Recept vietnamees broodje Banh mi

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, Vlees en visPosted on

Zin in een lekker vietnamees broodje? Dan moet je dit recept van Banh mi zeker eens proberen. Een lekker stokbroodje met vlees, groente en wat saus. Dit lunchgerecht is voor 4 personen.

Ingrediënten Banh mi

  • 300 gram varkenshaas
  • 2,5 eetlepel kokosbloemsuiker. Lichte basterdsuiker mag ook
  • Een theelepel vissaus
  • Twee theelepels maggi
  • Een eetlepel zonnebloemolie
  • Een schoongeboende limoen
  • Een eetlepel rodewijnazijn
  • 150 gram wortel ( julienne)
  • Een halve komkommer
  • Vier radijsjes
  • Een stokbrood
  • Twee eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise
  • Vier eetlepels hete chilisaus
  • Vier takjes koriander ( ongeveer 15 gram)

Bereiding

  • Snijd de varkenshaas in plakken van ongeveer een halve centimeter dik en doe de stukjes in een kom
  • Doe een halve eetlepel kokosbloesemsuiker of basterdsuiker in dezelfde kom samen met de vissaus, maggi en zonnebloemolie
  • Meng alles goed en laat het 15 minuten staan zodat het er goed in kan trekken
  • Rasp de groene schil van de limoen en pers de limoen uit
  • Meng de rasp en het sap met de azijn en de rest van de suiker ( twee eetlepels) tot een dressing. Let er wel op dat de suiker goed opgelost wordt
  • Meng de dressing door de wortel en laat het 10 minuten staan
  • Snijd de komkommer in plakjes en doe hetzelfde met de radijsjes
  • Verhit de pan zonder olie en bak de varkenshaas in ongeveer 3 minuten bruin
  • Snijd ondertussen je stokbrood
  • Besmeer iedere helft met mayonaise
  • Verdeel de salade, varkenshaas, komkommer en radijs op de onderste helft van je stokbrood
  • Besprenkel het dan met de (hete) chilisaus
  • Bovenste deel van je broodje erop en eten maar!

Hoe bak je de perfecte steak?

Categories Alle recepten, Keukentips, Vlees en visPosted on

Vleesliefhebbers opgelet. Zo bak je de perfecte steak.  Voor een heerlijk sappig exemplaar hoef je niet beslist naar een restaurant te gaan. Met deze tips maak je de perfecte steak gewoon thuis.

De pan

Zorg allereerst voor een pan met een dikke bodem. Op die manier wordt de warmte goed verspreid. Pannen met een antiaanbaklaag worden afgeraden omdat ze niet heet genoeg kunnen worden. Ga liever voor een stalen of gietijzeren exemplaar.

Je vlees

Het mooiste vlees haal je bij de slager of bij een boerderijwinkel waar je vlees kunt kopen. Bestel bij voorkeur een ribeye, lendenstuk of filet of biefstuk. Let erop dat de steak overal even dik is. Zo’n 3 centimeter is ideaal. Vermijd stukken met bindweefsel, zenuwen of vliezen. Vetrandjes zijn dan weer wel een aanrader: zij voorkomen dat het vlees uitdroogt en zorgen voor extra smaak. Snijd het vetrandje er na het bakken af.

perfecte steak

Boter

Een steak bak je omwille van de smaak altijd in echte boter.

Hoe bak je een steak?

Haal de steak minstens een halfuur voor je hem gaat bakken uit de koelkast. Dep het vlees droog zodat je een mooi korstje krijgt. Kruid de steak. Zorg dat de pan goed heet is en laat vervolgens een klontje boter smelten. Wacht tot het schuim van de boter is verdwenen en leg dan de steak in de pan. Gebruik een tang en nooit een vork om je steak om te draaien. In het vlees prikken heeft effect op de smaak. Er zullen dan sappen verloren gaan.

Hoe lang bakken?

De juiste gaartijd hangt af van verschillende factoren: de pan, het vuur, de grootte, dikte en structuur van het vlees, maar ook van je voorkeur.

Bak de steak op middelhoog vuur 2 minuten per kant voor rare (3 minuten voor medium-rare of 4 minuten voor medium). en nog langer voor well-done. Doe het vuur zachter als de boter dreigt te verbranden.

Haal na het bakken de steak uit de pan en laat het vlees net zolang als de gaartijd rusten op een warm bord, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Zo kan het vlees ontspannen en verdelen de sappen zich opnieuw.

Recept zilvervliesrijst met kip en kerriesaus

Categories Alle recepten, Vlees en visPosted on

Zilvervliesrijst met kip en kerriesaus is een veel gegeten gerecht en helemaal niet zo moeilijk om volledig zelf te maken. De kerriesaus maak je op basis van kippenbouillon en om de saus romig te maken voeg je wat roomkaas toe.

Ingrediënten voor 2 personen

  • Zilvervliesrijst
  • Stuk kipfilet
  • 1 ui
  • Half bakje champignons
  • Teentje knoflook
  • 150 gram naturel roomkaas
  • 1 ruime eetlepel kerriepoeder
  • Half blokje kippenbouillon
  • Peper, zout, kipkruiden
  • Cashewnoten

Bereidingswijze zilvervliesrijst met kip en kerriesaus

  • Kook de zilvervliesrijst volgens de verpakking.
  • Snijd de kip in kleine stukjes en bak deze gaar in een koekenpan, voeg naar wens kruiden toe.
  • Snijd de ui, knoflook en champignons en voeg deze toe aan de kip.
  • Zodra alles gaar is voeg je de kerriepoeder toe en roer dit er door heen.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg wat water toe zodat het een sausje wordt.
  • Doe dit op gevoel, hoe meer water hoe dunner je saus wordt.
  • Roer goed door om klontjes te voorkomen.
  • Voeg als laatste de roomkaas toe.
  • Serveer eventueel met ongezouten cashewnoten.

Recept teriyaki kipvleugels

Categories Alle recepten, Vlees en visPosted on

Teriyaki kipvleugels maken kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. De voorbereidingen kosten je ongeveer een half uurtje en zolang moeten ze ook in de oven. De tijd zit in het intrekken van de marinade op je chicken wings, maar dan kun je gelukkig even iets anders doen

Ingrediënten

  • Een kilo kipvleugels
  • 150 ml sojasaus
  • Drie eetlepels bruine basterdsuiker
  • Twee eetlepels honing
  • Een teentje geperste knoflook
  • Twee theelepels (sesam)olie
  • Een eetlepel wittewijnazijn
  • Een eetlepel maizena
  • 300 gram gele rijst
  • 500 gram broccoli
  • 300 gram peultjes
  • Twee eetlepels sesamzaad
  • Een lente-ui in ringetjes. Een bos-ui mag ook overigens
  • Een rode peper in ringetjes
teriyaki kipvleugels

Voorbereiding

We beginnen eerst met de voorbereiding

  • Breng de sojasaus met de basterdsuiker, honing, knoflook, olie, azijn en 150 ml water aan de kook
  • Laat dit een minuut of drie pruttelen op een laag vuurtje
  • Meng de maizena met een eetlepel water en zorg dat dit een glad papje wordt
  • Meng het papje door je saus
  • Roer net zolang tot je saus stroperig wordt en laat het dan even afkoelen
  • Giet de saus over je kipvleugels en zet het minimaal vier uren afgedekt in de koelkast. Een nachtje zou helemaal ideaal zijn

Bereiding

  • Zet de oven aan op 200 graden
  • Doe bakpapier op je bakplaat
  • Is je oven warm genoeg? Schuif dan de bakplaat met de kipvleugels met saus in de oven en rooster het een minuut of dertig
  • Draai ze na een kwartiertje om
  • Kook de broccoli en peultjes in ongeveer vijf minuten beetgaar
  • Kook de rijst
  • Rooster het sesamzaad in een droge ( dus geen olie) en hete koekenpan
  • Bestrooi je kip met het sesamzaad
  • Strooi er bosui en rode peper overheen
  • Serveer je kip samen me de rijst en de groente

Eet smakelijk!

Recept frambozen-havermoutsmoothie

Categories Alle recepten, SmoothiesPosted on

Volg je een koolhydraatarm dieet dan is dit een zeer geschikte smoothie voor jou. Door de havermout krijgt je smoothie wat meer body. De frambozensmoothie bevat 184 kcal. Deze smoothie kun je ruim van tevoren klaarmaken.

Ingrediënten voor 1 frambozen-havermoutsmoothie

  • 1,5 eetlepel havermout (Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 150 gram frambozen
  • Een of twee theelepels honing ( optioneel. Met is het niet koolhydraatarm)
  • Drie eetlepels yoghurt

Bereiding

  • Schep de havermout in een hittebestendige kom
  • Giet er 1,2 liter kokend water bij
  • Laat dit 10 minuten weken tot het water volledig is opgenomen 
  • Doe de geweekte havermout in de blender of keukenmachine
  • Doe alle frambozen op 1 na in de blender
  • Doe de honing en de yoghurt erbij
  • Zet de blender aan
  • Schenk je smoothie in een groot glas en leg er een frambroos op
  • Zet de smoothie in de koelkast
  • De smoothie dikt in. Vind je hem te dik dan kun je er nog wat water bij doen

Recept perensalade met geitenkaas

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Peer en geitenkaas is een goede combinatie. Deze salade is erg fris, snel te maken en ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • 125 gram zachte, jonge geitenkaas
  • Een eetlepel room
  • Sla ( soort maakt weinig uit. Met waterkers is ook ontzettend lekker)
  • Een eetlepel gehakte peterselie
  • Twee eetlepels gehakte en geroosterde walnoten
  • Vier rijpe peren
  • Wat sap van een citroen
  • Twee eetlepels wittewijnazijn
  • Zes eetlepels olijfolie vierge
  • Drie eetlepels sesamzaad
perensalade

Recept pesto van rucola en pecannoten

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

Deze pesto is lekker als dip met rauwkost en knapperig brood of als pastasaus. Gemakkelijk te maken en zeker een week houdbaar in de koelkast.

Ingrediënten pesto rucola

  • 60 gram jonge rucola
  • 7 gram bladpeterselie
  • 12 grote halve pecannoten
  • 2 grof gehakte teentjes knoflook
  • 1,25 dl extra vergine olijfolie
  • 35 gram geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Doe de rucola, peterselie, pecannoten en knoflook in de keukenmachine
  • Laat de machine draaien en giet er langzaam 1,25 dl extra vergine olijfolie bij
  • Voeg 35 gram geraspte Parmezaanse kaas aan toe en meng alles goed
  • Doe er een klein beetje zout bij
  • Schep alles in een goed gesteriliseerde pot
  • Doe aan de bovenkant een dun laagje extra vergine olijfolie
  • Sluit de pot goed af en bewaar hem maximaal een week in de koelkast

Recept hummus met avocado

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

Hummus is oorspronkelijk afkomstig uit de Levant, als onderdeel van de Libanese keuken, maar tegenwoordig populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Ook in Europa, waaronder Nederland en België, wordt het steeds meer gegeten. Zelf maken is helemaal niet moeilijk. Deze variant met avocado is erg lekker op geroosterd brood.

Ingrediënten

  • 1 klein blik kikkererwten (uitlekgewicht ca 200 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 flinke, rijpe avocado
  • citroensap
  • 1 eetlepel sesampasta (tahin) zonder zout
  • 1 theelepel ras el hanout of ½ theelepel gemalen komijn
hummus met avocado

Recept Couscous salade met tomaten

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Heb je een avondje geen zin in rijst, pasta of aardappelen? Couscous is een  prima bron van koolhydraten. Je kunt dus prima een salade met couscous maken als je eens iets anders wilt.

Ingrediënten

  • 150 tot 200 gram volkoren couscous
  • Een halve citroen
  • Twee eetlepels olie
  • Een halve theelepel gemalen komijn
  • Een halve theelepel knoflook
  • Een gele paprika
  • Een groene paprika
  • Twee vleestomaten
  • Drie takjes peterselie
  • Een eetlepel pijnboompitten
  • Peper
Couscous salade

Bereiding couscous salade

  • Breng 350 ml water aan de kook en schenk dit water over de couscous
  • Dek de schaal of pan af en laat de couscous vijf minuten wellen
  • Roer de couscous met een vork los
  • Pers de citroen uit
  • Maak een sausje van olie, citroensap, komijn, koriander, peper en de uitgeperste knoflook
  • Schep dit door de couscous en laat de couscous afkoelen
  • Maak de groente schoon en snijd alles in blokjes
  • Was de peterselie en knip of snijd de blaadjes fijn
  • Rooster de pijnboompitten in een droge ( dus geen olie!) koekenpan tot ze goudbruin zijn
  • Schep de groente en de peterselie door de couscous en strooi de pijnboompitten er over

Recept olijventapenade

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

Ben jij ook zo gek op smeersels? Deze olijventapenade maak je gemakkelijk zelf. Natuurlijk kun je dit ook gewoon kopen bij de supermarkt, traiteur of delicatessenzaak, maar zelf maken is toch veel leuker en lekkerder vinden wij. 

Ingrediënten olijventapenade

  • een eetlepel afgespoelde en uitgelekte kappertjes
  • een teentje knoflook
  • 125 gram gehakte en ontpitte zwarte of groene olijven
  • twee eetlepels citroensap
  • twee eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1,5 eetlepel cognac
  • wat zwarte peper

Bereiding

  • Doe de kappertjes, knoflook, olijven, citroensap in de keukenmachine en maal alles fijn.
  • Doe er terwijl de machine draait twee eetlepels olijfolie bij
  • Doe dan de cognac erbij
  • Eventueel kun je er nog wat zwarte peper bij doen
  • Schep het mengsel in een gesteriliseerde pot
  • Sluit de pot goed af. Je kunt hem ongeveer twee weken in de koelkast
  • Serveer de tapenade op brood op bij rauwkost