Marokkaanse thee. Hoe maak je deze muntthee?

Categories Alle recepten, DrankjesPosted on

Verse muntthee is enorm populair. Ook ik ben gek op munt. Ik gebruik het dan ook regelmatig voor de tzatziki, maar ook in de thee. Zoete Marokkaanse thee met munt is een van mijn favorieten al doe ik er wel wat minder honing in dan in dit recept staat. In dit recept leggen we uit hoe je deze warme drank het best kunt maken. En je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig.

Continue reading “Marokkaanse thee. Hoe maak je deze muntthee?”

Zelf limoncello maken met een simpel recept

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, PasenPosted on

Limoncello is een Italiaanse likeur die wordt gemaakt van citroenen, alcohol, water en suiker. Het wordt meestal na het eten als digestief gedronken en wordt gekoeld geserveerd. Het alcoholische drankje wordt voornamelijk geproduceerd in de regio Campanië, in het zuiden van Italië, en op het eiland Capri.

Continue reading “Zelf limoncello maken met een simpel recept”

Recept warme pompoensmoothie met banaan

Categories Alle recepten, Drankjes, HerfstPosted on

In de herfst gebruik ik veel pompoen in de keuken. Een lekker pompoensoepje op een gure herfstdag, een lekkere cake met pompoen en zelfs bij het ontbijt gebruik ik wel eens pompoen. Deze warme warme pompoensmoothie kost je wat meer werk dan anders, maar geloof me. Het is het wachten waard.

Continue reading “Recept warme pompoensmoothie met banaan”

Tom Collins. Een cocktail met gin

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, KeukenPosted on

De Tom Collins is een verfrissende cocktail op basis van gin, citroensap, suikersiroop en sodawater. Het wordt traditioneel geserveerd in een hoog glas en bevat veel ijsblokjes. De cocktail staat bekend om zijn eenvoudige maar smaakvolle combinatie van ingrediënten. 

Continue reading “Tom Collins. Een cocktail met gin”

Water met smaakje. Maak zelf je fruitwater. Veel recepten!

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, VerjaardagPosted on

Heb je moeite om dagelijks voldoende te drinken? Probeer dan eens ‘Detox water of fruitwater’. Een leuke manier om je dagelijks aanbevolen hoeveelheid water binnen te krijgen.

Continue reading “Water met smaakje. Maak zelf je fruitwater. Veel recepten!”

Hoe maak je zelf vlierbessensiroop of vlierbessensap?

Categories Alle recepten, Drankjes, KeukenPosted on

De vlier komt veel voor in het wild vaak aan de rand van of op een open plek in het bos, in duinen, in heggen en tussen het struikgewas. Hij wordt ook veel aangeplant naast huizen, boerderijen en tuinen. En wist je dat je van de bessen heerlijke vlierbessensiroop of vlierbessensap kunt maken?

Vlierbessen

Vlierbessen, ook bekend als vlierbessen, zijn de vruchten van de vlierbomen die behoren tot het geslacht Sambucus. Deze kleine bessen groeien in trossen aan de vlierbomen en hebben een dieppaarse of zwarte kleur wanneer ze rijp zijn.

Vlierbessen worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun culinaire en medicinale eigenschappen. Ze hebben een karakteristieke smaak die zoet en licht zuur is. Ze worden vaak gebruikt om jam, gelei, siroop, wijn en likeuren te maken. In sommige culturen worden vlierbessen ook gebruikt in hartige gerechten, zoals sauzen voor vlees.

Zijn vlierbessen gezond?

Naast hun culinaire toepassingen worden vlierbessen ook gewaardeerd vanwege hun potentiële gezondheidsvoordelen. Ze bevatten veel antioxidanten, vitamine C en voedingsvezels. Traditioneel worden vlierbessen gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen, verkoudheid en griep te behandelen, de spijsvertering te bevorderen en ontstekingen te verminderen. Er is ook enig wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat vlierbessen antivirale eigenschappen hebben en kunnen helpen bij de bestrijding van bepaalde virussen.

Vlierbessen giftig

Het is echter belangrijk op te merken dat rauwe vlierbessen giftig kunnen zijn, omdat ze sporen van cyanidebevattende stoffen bevatten. Daarom worden vlierbessen meestal gekookt, geperst of verwerkt voordat ze worden geconsumeerd. Het is raadzaam om alleen vlierbessen te gebruiken die goed zijn bereid of verwerkt in voedingsmiddelen of supplementen.

Wanneer plukken?

  • Controleer voor je gaat plukken of de struik vijf groene bladeren per stengel heeft. Dan heb je namelijk de juiste soort te pakken
  • Pluk de bessen pas als ze dieppaars van kleur zijn en verwijder eventuele groene besjes. Doe dit echt want die groene besjes zijn giftig
  • Eet vlierbessen alleen gekookt. Rauw zijn ze wat giftig en kunnen je een hoop buikpijn bezorgen
  • Je kunt ze vaak plukken in augustus en september

Hoe maak je vlierbessensap

  • Knip met een schaar de vlierbessen van de trossen. Laat zo weinig mogelijk takjes aan de bessen zitten
  • Je hebt ongeveer 1,5 kilo vlierbessen nodig en 100 milliliter water
  • Kook de bessen in een pan met een dikke bodem en dan op laag vuur
  • De bessen moeten knappen. Daardoor kom het sap vrij
  • Schenk de bessen door een fijne zeef of gebruik een schone doek om het sap te zeven
  • Doe het sap weer in de pan en verwarm het tot het kookt
  • Schenk het sap in schone flessen met een schroefdop en vul hem helemaal tot de rand
  • Doe de dop erop en zet het donker weg
vlierbessensap

Maak zelf vlierbessensiroop

  • Je hebt nodig: een liter vlierbessensap en een halve kilo suiker
  • Doe het sap met de suiker in een pan met een dikke bodem en breng het al roerend aan de kook
  • Wanneer het kookt en de suiker opgelost is, haal je het van het gas en schenk je de siroop door een trechter in een glazen fles of glazen pot.
  • Vul ze tot aan de rand en draai de dop of de deksel erop. Laat het mengsel op de kop afkoelen.

Vlierbessensap bewaren

Om vlierbessensap goed te bewaren en de houdbaarheid te verlengen, zijn er verschillende methoden die je kunt volgen:

  1. Koelkast: Gekoeld bewaren is een van de beste manieren om vlierbessensap langer vers te houden. Giet het sap in een luchtdichte glazen fles of container en bewaar het in de koelkast. Op deze manier blijft het sap meestal enkele dagen tot een week goed.

  2. Invriezen: Vlierbessensap kan ook worden ingevroren om de houdbaarheid aanzienlijk te verlengen. Giet het sap in ijsblokjesvormen of vries het in in kleine porties. Zodra de sapblokjes bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar diepvrieszakjes of -containers. Bevroren vlierbessensap kan tot ongeveer zes maanden worden bewaard. Vergeet niet het sap langzaam te ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt.

  3. Inmaken: Je kunt ook vlierbessensap inmaken om het langer houdbaar te maken. Dit vereist het gebruik van een inmaakproces, waarbij het sap wordt verhit en in gesteriliseerde potten wordt gedaan. Raadpleeg betrouwbare inmaakbronnen of recepten voor specifieke instructies over hoe je dit correct kunt doen.

Onthoud dat de kwaliteit van het sap na verloop van tijd kan afnemen, zelfs met de bovengenoemde bewaarmethoden. Het is daarom het beste om het vlierbessensap binnen een redelijke tijd te consumeren, om te genieten van de maximale smaak en voedingswaarde.

Daiquiri. Hoe maak je het?

Categories Alle recepten, DrankjesPosted on

De Daiquiri is een klassieke cocktail die oorspronkelijk uit Cuba komt. Het is een verfrissende mixdrank op basis van rum, limoensap en suiker. De cocktail heeft zijn oorsprong in de late 19e eeuw in de plaats Daiquiri, in de buurt van Santiago de Cuba. Het werd voor het eerst gemaakt door Amerikaanse mijnwerkers die in de buurt werkten en op zoek waren naar een verfrissend drankje.

Varianten van Daiquiri

De beroemde schrijver Ernest Hemingway was een fan van het drankje en heeft bijgedragen aan de populariteit ervan. Hij had zijn eigen variant, bekend als de “Papa Doble” of “Hemingway Daiquiri”, die minder zoet was en extra limoensap en grapefruitsap bevatte. Naast de traditionele Daiquiri zijn er talloze variaties en smaakcombinaties mogelijk. Populaire variaties zijn onder andere aardbeiendaiquiri, mango-daiquiri en bevroren daiquiri’s.

Ingrediënten voor 1 cocktail

  • 5 cl witte rum
  • 3 cl citroensap
  • 2 cl suikerstroop. Suikerstroop wordt in veel cocktails gebruikt en is gemakkelijk zelf te maken. Breng in een pan een kilo suiker en een liter water aan de kook. Laat dit drie minuten zachtjes koken. Schenk de stroop in een fles. Je kunt je suikerstroop gerust een paar maanden bewaren. Gebruik je minder suiker dan is het ook minder lang houdbaar.
  • ijsblokjes
  • Een partje citroen
daiquiri

Hoe maak je het?

  1. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes. Als je geen cocktailshaker hebt, kun je ook een blender of een stevige afsluitbare pot gebruiken.

  2. Voeg de witte rum, vers limoensap en suikersiroop toe aan de cocktailshaker.

  3. Sluit de cocktailshaker goed af en schud krachtig gedurende ongeveer 15 seconden. Hierdoor mengen de ingrediënten goed en koelt de cocktail af.

  4. Als je de Daiquiri liever met ijs wilt serveren, vul dan een gekoeld cocktailglas met ijsblokjes.

  5. Giet de inhoud van de cocktailshaker door een zeef in het cocktailglas. Hierdoor worden eventuele ijsklontjes of pulp tegengehouden.

  6. Garneer de Daiquiri indien gewenst met een schijfje limoen of een muntblaadje.

  7. Serveer de Daiquiri direct en geniet ervan!

Warme perensap. Een lekkere alcoholvrije drank

Categories Alle recepten, Drankjes, KeukenPosted on

Dit drankje is perfect op een koude herfstavond of winteravond. Terwijl de regen tegen de ramen klettert of de wind om je huis giert, je wat verder onder een dekentje kruipt, drink jij in het vervolg deze heerlijke verwarmde alcoholvrije drank. En natuurlijk maak je deze warme perensap zelf.

Continue reading “Warme perensap. Een lekkere alcoholvrije drank”

Maak van je chocoladeletter lekkere chocolademelk

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Keukentips, SinterklaasPosted on

Chocoladeletters en chocolademunten. Tijdens sinterklaas is er chocolade in overvloed.  Geen straf om op te eten, maar een beetje afwisseling af en toe kan geen kwaad. En daarom maken we van de overgebleven chocoladeletter chocolademelk.

Continue reading “Maak van je chocoladeletter lekkere chocolademelk”