Kruidnoten van volkorenmeel

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Keuken, SinterklaasPosted on

Natuurlijk kun je kruidnoten gewoon in de supermarkt of bij de bakker kopen. En Nederlanders zijn er ook gek op. Gemiddeld eten we een kilo per jaar. Deze met volkorenmeel zijn erg lekker.

Ingredienten

  • 225 gram volkorenmeel
  • 1 flinke theelepel koek- en speculaaskruiden
  • Een halve theelepel zout, beetje peper
  • Een half zakje bakpoeder (à 8 g)
  • 1 eetlepel steviapoeder (ca. 1.5 g)
  • 100 gram roomboter, in blokjes op kamertemperatuur
  • 40 gram bruine basterdsuiker ( of een suikervervanger)
Kruidnoten van volkorenmeel

Bereiding

  • Doe de meel met de koek- en speculaas- kruiden, het zout, een beetje peper, het bakpoeder en de stevia in een kom.
  • Meng de boter en de basterdsuiker erdoor in een keukenmachine, met een mixer of met de hand.
  • Kneed er direct een soepel deeg van. Voeg eventueel wat theelepels water toe als het deeg te droog is. Je kunt het deeg in vershoudfolie drie dagen in de koelkast bewaren of meteen gebruiken.
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Neem steeds een klein beetjes van het deeg en rol tot een balletje van 1 centimeter.
  • Verdeel de balletjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat een beetje ruimte tussen de balletjes, want ze worden nog iets groter.
  • Druk ze een klein beetje plat en bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten bruin en gaar. Kruidnoten kun je een week bewaren in een afgesloten bak

Recept bananencake met blauwe bessen en noten

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Het werd weer eens tijd om een lekkere bananencake te bakken. En dan grijp ik al snel naar de havermout omdat dat nu eenmaal een van mijn favoriete ingrediënten is. Voedzaam, vullend en gewoon lekker. Ik voeg er ook een ander soort meel aan toe zodat hij wat beter in model blijft. Een cake van havermout wil nogal eens afbrokkelen en je wilt natuurlijk niet met een lepel moeten eten.

Gebruik trouwens ook altijd bakpapier in de vorm. Dit voorkomt dat de cake blijft plakken en er in stukjes uit komt. Een banaan is een natuurlijk zoetmiddel waardoor je alleen nog maar een lik honing nodig hebt om de cake lekker zoet te maken. Liever geen banaan? Je kunt dit ook vervangen door kwark (zie het recept).

Ingrediënten bananencake

  • 100 gram havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 100 gram amandelmeel (of een ander soort meel naar keuze)
  • 3 eieren
  • 2 bananen – liever geen bananen? Vervang dit dan door 100 gram kwark.( niet lactose-vrije) De structuur zal hierdoor wel ietsje anders worden.
  • Flinke theelepel bakpoeder
  • Honing – naar smaak
  • 1 theelepel kaneel
  • Een hand blauwe bessen – liefst vers, geen diepvries
  • Handje noten fijngehakt (walnoten, amandelen, pecannoten etc.)
bananencake met blauwe bessen

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Mix alle ingrediënten, behalve de bosbessen, met een mixer tot een egaal beslag.
  • Schep daarna de bosbessen erdoor en breng op smaak met honing.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de cake in 40-50 minuten gaar.
  • Laat de cake eerst even afkoelen alvorens je hem uit de vorm haalt.

Ook lekker

Recept walnoten bananencake

Recept bananenbrood met noten

Recept om zelf Griekse Spanakopita te maken

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, PasenPosted on

Misschien heb je wel eens Spanakopita gegeten in Griekenland. Ze staan in ieder geval vaak op de menukaart. Dit hapje is vegetarisch, bevat 180 calorieën en 16 gram koolhydraten.

Ingrediënten Spanakopita

  • 450 gram ontdooide diepvriesspinazie
  • Twee losgeklopte eieren
  • 150 gram feta
  • Handjevol fijngehakte dille
  • Een teentje knoflook
  • 25 gram pijnboompitten
  • Een theelepel citroenrasp
  • 10 vellen filodeeg (ontdooid)
  • Vier eetlepels olijfolie
Spanakopita

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Meng in een kom de spinazie met de eieren en verkruimel de feta
  • Voeg de dille, knoflook, pijnboompitten en citroenrasp toe en breng het op smaak met wat peper en zout
  • Bestrijk de vellen filodeeg met de olijfolie en schep wat van het mengsel een de onderkant
  • Vouw de rechter bovenhoek naar de linker onderhoek en vouw de punten nog twee keer naar elkaar toe tot het goedgevulde driehoeken zijn.
  • Doe dit bij de andere vellen ook
  • Leg je hapjes op de bakplaat met bakpapier en bak ze in de oven knapperig en bruin. Dit duurt ongeveer 25 minuten

Hartige taart: broccoli quiche

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, KeukenPosted on

Een lekkere hartige taart is altijd handig als je eters verwacht, maar ook op een luie zondag. Het maken van deze broccoli quiche is erg leuk om te doen. Daarna zet je hem in de oven. Je zet even je favoriete Netflix serie aan en na driekwartier haal je je taart uit de oven. Even laten afkoelen en smullen maar

Ingrediënten voor het deeg

  • 300 gram bloem ( + wat extra om te bestuiven)
  • een snufje zout
  • 150 gram boter ( in kleine blokjes gesneden)
  • een ei

Ingrediënten voor de vulling

  • 500 gram broccoliroosjes
  • zout
  • 200 gram verse naturel roomkaas
  • drie eieren
  • 200 ml kookroom light
  • 100 gram geraspte mozzarella
  • 2 bosuien in ringen gesneden
  • een teen knoflook (fijngehakt)
  • versgemalen peper
  • nootmuskaat
  • 100 gram 30+ kaas
broccoli quiche

Bereiding broccoli quiche

  • Pak een bakblik van 26 cm doorsnee. Vet die in en bekleed hem met bakpapier
  • Meng de bloem met een halve theelepel zout en maak een kuiltje in het midden
  • Leg de boter rondom en breek het ei in het kuiltje
  • Voeg twee eetlepels lauw water toe en snijd alles met twee messen door elkaar. Je krijgt dan grove kruimels
  • Kneed alles met de hand tot een soepele bal. Rol alles in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast
  • Zet de oven aan op 180 graden wanneer je een hete lucht oven hebt.
  • Blancheer de broccoli ongeveer 2 minuten in ruim water met zout, spoel het met koud water af en laat dan alles goed afkoelen
  • Klop de roomkaas, eieren, kookroom en mozzarella glad
  • Schep er bosui en knoflook door het mengsel en breng het op smaak met zout en peper en nootmuskaat
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne ronde lap en bekleed je bakvorm daarmee
  • Verdeel de broccoli over je deeg en schenk het eiermengsel over het deeg
  • Strooi er wat geraspte kaas over
  • Zet de quiche in het midden van de oven. Na 45 minuten is hij goudbruin en is je quiche klaar

 

Recept prei quiche

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, KeukenPosted on

We kennen allemaal de klassieke quiche Lorraine. Maar er zijn nog zoveel meer varianten op deze hartige taart te bedenken Deze quiche van prei is lekker hartig.

Ingrediënten prei quiche

  • 100 gram koude boter
  • 200 gram bloem ( Bij intolerantie glutenvrije bloem)
  • Vier eieren
  • Wat zout en peper
  • 400 gram prei
  • Twee eetlepels olie
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • Optioneel: vier eetlepels ongezouten cashewnoten
prei quiche

Bereiding

  • Vet een taartvorm in met een uitneembare bodem. Ik heb zelf een met een doorsnee van 20 cm gebruikt. Het invetten doen je met een beetje boter. Bestuif de vorm daarna met bloem.
  • Kneed 200 gram bloem, 100 gram boter in blokjes, een ei en een halve theelepel zout met de deeghaken van een mixer. Het laatste stuk doe je gewoon met de handen.
  • Rol de helft van het deeg uit. Bestuif eerst wel je werkblad met bloem, want anders blijft het plakken. Leg het in de bakvorm. Je lap moet ongeveer een doorsnee hebben van 24 cm. Dan kun je meteen een mooie rand maken van je quiche.
  • Prik een paar keer met een vork in het deeg. Zet daarna je bakvorm in de koelkast.
  • Ondertussen maak jij de prei schoon en snijd de prei in dunne ringen
  • Verhit de olie en bak de prei ongeveer vijf minuten. Dit is ook het moment waarop je er wat zout of peper bij kunt doen.
  • Verwarm de oven op 200 graden ( elektrisch) of 175 graden ( hetelucht).
  • Kluts drie eieren met de geitenkaas
  • Het deeg kan uit de koelkast. Leg dan wat bakpapier op je deeg en leg er bakbonen op. Bak de bodem 15 minuten in de oven.
  • Ondertussen rasp jij de Parmezaanse kaas.
  • Je hebt nog deeg over en daar kneed je de kaas doorheen. Je krijgt dan kruimeldeeg
  • Haal de bakvorm uit de oven en verwijder het bakpapier en de bakbonen
  • Verdeel de prei over de bodem en schenk het eier-geitenkaasmengsel over de prei
  • Gooi het kruimeldeeg over de prei
  • Bak de quiche ongeveer 40 minuten
  • Wil je er cashewnoten op? Hak die dan fijn en strooi ze ongeveer vijf minuten voor je de quiche uit de oven haalt over de quiche.

Recept spiraalquiche

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Een lekkere fleurige quiche op tafel toveren waar je blij van wordt gaat je zeker lukken met deze spiraalquiche. Oke het is even wat priegelwerk maar dat ben je allang weer vergeten als je deze spiraalquiche proeft.

Ingrediënten spiraalquiche

Voor de bodem

  • 375 gram amandelmeel
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Snufje zeezout
  • Kwart theelepel gemalen peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • 1,5 eetlepel kokosolie, gesmolten
  • 200 ml water

Voor de vulling

  • 200 gram cashewnoten
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 15 gram basilicumblaadjes
  • 40 gram zongedroogde tomaten met zeezout
  • Wat zeezout en peper naar smaak
  • Halve citroen
spiraalquiche

Voor de vulling van de spiraalquiche

  • 2 courgettes
  • 3 Chinese aubergines. De Chinese aubergine is het dunner en lichtpaars  
  • 3 grote wortelen liefst in verschillende kleuren

Wat heb je verder nodig?

  • Kom
  • Keukenmachine
  • Quichevorm met doorsnee 26 cm
  • Mandoline of dunschiller

Bereiding

Voor de bodem

  • Week de cashewnoten een uur in water
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe alle droge ingrediënten voor de bodem in een kom
  • Knijp de knoflookteentjes boven de kom uit
  • Voeg olie en kokosolie en het water ook toe
  • Roer alles goed door elkaar en kneed het daarna met je handen
  • Laat het 10 minuten staan

Voor de saus

  • Giet de cashewnoten af en maal het met de keukenmachine tot een gladde massa
  • Voeg nu het verse water, de olijfolie, tomaten, basilicum, peper en zout toe en knijp er een halve citroen bovenuit
  • Mix door tot dat je een gladde massa hebt
  • Vet de quichevorm in en druk het deeg uit over de hele binnenkant
  • Schep er driekwart van de saus in
  • Schaaf de courgettes, aubergines en wortelen in heel dunne lange plakken met de mandoline of dunschiller
  • Rol een stukje courgette op en zet het rechtop in het midden van de bodem
  • Draai er een plakje wortel of aubergine om en bouw zo de taart op tot de bodem gevuld is met een spiraal van groentelinten
  • Schenk de rest van de saus over de vulling
  • Bak de taart 40 tot 50 minuten

Meer quiche

Quiche met paddenstoelen en geitenkaas

Hartige taart: broccoli quiche

Recept prei quiche

Recept walnoten bananencake

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Deze walnoten bananencake is lekker als ontbijtje maar ook als tussendoortje. Eigenlijk is hij zo lekker dat je hem altijd wel kunt eten. Snel te maken en ook ideaal om mee te nemen in je lunchtrommel.

Ingrediënten walnoten bananencake

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • Twee theelepels bakpoeder
  • Een theelepel kaneel
  • Een handje walnoten
  • Een snufje zout

Benodigdheden: Een blender

walnoten bananencake

Bereiding

  • Zet de oven op 180 graden
  • Snijd de banaan in plakjes en doe ze in de blender
  • Doe dat amandelmeel en havermout ook in de blender
  • Mix alles tot een glad geheel
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin
  • Verkruimel met je handen de walnoten en strooi deze over je beslag
  • Zet de cake in de oven tot hij mooi bruin is
  • Met een prikker kun je testen of hij gaar is. Komt de prikker droog uit de cake dan is hij klaar
  • Laat de cake even afkoelen voor een extra knapperige korst.
  • Je kunt de cake warm en koud eten

Bewaren en invriezen

Een hele cake opeten is best veel. Je kunt de cake ook in plakken invriezen en in aparte bakjes of zakjes invriezen. Zo voorkom je meteen de verleiding dat je hem alleen opeet en kun je een stukje pakken wanneer je maar wilt.

Chocolade banaan cupcakes recept

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Deze chocolade banaan cupcakes zijn erg lekker als ontbijtje of tussendoortje. Ik maak altijd meteen een voorraadje om ze in de vriezer te doen. Je kunt ze namelijk wel twee maanden bewaren. Ze zijn gemaakt zijn zonder bloem, boter en suiker.

Ingrediënten

  • 150 gram havermout
  • Twee grote rijpe bananen
  • Twee eieren
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • Twee eetlepels bakpoeder
  • Twee tot drie eetlepels honing ( optioneel)
  • Een halve theelepel vanille-extract
  • 125 gram pure chocolade chips of stukken
  • Mespuntje zout
chocolade banaan cupcakes

Hoe maak je chocolade banaan cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Vet de muffinvorm in of doe er bakpapiertjes in. Ben je bang dat je cakejes blijven plakken in de bakpapiertjes? Doe er dan wat bloem in
  • Doe alle ingrediënten in de blender. Alleen de chocola niet
  • Stop ondertussen om het beslag dat tegen de blender aan zit naar beneden te schrapen
  • Meng met de spatel de chocolade chips erdoor. Zet de blender niet aan!
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes
  • Bak de cakejes ongeveer 15 minuten midden in de oven
  • Prik met een sateprikker om te zien of ze gaar zijn
  • Laat ze afkoelen op een rooster

Maak je eigen cruesli met honing

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Muesli, cruesli! veel mensen ontbijten met dit goedje, vaak in een schaaltje samen met wat yoghurt of kwark. Vele soorten en merken zijn dan ook te koop in de supermarkt. Veelal zijn helaas de ingrediënten (gedroogd fruit en granen) bewerkt en bevatten de toevoegingen zoals chocoladebrokjes, karamelstukjes enzovoort vele suikers. Natuurlijk is honing ook suiker, maar je bepaalt nu wel zelf hoeveel je gebruikt.

Heb je er al eens over nagedacht om je eigen cruesli te maken? Helemaal niet zo moeilijk en zo weet je precies wat je eet. Met dit recept maak je genoeg om een week lang hiermee te ontbijten. Het leukste is misschien nog wel dat je kunt variëren qua ingrediënten. Gebruik dus de granen, noten en gedroogde vruchten die jij lekker vind en mix je eigen favoriete cruesli. Op naar de bereidingswijze!

Ingrediënten Cruesli

  • 100 gram havervlokken
  • 40 gram pompoenpitten
  • 75 gram noten, grof gehakt (zoals hazelnoten, amandelen, walnoten, paranoten enz,)
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 50 gram honing. Je kunt dit ook weglaten als je suikers wilt mijden of vegan bent. Je cruesli mist dan wel het krokante jasje
  • 1 eetlepel kokosolie
  • handje gedroogde vruchten zoals rozijnen
  • snufje kaneel
  • snufje zout
cruesli

Bereidingswijze Cruesli

 

  • Pak de bakplaat uit de oven en bekleed deze met een stuk bakpapier. De oven kan ondertussen voorverwarmen op 170 graden.
  • Pak de noten en hak ze in kleinere stukken, niet te fijn. Doe vervolgens alle ingrediënten behalve de honing, kokosolie en gedroogde vruchten in een schaaltje en meng door elkaar.
  • Zet nu een klein pannetje op het vuur en verwarm hierin de kokosolie en de honing. Zodra het geheel vloeibaar is, voeg je dit toe aan het notenmengsel en roer je alles even goed door elkaar.
  • Verdeel de cruesli vervolgens over de bakplaat en bak voor ongeveer 20 minuten in de oven. Schep het mengsel na 10 minuten even om. Houdt het wel even in de gaten want het kan hard gaan.
  • Voeg op het laatst de gedroogde vruchten toe, zo ongeveer 3 minuten voor het einde. Laat het afkoelen en bewaar vervolgens in een pot. Je hebt nu genoeg gemaakt voor ongeveer 6 a 7 porties.

Appelchips met kaneel uit de oven

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Wie bij deze chips een knisperende lekkernij verwacht, komt bedrogen uit. Maar de appelchips is er niet minder lekker om. Bewaar je ze in een luchtdichte trommel dan kun je ze zelfs een paar dagen bewaren. Tenminste als je dat lukt…

Ingrediënten

  • Een appel
  • Wat citroensap
  • Wat kaneel
appelchips

Hoe maak je appelchips?

  • Verwarm de oven voor op 100ºC. Snijd ongeschilde appels in dunne plakjes. Ik heb eerst wel het klokhuis eruit gehaald. Leg ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrijk de appelplakjes met citroensap en bestrooi ze met wat kaneel. Droog de appelchips ongeveer 1 uur in de oven.
  • Neem ze uit de oven en leg een stuk bakpapier boven op de bakplaat. Pak de bakplaat met het bakpapier met ovenwanten aan de zijkant vast en keer in een rustige beweging om.
  • Schuif 1 vel bakpapier weer op de bakplaat en droog de andere kant van de appel onafgedekt nog ruim 1 uur in de oven.
  • Laat de appels op een rooster afkoelen, zodat ze goed knapperig worden.

Doe je ze in een leuk bakje dan is het een hartstikke leuke en gezonde traktatie.

Ook lekker met appel… Apfelstrudel