Appeltaart is een taart die bijna iedereen lust. Traditioneel worden appeltaarten gemaakt met goudrenetten, maar wist je dat het ook met andere appels kan. Met Elstar of Santana appels is ook erg lekker, maar verschillende appels kan ook prima.
Continue reading “Appeltaart zonder pakjes en zakjes”Categorie: Alle recepten
Zelf gembersiroop met sinaasappel maken
Gembersiroop is een dikke siroop gemaakt van gemberwortel en suiker. Je kan het gebruiken als vervanging voor verse gember, maar let op: het is wel een stuk zoeter en milder van smaak. Gembersiroop is lekker in een cocktail maar ook om een lekkere frisse limonade van te maken. Je hoeft het alleen maar aan te lengen met water en je hebt een lekker drankje.
Alle voordelen en nadelen van gember
Ingrediënten
- 200 gram (riet) suiker
- 100 ml water
- 75 gram geraspte gemberwortel
- Stukje sinaasappelschil
Hoe maak je gembersiroop?
Kook de suiker met het water tot de suiker opgelost is. Doe dan de geraspte gemberwortel en de sinaasappel erbij
Laat alles een minuut koken. Daarna laat je het goed afkoelen
Giet alles door een zeef en doe het vocht in een heel schoon potje of flesje. Je kunt het dan een paar weken bewaren in de koelkast.
Deze siroop is erg lekker door een roerbakgerecht, als je gebak maakt of door de yoghurt.
Brownies met macadamia en gember
Brownies maken is al erg leuk om te doen. En opeten misschien nog wel leuker. Deze brownies met macadamianoten en gember zijn echt om je vingers bij af te likken. En echt een superkok hoef je er niet voor te zijn en je bent nog geen uurtje kwijt om het te maken.
Continue reading “Brownies met macadamia en gember”Chutney met appel, ui en gember
Zoek je wat lekkers voor bij de kaas, kip of vleeswaren. Dan moet je zeker deze chutney met appel, ui en gember eens proberen. Het is ontzettend lekker, snel te maken en als je het in een brandschoon potje doet, kun je het ook gerust een paar dagen bewaren. Nadeel is alleen vaak dat het te lekker is en dat de je bijna geen kans krijgt om in de koelkast gezet te worden omdat het dan al op is.
Continue reading “Chutney met appel, ui en gember”Recept chocolade pannenkoeken
Sinds ik gezondere recepten voor het maken van pannenkoeken heb ontdekt, staat deze heerlijke lekkernij toch wel minimaal 1x per week op het menu. Meestal maak ik chocolade pannenkoeken voor ontbijt en ik maak dan vaak de inmiddels bekende banaan-ei pannenkoekjes.
Chocolade pannenkoeken
Dit gerecht is zo enorm simpel om te maken en bevat dus in principe maar twee basis ingrediënten. Ik wilde graag een kleine aanpassing doen in dit gerecht, want wat dacht je van chocolade pannenkoeken? Nee dit betekent niet dat er een hele reep chocolade door het beslag gaat maar een paar theelepels rauwe cacaopoeder is voldoende.
Rauwe cacaopoeder
Rauwe cacaopoeder is cacao in zijn puurste vorm en bevat geen suikers of melk, wel bevat het een aantal vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren. Daarnaast is rauwe cacao zo bijzonder omdat het niet verhit wordt, door verhitting verliest het product namelijk veel voedingswaarde. De chocoladerepen uit de supermarkt bevatten slechts een kleine hoeveelheid cacao en juist een heleboel suiker en melk. Niet de meest gezonde keus dus qua suikers!
Rauwe cacaopoeder is op internet veelvuldig te verkrijgen en ook bij de gezondheidswinkels bij jou in de buurt kun je het ongetwijfeld kopen. Door de toevoeging van cacaopoeder aan het beslag krijgen de chocolade pannenkoeken een echte chocolade smaak zonder dat het gelijk ongezond wordt, integendeel ze worden juist gezonder. Een leuke variatie dus met de gewone pannenkoeken die je normaal altijd eet! Je kunt de poeder door elk gewenst pannenkoekbeslag mengen maar probeer ook eens deze simpele banaan-ei pannenkoekjes. Zelf vind ik het altijd nog erg lekker om bijvoorbeeld kwark of fruit bij de pannenkoekjes te eten. Varieer naar hartenlust!
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 Eieren
- 500 gram bloem
- 600 ml halfvolle melk
- 50 gram cacao
- 5 eetlepels (riet)suiker
- Een snufje zout
- Boter (voor in de pan)
Hoe maak je deze pannenkoeken?
Doe de bloem en de eieren in een kom. Voeg al mixend de melk langzaam toe samen met de cacao. Mix het goed. Doe je dit niet dan gaat het klonteren. Als het goed glad is voeg je de zout en suiker toe en mix nog eens. Warm een koekenpan op op middelmatig vuur. Doe de boter in de pan en laat het smelten. Daarna kun je een schep beslag in de pan gieten. Na 30 seconden (als de pan goed op warmte is) kun je de pannenkoek omdraaien en weer 30 seconden laten bakken.
Geniet van deze heerlijke alcoholvrije Glühwein
Na een lange winterwandeling kun je heerlijk op temperatuur komen met een glas glühwein. Maar om nu ’s na een ochtendwandeling al alcohol te drinken, gaat mij wat te ver. Daarom was ik ook ontzettend blij met een alcoholvrije glühwein. Wil je liever toch glühwein met alcohol. Klik dan hier.
Continue reading “Geniet van deze heerlijke alcoholvrije Glühwein”Pompoensoep met linzen
Er zijn ontzettend veel varianten van pompoensoep. Pompoensoep met linzen is een heerlijke maaltijdsoep. Lekker om te eten op een kille herfstdag of na een lange wandeling. De ingrediënten zijn voor ongeveer vier kommen soep, maar dat hangt er ook wat vanaf hoe groot je kommen of borden zijn. Dit recept staat in het boek Vega met Shane van Shane Kluivert.
Ingrediënten pompoensoep met linzen
- Een flespompoen
- Twee eetlepels olijfolie
- Twee teentjes gepelde en fijngehakte knoflook
- Een gesnipperde sjalot
- Een groente bouillonblokje
- Een eetlepel gemalen komijn. Komijnpoeder mag ook
- 400 gram linzen uit pot. Je moet zorgen dat je uitgelekt zo’n 400 gram overhebt
- Vier eetlepels zure room
- Wat peper en zout
Verder heb je nodig:
Soeppan
Staafmixer
Hoe maak je pompoensoep met linzen?
- Om te beginnen schil je de flespompoen. Wees voorzichtig want het kan een gevaarlijk klusje zijn. Schep met een lepel de draden en pitten eruit. Die kun je weggooien.
- Snijd de pompoen in stukken van 4 centimeter
- Doe wat olijfolie in de soeppan en verhit de olie. In deze olie bak je de knoflook en het sjalot. Dit doe je tot het lekker begint te ruiken
- Doe dan de pompoen en de komijn in de soeppan. Bak dit twee minuten mee.
- Breng een liter water aan de kook en los je bouillonblokje op in het water
- Dan doe je de bouillon in de soeppan. Laat het nog even lekker pruttelen op laag vuur. Het deksel doe je op de pan. Haal dan de pan van het gas en pureer je soep met een staafmixer
- Zet dan de pan terug op het buur en doe de linzen erbij
- Je laat je soep nog even vijf minuten pruttelen
- Je brengt je soep op smaak met peper en zout ( proef tussendoor even)
- Doe de soep in de kommen en roer er een lepel zure room doorheen.
Mexicaanse nacho schotel
In het weekend is hier de maaltijd lekker zonder veel gedoe. Zo nu en dan staat deze Mexicaanse nacho schotel op tafel. Het recept is super gemakkelijk te maken en snel klaar. Ideaal als je visite hebt en wat lekkers op tafel wilt zetten.
Je maakt dit gerechtje in ongeveer twintig minuten en je kunt er zeker met vier mensen van eten.
Ingrediënten
- Twee eetlepels olijfolie
- Een gesnipperde rode ui
- Twee teentjes fijngehakte knoflook
- 400 gram rundergehakt
- Een eetlepel tacokruiden of Mexicaanse kruiden
- 200 gram nacho of tortilla-chips naturel
- 3 romatomaten in blokjes
- Vier lente-uitjes of bosuitjes
- 125 gram geraspte cheddar of belegen kaas
- 200 ml zure room
- Een avocado in stukjes
- Een mespuntje chilipoeder
*optioneel: Wat kidneybonen toevoegen is ook ontzettend lekker
Hoe maak je een Mexicaanse nacho-schotel?
Je zet eerst de oven aan op 200 graden. Dan doe je wat olijfolie in een pan en fruit in de olie de ui en knoflook. Doe dit ongeveer 3 minuten. Doe dan het gehakt erbij en de tacokruiden. Bak je gehakt in tien minuten rul
Verdeel de chips in een niet te dikke laag over een bakplaat of ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel en de tomaat erover. Strooi daarna de bosui en kaas over je chips met gehakt.
Zet alles in de oven. Na een minuut of 10 is de kaas wel gesmolten.
Meng de zure room met avocado en chilipoeder en serveer dit bij je schotel
Andere recepten
Recept salade caprese van tomaten met mozzarella
Alles vers. Wij zijn er gek op. In de zomer verbouwen we onze tomaten in eigen tuin en ook basilicum doet het erg goed in onze moestuinbak. Alleen de mozzarella wordt uit de winkel gehaald om deze salade te maken. Het recept voor een heerlijke Caprese salade.
Wat heb je nodig voor Caprese?
(Voor 4 borden)
- 300 gram uitgelekte mozzarella in dunne plakjes gesneden
- 600 gram tomaten
- Een beetje zout
- Een beetje peper
- Wat verse basilicumblaadjes
- 125 ml extra vergine olijfolie
Bereiding
- De tomaten de mozzarella snijd je eerst in dunne plakjes
- Dan schik je de tomaat en mozzarella op de vier borden
- Strooi er daarna een beetje zout over
- Daarna laat je je salade even een half uurtje rusten op een koele plaats
- Strooi de basilicumblaadjes over je salade
- Pak de olijfolie en sprenkel het over je salade
- Je kunt het eventueel wat op smaak brengen met wat peper
Apfelstrudel zoals oma hem maakte
Mijn oma was een echte keukenprinses. Iedere keer als wij kwamen stond er iets lekkers voor ons klaar. In de herfst waren dat vaak appelflappen, appelbollen of apfelstrudel. Natuurlijk met appels uit eigen tuin. De heerlijke geur van warme appel met rozijnen en kaneel maakt me nog steeds blij. Dit jaar maakte ik zelf apfelstrudel. Met appels van de buurvrouw en het recept van oma.
Continue reading “Apfelstrudel zoals oma hem maakte”