Recept gevulde tulpen van tomaten

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Pasen, VerjaardagPosted on

Kijk een wat een  vrolijke tomaten. Lekker vrolijk en ook leuk om als hapje op tafel te zetten. Dit recept is snel te maken en glutenvrij en laag in de koolhydraten.

Ingrediënten

  • Een bakje bieslook of het groen van bosuien
  • 200 gram zuivelspread
  • 500 gram tomaatjes
  • Wat sateprikkers
gevulde tulpen van tomaten

Bereiding

  • Snijd een kwart van de bieslook fijn en meng dit met de zuivelspread
  • Snijd de tomaten kruiselings in tot iets onder het midden
  • Prik met een sateprikker een gaatje aan de onderkant
  • Lepel met een theelepeltje de zaadjes uit de tomaatjes
  • Vul de tomaatjes met het mengsel en steek in het gaatje aan de onderkant een bieslookspriet
  • Leg de tomaatjes mooi op een bordje
  • Leg je ze in de vorm van een boeketje bloemen leg knoop dan een sprietje bieslook om de “steeltjes”

Je kunt de tulpjes een dag in de koelkast bewaren. Ben je niet zo gek op zuivelspread? Je kunt ze ook vullen met (zelfgemaakte) eiersalade

Eet smakelijk!

Crème brûlée. De gezondere versie

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Pasen, ToetjePosted on

Crème brûlée kan, als het goed gemaakt wordt, ontzettend lekker zijn. Maar het bevat ook relatief veel kilocalorieën, zo’n 273 kilocalorieën in 1 schaaltje (100 gram) crème brûlée. Deze variant is niet gezond, maar bevat wel bijna de helft minder calorieën, namelijk 141 kcal.

Ingrediënten

  • 15 gram custardpoeder
  • 150 ml halfvolle melk
  • De rasp van een halve biologische limoen
  • Twee druppels stevia
  • Een grote kom ijswater
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • Optioneel: Mocht je het erg lekker vinden, dan kun je er ook nog wat vanille doorheen doen.

Bereiding

  • Meng de custardpoeder met 50 milliliter melk en roer dit met een garde tot een papje zonder klontjes.
  • Breng de resterende melk aan de kook in een steelpan op halfhoog vuur en voeg voordat de melk kookt het papje toe
  • Roer het goed door met een garde. Draai daarna het vuur laag en laat 3 minuten zachtjes doorgaren.
  • Roer wel steeds met de met de garde zodat de custard niet aanbrandt.
  • Roer de limoenrasp en stevia door de custard.
  • Giet de custard in een glazen schaaltje met lage rand en verpak het in een plastic zakje. Knoop dat zakje goed dicht.
  • Zet het schaaltje in een kom met ijswater en plaats iets zwaars op het schaaltje zodat dit niet blijft drijven.
  • Laat je crème brulee 10 minuten afkoelen. Haal het schaaltje uit het plastic, strooi de suiker over de custard en karamelliseer de suiker door deze kort te verhitten met een keukenbrander.

Romige preisoep

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Preisoep maken is helemaal niet moeilijk. In de meeste varianten vind je de aardappel terug. Wij probeerden het eens zonder zodat hij minder koolhydraten bevat. Je hebt ongeveer twintig minuten nodig om de soep te maken.

Ingrediënten voor 4 personen

  • Drie preien
  • Twee limoenen
  • Een bouillonblokje 
  • 400 ml kokosmelk
  • Optioneel: verse koriander, garnalen

Bereiding preisoep

  • Was de prei en snijd de prei in ringen
  • Snijd de limoenen door de heft en pers ze uit. Uitknijpen kan natuurlijk ook.
  • Verhit wat olie in een soeppan en bak de prei ongeveer 4 minuten.
  • Doe 400 ml water, het bouillonblokje, de kokosmelk en de limoensap bij de prei en kook alles ongeveer 10 minuten
  • Pureer de soep. Haal wel even de pan van het gasstel als je dat doet.
  • Verdeel de soep over de kommen.
  • Garneer je soep eventueel met een schijfje limoen

Deze soep is ook erg lekker met wat garnalen erin ( niet vega of vegan!)

Pommes duchesse. Zelf aardappeltorentjes maken

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, Keuken, PasenPosted on

Pommes duchesse. Bijna iedereen eet ze met kerst. Wat zijn pommes duchesse? Het is een heel simpel gerechtje: aardappeltoefjes. Meestal koop je ze kant-en-klaar in de supermarkt. Maar zelf maken is ontzettend leuk en simpel. Voor dit bijgerechtje heb je maar twee ingrediënten nodig. Eigenlijk is het zo gemakkelijk dat je het ook prima aan kinderen over kunt laten of dat je ze ermee helpt

Welke aardappelen kun je het beste gebruiken voor pommes duchesse? Kies voor wat kruimige aardappelen. Daar kun je het beste aardappelpuree van maken.

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappels
  • Een ei
  • Wat zout en peper

Bereiding

  • Schil de aardappelen in grote stukken en kook ze gaar
  • Haal ze vervolgens uit de pan en laat ze afkoelen
  • Doe de oven aan op 180 graden en leg bakpapier op de bakplaat
  • Klop het ei los
  • Pureer de aardappels met een stamper of in de keukenmachine en breng het op smaak met zout en peper en roer het losgeklopte ei er doorheen. Is je puree te dik dan kun je er een scheutje melk doorheen doen ( Niet bij lactose-intolerantie!)
  • Vul een spuitzak met de puree en spuit toefjes op de bakplaat
  • Hoe lang moeten pommes duchesse in de oven? Bak ze in 25 minuten goudbruin in de oven

Recept aubergine pizza

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Aubergine is vezelrijk, veelzijdig en vooral… waanzinnig lekker. De groente heeft geweldige culinaire kwaliteiten, wordt geroemd én geliefd in de vegetarische keuken. Wij maakten er pizza van!

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl suiker
  • mespuntje harissa of sambal
  • 1 bol mozzarella
  • 10 cherrytomaatjes
  • Blaadjes basilicum
aubergine pizza

Bereidingswijze

  • Snijd de aubergine in ronde plakken van 1,5 cm dikte en kerf wat in aan de bovenkant.
  • Bestrooi met wat zout en peper. Maak een mengsel van de tomatenpuree, suiker, harissa of sambal, olijfolie en oregano.
  • Smeer de bovenkanten van de plakken in met het mengsel. Leg de plakken op een bakplaat en laat deze in een oven van 175°C ongeveer 15 minuten garen.
  • Snijd intussen de mozzarella in dunne plakken en de tomaatjes in vieren.
  • Haal nu de aubergineplakken uit de oven en verdeel de mozzarella, tomaatjes en basilicum over de aubergineplakken.
  • Zet de bakplaat 7 minuten terug in de oven, zodat de mozzarella gaat smelten en de tomaatjes garen.
  • Haal de pizza’s uit de oven en bestrooi deze met wat versgeraspte Parmezaan.

Mandarijntjes met chocola en kokos

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Fruit en chocola is vaak een goede combinatie. Aardbeien met chocola ken je vast al. Maar kende je de combinatie mandarijn en chocola al? Met deze mandarijntjes zondig je toch een heel klein beetje gezien.

Wat heb je nodig

  • 100 gram pure chocola
  • Drie mandarijnen
  • Drie eetlepels gemalen kokos of iets anders  ( zie tips onderaan)
  • Bakpapier
Mandarijntjes met chocola

Bereiding

  • Smelt de chocola. Ik doe dit altijd in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje heet water. Au-bain-marie dus. De kom mag het water niet aanraken
  • Pel de mandarijnen en leg de partjes los van elkaar op een bakblik
  • Doop ze een voor een in de chocola. Wil je er kokos op. Doe dit dan als de chocola nog zacht is
  • Leg je partjes een half uurtje in de koelkast. Dan wordt de chocola weer goed hard
  • Mocht je ze niet allemaal in 1 keer opeten. Je kunt ze het beste in de koelkast bewaren.

Tip: In plaats van kokos kun je ook sinaasappelsnippers, pistachenoten, discodip, hagelslag of een andere dip kiezen

Mandarijntjes met chocola
Mandarijntjes met chocola

Recept wortelcake balletjes

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Wortelcake balletjes zijn erg lekker als tussendoortje of in de broodtrommel. Deze glutenvrije carrot cake balletjes heb je in slechts 15 minuten gemaakt.

Ingrediënten wortelcake balletjes

  • 60 gram heel fijn geraspte worteltjes
  • 40 gram cashewpasta
  • 60 gram fijngemalen havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 10 gram walnoten
  • 2 zachte ongezoete dadels
  • voor volwassenen: 1 theelepel vers, geraspte gember

Bereiding

  • Knijp de geraspte worteltjes goed uit zodat het meeste vocht eruit is.
  • Doe alle ingrediënten in een blender en mix totdat je een gladde massa krijgt (je kunt ook een staafmixer gebruiken).
  • Voor volwassenen: voeg de gember toe.
  • Draai er 12 balletjes van.
  • Bewaar de balletjes in de koelkast

Recept komkommerlinten met gerookte zalm en rucola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Een snel te maken recept voor een warme dag, bij de barbecue, als voorgerecht of bij de lunch. Eigenlijk kun je deze komkommerlinten met zalm altijd wel eten. Binnen tien minuten heb je dit heerlijke gerechtje op tafel.

Continue reading “Recept komkommerlinten met gerookte zalm en rucola”

Recept dadel speculaasballetjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Keuken, SinterklaasPosted on

Heb je even een energieboost nodig dan zijn deze dadelballetjes erg geschikt en lekker. Door de speculaaskruiden krijg je een lekker warm gevoel van binnen.

Ingrediënten

  • 250 gram medjooldadels
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel kokosolie ( gesmolten)
  • Twee theelepels speculaaskruiden
  • Een snufje zout
  • Een eetlepel (rauwe) cacaopoeder
  • 40 gram havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)

Bereiding

  • Ontpit de dadels en maak ze fijn in de keukenmachine
  • Maal alles tot je een mooie gladde massa hebt
  • Voeg alle andere ingrediënten behalve de havermout toe
  • Mix alles nog eens
  • Doe de bol in een kom met 40 gram havermout en meng alles goed met je handen
  • Maak er kleine balletjes van

Recept kaneelballen. Een gezond tussendoortje

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on
Kaneel is een lekker geurend en verwarmend kruid, dat goed past bij de herfst. Het schijnt zelfs goede medicinale eigenschappen te hebben. Er zit onder andere chroom in, net als in cacao, wat helpt je bloedsuikerspiegel te reguleren. Daarom een recept van kaneelballen.

Kaneel

Kaneel is goed voor de bloedcirculatie , maar ook voor de spijsvertering en het immuunsysteem. Ben je een liefhebber van kaneel: gebruik Ceylonkaneel en geen Chinese (kassie). Deze laatste bevat te veel schadelijke stoffen: cumarine – slecht voor lever en nieren. Mensen die bloedverdunners gebruiken of zwanger zijn, moeten voorzichtig zijn met kaneel.

Ingrediënten kaneelballen

  • 80 gram cashewnoten
  • 120 gram dadels
  • 3 gram kaneel

Bereiding kaneelballen

  • Maal deze ingrediënten in een hakker of blender tot een kleverige bal.
  • Maak hier met de hand kleine balletjes van en rol ze door kaneel (voor de liefhebbers) of door gehakte nootjes.
  • Zo heb je heel gemakkelijk, met weinig ingrediënten, een heerlijk én gezond tussendoortje!