Bananenpannenkoeken. Pannenkoeken gemaakt van overrijpe bananen

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Ik had nog wat bananen op de fruitschaal liggen die er niet al te fleurig bij lagen. Ze werden bruin en de kinderen liepen er al met een boogje omheen. ,,Geen banaan mee naar school”, alsjeblieft smeekten ze. En dus maakte ik bananenpannenkoeken. Een recept van Janny van der Heijden van Heel Holland bakt.

Continue reading “Bananenpannenkoeken. Pannenkoeken gemaakt van overrijpe bananen”

Zelf fruitijsjes maken. Hoe doe je dat? 20 recepten

Categories Alle recepten, ToetjePosted on

Van deze kleurige ijslolly’s wordt iedereen blij. Ook maak je optimaal gebruik van de zoetigheid van je fruit. Aan deze fruitijsjes worden namelijk geen suikers toegevoegd en dus zijn ze een gezonde en voedzame tussendoortje of toetje. Wij hebben de twintig lekkerste recepten van fruitijsjes op een rij gezet.

Nu kun je veel dingen combineren. Denk er wel om dat je pure vruchtensappen aanlengt met water of kokoswater en vergeet niet even te proeven voor je ze in de vriezer zet.  

Perenijsjes

Schil drie grote rijpe peren. Verwijder het klokhuis en doe de peren in de blender. Wil je je ijsjes een beetje zoet? Doe dan een of twee eetlepels honing door je mengsel. Doe het mengsel in de vormpjes. Na ongeveer vijf uurtjes heb je een overheerlijk ijsje.

Mango-ijsjes

Pureer een mango in de blender. Je kunt verse mango nemen maar ook van die stukjes uit de diepvries. Doe daar wat fijn geraspte limoenschil bij en een kneepje limoensap. Met een scheutje kokoswater maak je je ijsje af. Verdeel het mengsel over je ijsvormpjes en zet ze in de vriezer.

Mango-kokos

Neem een rijpe banaan, een rijpe mango en doe die in de blender. Doe er daarna 200 ml kokosmelk bij en een eetlepel honing. Mix alles mooi glad en giet het daarna in de vormpjes.

Passievrucht-mandarijn

Snijd de passievruchten doormidden en verdeel de zaadjes over de vormpjes. Pers daarna wat mandarijnen uit. Verdun het sap met wat water en giet het sap in de vormpjes. Zet ze daarna in de vriezer. 

Lychees-meloen

Het zal niet het meest voor de hand liggende idee zijn om ijsjes te maken van lychees, maar geloof me het resultaat is verrassend. De lychees kun je overigens gewoon uit een blikje halen. Pak dan een stuk van een gele honingmeloen. Haal de pitten eruit. Maal de lychees en de meloen met een beetje geraspte limoenschil en een klein beetje limoensap in de blender. Doe het mengsel in een ijsvormpje en zet ze in de vriezer.

Watermeloen-appel

Lepel het vruchtvlees uit een stuk watermeloen. Schil appels ( Cox zijn erg lekker). Maal de watermeloen en de appels fijn in de blender. Doe er een klein beetje gember bij. Doe je mengsel in vormpjes. Je kunt het ook in etappes invriezen. Dan doe je eerst een deel van je appelmengsel in de vormpjes en dan in de vriezer. Wanneer je ijsjes hard zijn giet je de rest van het vormpje vol met je watermeloenmengsel. En dan doe je je ijsjes weer in de vriezer. 

Bananen ijsjes

Heb je wat bananen die eigenlijk wat te rijp zijn? Doe ze dan in de blender. Doe er een klein beetje cacao bij en wat amandelmelk. Pureer alles . Je hebt aan 1 banaan, 1 theelepel cacao en 200 ml melk wel genoeg. Doe het mengsel in de vormpjes en invriezen maar!

Ananas-kokos ijs

Zin in een tropisch ijsje dan is dit echt iets voor jou. Neem een klein blikje ananas en giet het met sap en al in de blender. Doe daar wat verse munt bij en een klein scheutje kokoswater. Maal alles goed fijn. Daarna doe ze het in de vormpjes en stop je het in de vriezer. 

Sinaasappel-yoghurt ijs

Pers 400 ml sinaasappelsap. Doe dat in de ijslollyvormpjes. Pak 200 ml yoghurt en roer dat voorzichtig met een stokje door de sinaasappelsap. Je krijgt dan een beetje een marmer-effect. Daarna vier tot zes uren en de vriezer en smullen maar

Kiwi-ijsjes

Pureer vijf geschilde kiwi’s en doe daar drie eetlepels honing en 300 ml water bij. Meng het goed en vul je ijslollyvormpjes. 

Boerenijs

Doe twee eetlepels poedersuiker door 450 ml boerenkarnemelk. Verdeel 150 gram fijngesneden bosvruchten over 6 ijsvormpjes en vul ze met karnemelk. Beetje roeren en hop de vriezer in. 

Appel-bramen-blauwe bes

Voor dit ijsje heb je appelsap nodig. Kies wel voor ongezoete appelsap. In gezoete zit namelijk veel suiker. Verdun het met dezelfde hoeveelheid water. Doe een beetje bramen, blauwe bessen en een snufje kaneel in de blender en blenden maar! Verdeel je sap over de vormpjes en hup de vriezer in.

Skyr met blauwe bessen

Neem 400 gram blauwe bessen  en doe die in een pan met wat water. Kook het zachtjes. Ongeveer 10 tot vijftien minuten. Tijd om even te proeven. Is het lekker of wil je het liever wat zoeter? Met wat honing maak je de smaak net iets zachter en zoeter. Doe de inhoud van de pan in de blender en maak er een glad papje van. Doe dit in je ijsvormpjes. Niet helemaal vol, want de skyr moet er ook nog bij. Meng 400 gram skyr, zes eetlepels melk, vier eelepels citroensap, vier theelepels vanille-extract en 100 gram honing. Giet de skyrmix voorzichtig op de blauwe bessen in je vormpjes. Zet ze zes uurtjes in de vriezer. 

Vlierbloesem met rode bessen

Neem 750 ml water, 250 ml vlierbloesemsiroop en 150 gram rode bessen zonder de steeltjes. Meng het water met de siroop en giet het in vormpjes. Verdeel de bessen in de vormpjes. Stokjes erin en hup de vriezer in. 

Frambozenijs met kokos

Was de frambozen en pureer ze. Wil je geen pitjes dan kun je die eruit zeven. Meng je frambozen met 2 eetlepels ahornsiroop en 4 dl kokosmelk. Giet het in de vormpjes en zet ze in de vriezer. 

Aardbeienijs

Je zult misschien wat raar opkijken als je de ingrediënten ziet van dit ijsje. 250 gram aardbeien, 1,5 dl yoghurt, 3 theelepels ahornsiroop en een theelepel balsamicoazijn. Balsamicoazijn hoor ik je denken?  Het lijkt misschien een vreemde combinatie maar balsamioazijn en aardbeien passen heel goed bij elkaar. Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Snijd ze door de helft en doe ze in de blender. Meng de yoghurt, ahornsiroop en de balsamicoazijn erdoor en schenk het in je vormpjes

Citroenijs

Pers twee citroenen uit en mix dit met een glas water. Verdeel het mengsel over de ijsvormpjes. Na een paar uur in de vriezer is je ijs klaar. Vind je dit toch wat te zuur dan kun je het met wat honing minder zuur maken. 

Gezonde stoplichtijsje

Neem een kopje aardbeien, 1 kopje mangoblokjes en twee kiwi’s. En eventueel een beetje honing. Pureer de aardbeien en verdeel het mengsel over de ijsvormpjes, zorg dat 1/3 van elk vormpje gevuld is. Zet nu 15 minuten in de vriezer. Pureer daarna de mangoblokjes en giet dit boven op het aardbeimengsel in de vormpjes. Nu moeten de vormpjes voor 2/3 gevuld zijn. Zet weer 15 minuten in de vriezer. Schil de kiwi’s en pureer deze. Kiwi kan wat zuur zijn. Met wat honing maak je het minder zuur. Giet dit mengsel  als laatste in de ijsvormpjes en druk het stokje er nu in. Laat  je ijsjes minimaal 5 uren in de vriezer staan. 

Perzik-nectarine

Schil twee perziken en een nectarine en verwijder de pitten. Pureer je het fruit in de keukenmachine of blender. Meng zes eetlepels volle yoghurt met de fruitprutje en voeg een eetlepel honing toe. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het mengsel in de ijsvormpjes te gieten en deze twee uur in de vriezer te zetten.

fruitijsjes

Bevroren watermeloen

Dit ijsje is super makkelijk om te maken. Snijd de watermeloen in de lengte doormidden. Wanneer de meloen gehalveerd is, snijd je beide helften nog eens in de lengte door drieën of door vieren. De parten van de watermeloen snijd je vervolgens in de breedte in plakken. Vervolgens prik je er tapasprikkers in. Deze zijn breed genoeg om je ijsje goed vast te kunnen houden en de punt prikt gemakkelijk door de schil heen. Je kunt de ijsjes nu eventueel met wat fijngesneden munt bestrooien. Tot slot leg je de ijsjes in de vriezer. Ze hebben ongeveer vier uur nodig om in te vriezen. Een tip bij het invriezen is het gebruik maken van bakpapier. Aangezien de ijsjes niet in een vormpje zitten kunnen ze gemakkelijk vastvriezen. Leg daarom eerst een vel bakpapier in de vriezer en leg ze hier op. 

Geen vormpjes in huis?

Op deze manieren moet het ook lukken

  • Muffinvormpjes en dan een stokje erin
  • Lege toetjesbekertjes met een ijsstokje
  • Plastic bekertjes met een stokje

Peren-bramencrumble

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Deze peren-bramencrumble maak je van meel, havervlokken en boter en natuurlijk van fruit. Dat kan fruit zijn uit de diepvries of vers. Deze crumble is gemaakt van bramen en peer.

Ingrediënten

  • 125 gram zachte roomboter ( en bewaar wat extra om je ovenschaal in te vetten)
  • 200 gram geschilde peer in stukjes
  • 300 gram bramen
  • Een stukje verse gemberwortel ( ongeveer een centimeter geraspt)
  • Sap van een halve biologische citroen
  • 80 ml ahornsiroop
  • 200 gram havervlokken
  • 40 gram boekweit- of amandelmeel
  • 50 gram pecannoten
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • Een snufje zout
  • 10 ontpitte en fijngehakte medjooldadels

Verder heb je nodig een ovenschaal met een doorsnee van 20 centimeter

Hoe maak je peren-bramencrumble?

  • Verwarm de oven op 180 graden en vet een ovenschaal in met roomboter
  • Doe de peer, bramen, gember, het citroensap en de ahornsiroop in een kom en schep het om
  • Pak nog een kom en meng de havervlokken, je amandelmeel of je boekweitmeel, de noten en speculaaskruiden en het beetje zout door elkaar.
  • Voeg de dadels en roomboter toe aan het mengsel en meng alles net zolang tot je een kruimelig geheel krijgt
  • Doe het fruitmengsel in de ovenschaal en doe daar de deegkruimels overheen
  • Doe de schaal in de oven. Na een minuut of 25 is al het goed is je kruimellaag goedbruin en gaar. Mocht je stiekem een hapje willen proeven om te kijken of het gaar is, pas dan op. Het is nog ontzettend warm.

Wil je kleine porties? Doe het dan in ovenschaaltjes van een doorsnee van 10 centimeter

Zelfgemaakte nacho’s met guacamole: Een simpel recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Van tortilla’s of wraps kun je heerlijke tortillachips of nacho’s maken en die kun je weer heerlijk in wat guacamole dippen.  Heerlijk bij de borrel, als snack of als je iets gemakkelijks wilt eten. En je maakt het van a tot z helemaal zelf: nacho’s met guacamole.

Continue reading “Zelfgemaakte nacho’s met guacamole: Een simpel recept”
€9,99
Op voorraad
Bol.com

Hoe maak je cocktailsaus?

Categories Alle recepten, SausPosted on

Cocktailsaus is erg lekker bij de barbecue, gewoon een stukje vlees of als dipsausje.

Ingrediënten

  • 100 ml mayonaise
  • 50 ml Griekse yoghurt
  • 50 ml ketchup of tomatenpuree
  • halve theelepel paprikapoeder
  • een eetlepel azijn
  • een theelepel citroensap
  • zout
  • peper

Bereiding

Het is heel simpel. Gooi alle ingrediënten in een schaaltje en roeren maar! Je kunt het op smaak brengen met wat peper en zout.

Smoothie met mango en ananas

Categories Alle recepten, Ontbijt, SmoothiesPosted on

Na een lange werkdag geniet ik graag op het bankje in mijn tuin van een lekkere smoothie. Deze smoothie van mango en ananas is een van mijn favorieten. De ingrediënten zijn genoeg voor voor 2 flinke glazen.

Ingrediënten

  • 1 mango
  • 1/2 ananas
  • 5 perssinaasappels
  • 1 banaan
  • Optioneel: wat havermout 
  • Bereiding

  • Gooi alle ingrediënten in de blender en mix dit tot een mooie egale massa!
  • En genieten maar!

Zo maak je gegrilde avocado op de barbecue

Categories Alle recepten, GroentePosted on

Ik vind barbecuen ontzettend leuk om te doen. Nou ja om te doen. Een ander mag barbecuen, ik eet het wel op. Toch ben ik niet een grote vleeseter en ben ik blij dat er tegenwoordig ook veel andere dingen klaargemaakt worden op de grill. Zoals avocado. En mocht het nu slecht weer zijn? Je kunt het ook prima in een grillpan maken.

Wat heb je nodig?

  • twee avocado’s
  • een limoen
  • een bakje koriander ( 15 gram)
  • Een grillpan of een barbecue
gegrilde avocado

Hoe maak je het?

Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep de avocado uit de schil. Doe wel voorzichtig!

Grill de avocadohelften ongeveer 30 seconden op de snijkant tot er een mooi grillstreepje ontstaat

Snijd de limoen in vieren en bestrooi de avocado met koriander

Serveer je avocado met de limoenparten

Quiche met paddenstoelen en geitenkaas

Categories Alle recepten, Bakken, GroentePosted on

Een quiche maken is altijd handig voor de luie zondag of als je visite krijgt. Deze quiche met paddenstoelen is zonder vlees of vis en ideaal voor bij de lunch. Het is voor 2 tot 4 personen. Dat hangt er vanaf hoe groot de eters zijn. Deze quiche is zowel warm als koud lekker.

Ingrediënten quiche met paddenstoelen

  • 30 gram boter
  • Een rode ui in halve ringen gesneden
  • Twee teentjes geperste knoflook. Knoflookpuree mag natuurlijk ook
  • Een eetlepel wittewijnazijn
  • 600 gram champignons in plakjes gesneden
  • Een eetlepel gedroogde tijm
  • Een rol quichedeeg
  • Vier eieren
  • 125 ml slagroom
  • 75 gram verbrokkelde geitenkaas
quiche met paddenstoelen

Hoe maak je deze quiche?

  • Zet de oven aan op 180 graden
  • Doe een beetje boter in de koekenpan en fruit de ui en de knoflook.
  • Blus het af met de wittewijnazijn en doe de champignons en de tijm in de pan en bak het vijf minuten mee
  • Bekleed de vorm met je deeg
  • Klop de eieren los en meng de slagroom erdoor. Ook doe je de helft van de geitenkaas erbij
  • Breng alles op smaak met wat zout en peper
  • Verdeel het prutje uit je koekenpan over het deeg en giet je eimengsel erover
  • Verbrokkel de rest van de geitenkaas over je quiche
  • Zet de quiche in het midden van de oven en bak hem ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin

Hoe moet je waterkefir maken?

Categories Alle recepten, DrankjesPosted on

Waterkefir is een drankje waarvan de basis vergisting is van in water opgeloste suiker. Door toevoeging van fruit en het ontstane koolzuur lijkt deze drank op een soort frisdrank. Deze variant valt niet in de categorie suikervrij!

Benodigdheden

  • Ongeveer 100 gram waterkefirkorrels
  • 1 liter water (liefst bronwater)
  • 1 citroen (biologisch)
  • 50 gram biologische suiker (biologisch)
  • 2 à 3 stukken ongezwaveld en biologisch gedroogd fruit zoals vijgen, dadels en abrikozen.
  • Een weckpot van 1 tot anderhalve liter
  • Plastic zeef
  • Plastic of houten lepel
  • Literfles waar de waterkefir later in bewaard kan worden

 Bereiding

  • Spoel de kefirkorrels onder de kraan schoon in de zeef.
  • Doe de 100 gram waterkefirkorrels in de weckpot.
  • Voeg het water toe
  • Doe de suiker erbij
  • Voeg het gedroogde fruit toe
  • Roer de waterkefir voorzichtig door met een lepel
  • Doe de pot dicht en zet hem op een plek met veel licht
  • Roer minstens  1 keer per dag even in je weckpot.
  • Laat het mengsel tussen de 48 tot 72 uur gisten.
  • Spoel de fles schoon met kokend water waar je de waterkefir in wilt bewaren en laat hem afkoelen
  • Haal de vruchten eruit en gooi ze weg.
  • Zeef de kefir door een heel dunne zeef of gebruik een koffiefilter die je met een elastiekje over een pot of de fles vastbindt.
  • De waterkefir kun je vervolgens gewoon in de koelkast bewaren.
  • Was de waterkefirkorrels en wil je weer nieuwe waterkefir maken dan begin je gewoon weer van voren af aan met deze korrels en de lijst met ingrediënten zoals hierboven beschreven.

Pas overigens wel op met ‘ontploffingsgevaar’.  De kefir is bruisend en als je de korrels met de voeding langere tijd in een dichte pot neerzet, kan de boel ontploffen.

Waterkefirkorrels bewaren

De kefirkorrels vermeerderen zich. Wil je niet direct weer nieuwe kefir maken dan kun je de korrels in een bakje met water in de koelkast bewaren. Spoel ze zo nu en dan af als je ze niet gebruikt, anders wordt het een raar slijmerig goedje. Wil je ze wel weer gebruiken, spoel ze dan af, haal ze door een zeef en gebruik weer het bovenstaande recept. Het duurt dan vaak wel wat langer voor dat de korrels weer aan de gang gaan.

Diepvries

De korrels kunnen ook bewaard worden in de diepvries. Ze moeten dan eerst gedroogd worden. Leg ze daarvoor op een schone katoenen theedoek op een warme plek en het liefst een beetje in het donker. Laat ze daar zeker een week drogen. Als ze dan hard zijn en wat geel kun je ze in een diepvrieszak stoppen met wat poedersuiker daaroverheen. In de diepvries blijven ze maximaal een jaar houdbaar. Wil je de korrels weer gebruiken, spoel ze dan af, laat ze ontdooien in water en je kunt ze weer gebruiken. De kwaliteit van de korrels kan overigens wel achteruitgaan in de diepvries. Probeer dus uit hoe lang het duurt voor de korrels weer werken en of ze nog voldoende kracht hebben.