. Ook in Nederland is de tijd van de Hondsdagen veelal de warmste van het jaar. Het etmaalgemiddelde van de temperatuur is dan 17 graden en ’s middags is 19 tot 24 graden heel normaal, meldt het KNMI op zijn website. Voor de oude Egyptenaren lag het anders. Bij hen vielen de Hondsdagen samen met de jaarlijks terugkerende overstroming van de Nijl.

hondsdagen

Voedsel bederft sneller

In Nederland komt het niet zo ver, maar de warmte kan gemakkelijk leiden tot onweersbuien met plaatselijk veel regen in korte tijd. Vochtig warm, broeierig weer met zo nu en dan een paar stevige buien is karakteristiek voor de Hondsdagen. Het is ook de tijd van het jaar waarin voedsel buiten de koelkast het snelst bederft. Laat maar eens een pak melk een dag op het aanrecht staan. Het is dus zaak om de koelkast op maximaal 4 graden Celsius te zetten, de vriezer op -18 graden. En gebruik de speciale features die op de koelkast zitten om voedselbederf te voorkomen.

Lees ook  Maak van je chocoladeletter lekkere chocolademelk

Het mag dan deze dagen vaak ‘hondenweer’ zijn. Het woord hondenweer is echter afgeleid van het oud-Nederlandse ‘ondeweer’ dat gewoon slecht weer betekent. Dat is weer verwant aan het Friese woord ‘ûngetiid’.

Temperatuur belangrijk

De temperatuur in de koelkast is heel belangrijk. Deze is idealiter 4 graden. Uit onderzoek dat wij hebben gedaan blijkt dat 85% van de Nederlanders überhaupt niet weet wat de temperatuur in de koelkast is. Een kwart van alle koelkasten staat te warm afgesteld. Dit heeft niet alleen bederf, maar ook voedselverspilling tot gevolg. Vooral tijdens warme dagen is het belangrijk dat mensen hun koelkast op de juiste temperatuur afstellen maar ook dat ze de koelkast snel dicht doen: vroegtijdig bederf ligt dan echt op de loer, met alle vervelende gevolgen van dien.

Weersvoorspelling en hondsdagen

Dan nog de weersvoorspelling voor de komende maanden volgens een oude volkswijsheid. Vroeger ging men ervan uit dat het weer tijdens de hondsdagen het weer tijdens de nazomer en herfst zou kunnen voorspellen. Zo luidt het gezegde: Komen de Hondsdagen met veel regen, dan gaan we slechte tijden tegen, maar komen de Hondsdagen helder en klaar, verwacht dan maar een gunstig jaar.

Tips om bederf van eten te voorkomen

Om bederf van voedsel tijdens de Hondsdagen  te voorkomen, zijn hier enkele belangrijke tips:

  1. Koel voedsel snel af: Zorg ervoor dat gekookt voedsel snel wordt afgekoeld en in de koelkast wordt bewaard om de groei van bacteriën te beperken.

  2. Houdbaarheidsdata respecteren: Controleer de houdbaarheidsdata op verpakte producten en gebruik ze binnen de aangegeven periode.

  3. Hygiëne: Was uw handen grondig voordat u voedsel bereidt en verwerk het voedsel op een schone en veilige manier.

  4. Koelkasttemperatuur: Stel uw koelkast in op een veilige temperatuur van ongeveer 4°C om voedselverspilling te verminderen.

  5. Vermijd langdurige blootstelling aan warmte: Laat voedsel niet te lang buiten de koelkast staan, vooral niet bij warm weer.

Lees ook  Kruidenmix bevat volgens Consumentenbond vaak weinig kruiden

Wat te doen?

Wat moet je doen om te voorkomen dat je voedsel bederft. Zet dus eten meteen in de koelkast. Een voedselvergiftiging ligt tijdens de hondsdagen op de loer.