Chocolate chip cookies. Ons recept

Categories Alle recepten, BakkenPosted on

Lekker koekjes om weg te knabbelen tijdens het drinken van een kopje thee of tijdens een film. Eigenlijk zijn deze Chocolate chip cookies overal en altijd erg lekker. 

Continue reading “Chocolate chip cookies. Ons recept”

Recept om zelf macadamia koekjes met citroen te maken

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van macadamianoten de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Een goede smoes dus om deze macadamia koekjes eens te maken. Ze zijn door de citroen heerlijk fris.

Continue reading “Recept om zelf macadamia koekjes met citroen te maken”

Bananenpannenkoeken. Pannenkoeken gemaakt van overrijpe bananen

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Ik had nog wat bananen op de fruitschaal liggen die er niet al te fleurig bij lagen. Ze werden bruin en de kinderen liepen er al met een boogje omheen. ,,Geen banaan mee naar school”, alsjeblieft smeekten ze. En dus maakte ik bananenpannenkoeken. Een recept van Janny van der Heijden van Heel Holland bakt.

Continue reading “Bananenpannenkoeken. Pannenkoeken gemaakt van overrijpe bananen”

Peren-bramencrumble

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Deze peren-bramencrumble maak je van meel, havervlokken en boter en natuurlijk van fruit. Dat kan fruit zijn uit de diepvries of vers. Deze crumble is gemaakt van bramen en peer.

Ingrediënten

  • 125 gram zachte roomboter ( en bewaar wat extra om je ovenschaal in te vetten)
  • 200 gram geschilde peer in stukjes
  • 300 gram bramen
  • Een stukje verse gemberwortel ( ongeveer een centimeter geraspt)
  • Sap van een halve biologische citroen
  • 80 ml ahornsiroop
  • 200 gram havervlokken
  • 40 gram boekweit- of amandelmeel
  • 50 gram pecannoten
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • Een snufje zout
  • 10 ontpitte en fijngehakte medjooldadels

Verder heb je nodig een ovenschaal met een doorsnee van 20 centimeter

Hoe maak je peren-bramencrumble?

  • Verwarm de oven op 180 graden en vet een ovenschaal in met roomboter
  • Doe de peer, bramen, gember, het citroensap en de ahornsiroop in een kom en schep het om
  • Pak nog een kom en meng de havervlokken, je amandelmeel of je boekweitmeel, de noten en speculaaskruiden en het beetje zout door elkaar.
  • Voeg de dadels en roomboter toe aan het mengsel en meng alles net zolang tot je een kruimelig geheel krijgt
  • Doe het fruitmengsel in de ovenschaal en doe daar de deegkruimels overheen
  • Doe de schaal in de oven. Na een minuut of 25 is al het goed is je kruimellaag goedbruin en gaar. Mocht je stiekem een hapje willen proeven om te kijken of het gaar is, pas dan op. Het is nog ontzettend warm.

Wil je kleine porties? Doe het dan in ovenschaaltjes van een doorsnee van 10 centimeter

Zelfgemaakte nacho’s met guacamole: Een simpel recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Van tortilla’s of wraps kun je heerlijke tortillachips of nacho’s maken en die kun je weer heerlijk in wat guacamole dippen.  Heerlijk bij de borrel, als snack of als je iets gemakkelijks wilt eten. En je maakt het van a tot z helemaal zelf: nacho’s met guacamole.

Continue reading “Zelfgemaakte nacho’s met guacamole: Een simpel recept”
€8,99
€9,99
Op voorraad
Bol.com

Quiche met paddenstoelen en geitenkaas

Categories Alle recepten, Bakken, GroentePosted on

Een quiche maken is altijd handig voor de luie zondag of als je visite krijgt. Deze quiche met paddenstoelen is zonder vlees of vis en ideaal voor bij de lunch. Het is voor 2 tot 4 personen. Dat hangt er vanaf hoe groot de eters zijn. Deze quiche is zowel warm als koud lekker.

Ingrediënten quiche met paddenstoelen

  • 30 gram boter
  • Een rode ui in halve ringen gesneden
  • Twee teentjes geperste knoflook. Knoflookpuree mag natuurlijk ook
  • Een eetlepel wittewijnazijn
  • 600 gram champignons in plakjes gesneden
  • Een eetlepel gedroogde tijm
  • Een rol quichedeeg
  • Vier eieren
  • 125 ml slagroom
  • 75 gram verbrokkelde geitenkaas
quiche met paddenstoelen

Hoe maak je deze quiche?

  • Zet de oven aan op 180 graden
  • Doe een beetje boter in de koekenpan en fruit de ui en de knoflook.
  • Blus het af met de wittewijnazijn en doe de champignons en de tijm in de pan en bak het vijf minuten mee
  • Bekleed de vorm met je deeg
  • Klop de eieren los en meng de slagroom erdoor. Ook doe je de helft van de geitenkaas erbij
  • Breng alles op smaak met wat zout en peper
  • Verdeel het prutje uit je koekenpan over het deeg en giet je eimengsel erover
  • Verbrokkel de rest van de geitenkaas over je quiche
  • Zet de quiche in het midden van de oven en bak hem ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin

Pannenkoeken. De lekkerste en gezondste recepten

Categories Bakken, OntbijtPosted on

De ‘gewone’ pannenkoek wordt gemaakt van witte bloem, ei, melk, een klontje boter en een snufje zout, maar je kunt ook van andere producten heerlijke pannenkoeken maken. Welke zijn er nog meer en is een pannenkoek gezond?

Gezonde pannenkoeken

Gezonde pannenkoeken zijn gemakkelijk te maken en je kunt eindeloos variëren. Vergeet de ouderwetse pannenkoek met ham en kaas, of de pannenkoek met suiker en stroop.

Traditioneel wordt de pannenkoek gemaakt met witte bloem, eieren, melk en een beetje boter. Al deze ingrediënten bij elkaar vullen de maag, maar een goede volwaardige maaltijd is het eigenlijk niet. Daarvoor mis je vitamines en mineralen uit bijvoorbeeld groenten.

Pannenkoeken

Chocolade pannenkoeken

Pannenkoekjes bakken zonder meel. Het kan. Dit gerecht is zo enorm simpel om te maken en bevat in principe maar twee basis ingrediënten: eieren en bananen. Maar wat dacht je van chocolade pannenkoeken? Even wat rauwe cacao toevoegen en je hebt choco pannenkoekjes. Ideaal voor mensen die geen gluten of lactose eten. Het recept

Pannenkoeken

Amandelmeel pannenkoeken

Dit recept is ideaal voor iedereen die gluten- of tarwevrij eet. Het zijn heerlijke pannenkoeken op basis van amandelen. En je kunt ze eigenlijk altijd eten. Of het nu als ontbijt is, lunch of als dessert.  Het recept

Boekweitmeel pannenkoeken

Heb jij je pannenkoeken weleens gemaakt van boekweitmeel? Dit meel is er namelijk erg geschikt voor. Het geeft je pannenkoeken een nootachtige smaak. Daarnaast scoort dit meel laag op de glycemische index. Dit houdt in dat je bloedsuikerspiegel veel minder snel stijgt en hierdoor heb je minder snel weer trek. Ook is boekweitmeel rijk aan eiwitten, onder andere goed voor het herstel en opbouw van je spieren. Het recept

Spinazie pannenkoek

Dit recept is bedacht door Yotam Ottolenghi. Deze beroemde kok kookt graag met groente. Dit recept is eenvoudig te maken en ideaal voor de lunch of brunch. De spinazie pannenkoeken zijn ontzettend lekker met een salade. Het recept

Havermout pannenkoeken met fruit

pannenkoeken

Deze havermoutpannenkoeken met fruit zijn een goede start van de dag. De hoeveelheid is op basis van vier personen. Overigens zijn ze koud ook erg lekker om mee te nemen naar school of je werk. Het recept.

Kaiserschmarren

Kaiserschmarren wordt vaak als lunch gereserveerd in de Oostenrijkse skihutten. Maar wist je dat je dit lekkere gerechtje ook zelf kunt maken? Heel gezond is het niet, maar we verwachten ook niet dat je dit iedere dag gaat eten. Het recept

Kunnen vleesvervangers ook op de barbecue?

Categories Bakken, Keuken, KeukentipsPosted on

Stel je organiseert een barbecue en je hebt ook een vegetariër of vegan uitgenodigd. Wat kun je dan voor hem of haar maken? En kunnen vleesvervangers  ook op de barbecue

Vegetarisch barbecuen 

Vroeger draaide alles bij de barbecue om vlees. Heel veel vlees, salade en stokbrood. Daar zat je dan als vegetariër de hele avond met wat salade en wat brood. En met een beetje mazzel werd er nog wat ananas of een maiskolf op de barbecue gelegd. Gelukkig is dat veranderd. Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vlees of vis te eten. De verkoop van vegetarische producten neemt dan ook toe. Maar kun je die ook op de barbecue leggen?

Ja! Dat kan. Er komen steeds meer producten doe op vlees, kip en zelfs vis lijken en die kunnen ook op de barbecue. Een vegaburger kun je dus prima op de grill leggen en van de stukjes “kip” kun je prima een sateetje maken.  Groenteburgers zijn ook erg geschikt voor de barbecue.

vleesvervangers

Tempeh en Tofu

Veel smaak zit er niet aan tempeh en tofu en dus moet je zorgen dat je het eerst even in de marinade zet. Daarna kun je het grillen op de barbecue. Je tofu en tempeh krijgen dan een lekker rokerig smaakje.

Is het grillen anders?

Het verschil tussen vlees grillen en vegetarische producten grillen is best groot. Vlees moet namelijk veel langer op de barbecue. Vegaproducten hoeven minder lang gegaard te worden en gaan eigenlijk alleen op de barbecue voor het grillsmaakje. Wel adviseren we je om alles eerst te bestrijken met wat olie. 

 

Recept koolhydraatarme paasstol

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Bij Pasen hoort natuurlijk een paasbrunch of -lunch met de familie bij. En een paasstol mag dan eigenlijk al helemaal niet ontbreken, tóch?  Iris Venema laat ons een gezonde, koolhydraatarme en vooral heel erg lekkere paasstol zien.

Een feestbrood zonder toegevoegde suikers, kleur- en smaakstoffen zoals de kant- en klare uit de supermarkt. Ook is hij erg voedzaam en bevat hij makkelijke ingrediënten. Hij is dus makkelijk om te maken, en bovendien staat hij de meeste tijd in de oven!

Ingrediënten Koolhydraatarme paasstol

  • 350 gram amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 70 gram gesmolten roomboter
  • 1,5 eetlepel geraspte kokos
  • 3 eetlepels honing
  • 6 eieren
  • 80 gram rozijnen
  • 80 gram cranberries
  • 80 gram gemende noten
  • 20 gram amandelschaafsel

Voor het amandelspijs

  • 120 gram amandelmeel
  • 120 gram gedroogde cranberries
  • Sap van 1 limoen

Bereiding

  • Meng de drie ingrediënten voor de spijs samen in een keukenmachine of blender.
  • Kneed het spijs nog even goed met je handen en maak er daarna een rolletje van die je wikkelt in folie, leg hem in de koelkast. Let er op dat hij even lang is als de cake vorm!
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe nu het amandelmeel, de bakpoeder, geraspte kokos, honing, eieren en de gesmolten roomboter in een kom.
  • Mix het goed door elkaar.
  • Hak de noten door midden.
  • En voeg deze samen met de cranberry’s en de rozijnen toe aan het beslag. Mix dit weer door elkaar.
  • Vet je bakblik in met wat roomboter (bij een siliconen bakvorm zoals op de foto hoeft dat niet) en vul hem met de helft van je deeg.
  • Nu pak je de spijs uit de koelkast en leg je die erop.
  • Doe nu de rest van het deeg erop en bestrooi het met de amandelschaafsel, druk dit wel een beetje aan.
  • Nu kan de paasstol voor 45 minuten in de oven. Dit wordt straks smullen!

Glutenvrije pepernoten. Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Keuken, SinterklaasPosted on

Pepernoten zijn erg lekker. En horen ook zeker bij de maand december.  Maar wist je ook dat je een glutenvrije variant kunt maken? Hier vind je het recept.

Ingrediënten glutenvrije pepernoten

  • 60 gram havermout (Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 40 gram amandelmeel
  • 25 boekweitmeel
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden / koekkruiden
  • 2 eetlepels (naar smaak 3) honing of agave siroop
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje bakpoeder
  • snufje zout
  • eventueel 1 theelepel anijspoeder (niet noodzakelijk)
  • eventueel natuurlijke stevia (om het naar smaak zoeter te maken)

Je kunt met de soorten meel variëren bijv. meer amandelmeel en minder havermout, kijk wat je zelf het lekkerst vindt!

 

4. Draai daarna overal balletjes van en druk ze een beetje plat op de bakplaat met bakpapier.

5. Bak ze voor ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven en dan is deze heerlijk verantwoorde sinterklaas lekkernij klaar!