Maak van je chocoladeletter lekkere chocolademelk

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Keukentips, SinterklaasPosted on

Chocoladeletters en chocolademunten. Tijdens sinterklaas is er chocolade in overvloed.  Geen straf om op te eten, maar een beetje afwisseling af en toe kan geen kwaad. En daarom maken we van de overgebleven chocoladeletter chocolademelk.

Continue reading “Maak van je chocoladeletter lekkere chocolademelk”

Zelf gembersiroop met sinaasappel maken

Categories Alle recepten, Drankjes, KeukenPosted on

Gembersiroop is een dikke siroop gemaakt van gemberwortel en suiker. Je kan het gebruiken als vervanging voor verse gember, maar let op: het is wel een stuk zoeter en milder van smaak. Gembersiroop is lekker in een cocktail maar ook om een lekkere frisse limonade van te maken. Je hoeft het alleen maar aan te lengen met water en je hebt een lekker drankje.

Alle voordelen en nadelen van gember

gember

Ingrediënten

  • 200 gram (riet) suiker
  • 100 ml water
  • 75 gram geraspte gemberwortel
  • Stukje sinaasappelschil

Hoe maak je gembersiroop?

Kook de suiker met het water tot de suiker opgelost is. Doe dan de geraspte gemberwortel en de sinaasappel erbij

Laat alles een minuut koken. Daarna laat je het goed afkoelen

Giet alles door een zeef en doe het vocht in een heel schoon potje of flesje. Je kunt het dan een paar weken bewaren in de koelkast.

Deze siroop is erg lekker door een roerbakgerecht, als je gebak maakt of door de yoghurt.

Geniet van deze heerlijke alcoholvrije Glühwein

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Kerst, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Na een lange winterwandeling kun je heerlijk op temperatuur komen met een glas glühwein. Maar om nu ’s na een ochtendwandeling al alcohol te drinken, gaat mij wat te ver. Daarom was ik ook ontzettend blij met een alcoholvrije glühwein. Wil je liever toch glühwein met alcohol. Klik dan hier.

Continue reading “Geniet van deze heerlijke alcoholvrije Glühwein”

Zevenblad. Een onkruid uit je tuin wat je kunt eten

Categories Drankjes, Hapjes en smeersels, Keuken, Keukentips, Tuin of BalkonPosted on

De nachtmerrie van elke tuinier: het niet uit te roeien zevenblad of hanenpoot. Meter na meter rukt het op in de tuin en er is vrijwel niets aan te doen. De enige remedie is kippen nemen…

Continue reading “Zevenblad. Een onkruid uit je tuin wat je kunt eten”

Hoe moet je waterkefir maken?

Categories Alle recepten, DrankjesPosted on

Waterkefir is een drankje waarvan de basis vergisting is van in water opgeloste suiker. Door toevoeging van fruit en het ontstane koolzuur lijkt deze drank op een soort frisdrank. Deze variant valt niet in de categorie suikervrij!

Benodigdheden

  • Ongeveer 100 gram waterkefirkorrels
  • 1 liter water (liefst bronwater)
  • 1 citroen (biologisch)
  • 50 gram biologische suiker (biologisch)
  • 2 à 3 stukken ongezwaveld en biologisch gedroogd fruit zoals vijgen, dadels en abrikozen.
  • Een weckpot van 1 tot anderhalve liter
  • Plastic zeef
  • Plastic of houten lepel
  • Literfles waar de waterkefir later in bewaard kan worden

 Bereiding

  • Spoel de kefirkorrels onder de kraan schoon in de zeef.
  • Doe de 100 gram waterkefirkorrels in de weckpot.
  • Voeg het water toe
  • Doe de suiker erbij
  • Voeg het gedroogde fruit toe
  • Roer de waterkefir voorzichtig door met een lepel
  • Doe de pot dicht en zet hem op een plek met veel licht
  • Roer minstens  1 keer per dag even in je weckpot.
  • Laat het mengsel tussen de 48 tot 72 uur gisten.
  • Spoel de fles schoon met kokend water waar je de waterkefir in wilt bewaren en laat hem afkoelen
  • Haal de vruchten eruit en gooi ze weg.
  • Zeef de kefir door een heel dunne zeef of gebruik een koffiefilter die je met een elastiekje over een pot of de fles vastbindt.
  • De waterkefir kun je vervolgens gewoon in de koelkast bewaren.
  • Was de waterkefirkorrels en wil je weer nieuwe waterkefir maken dan begin je gewoon weer van voren af aan met deze korrels en de lijst met ingrediënten zoals hierboven beschreven.

Pas overigens wel op met ‘ontploffingsgevaar’.  De kefir is bruisend en als je de korrels met de voeding langere tijd in een dichte pot neerzet, kan de boel ontploffen.

Waterkefirkorrels bewaren

De kefirkorrels vermeerderen zich. Wil je niet direct weer nieuwe kefir maken dan kun je de korrels in een bakje met water in de koelkast bewaren. Spoel ze zo nu en dan af als je ze niet gebruikt, anders wordt het een raar slijmerig goedje. Wil je ze wel weer gebruiken, spoel ze dan af, haal ze door een zeef en gebruik weer het bovenstaande recept. Het duurt dan vaak wel wat langer voor dat de korrels weer aan de gang gaan.

Diepvries

De korrels kunnen ook bewaard worden in de diepvries. Ze moeten dan eerst gedroogd worden. Leg ze daarvoor op een schone katoenen theedoek op een warme plek en het liefst een beetje in het donker. Laat ze daar zeker een week drogen. Als ze dan hard zijn en wat geel kun je ze in een diepvrieszak stoppen met wat poedersuiker daaroverheen. In de diepvries blijven ze maximaal een jaar houdbaar. Wil je de korrels weer gebruiken, spoel ze dan af, laat ze ontdooien in water en je kunt ze weer gebruiken. De kwaliteit van de korrels kan overigens wel achteruitgaan in de diepvries. Probeer dus uit hoe lang het duurt voor de korrels weer werken en of ze nog voldoende kracht hebben.

Melkkefir maken . Dit heb je nodig om de melkdrank te maken

Categories Alle recepten, DrankjesPosted on

Voor het maken van melkkefir heb je kefirkorrels nodig. Die kun je online kopen, maar soms ook vinden in groepen met mensen die de korrels met elkaar delen. Je kunt zelf beslissen waar je de kefir van maakt: dat kan zijn van

  • Koemelk
  • Geitenmelk
  • Schapenmelk
  • Sojamelk (die is dan lactosevrij)

Benodigdheden

  • 1 liter melk naar keuze
  • 100 gram Kefirkorrels
  • Een weckpot van een liter
  • Een plastic vergiet
  • Een houten lepel

Bereiding

  • Maak de pot goed schoon met kokend water en laat hem drogen en afkoelen
  • Doe de korrels onderin de pot
  • Schenk dan de melk op de korrels
  • Sluit de pot af en laat hem op een warme plek staan (tussen de 12 en 25 graden). Bij hogere temperaturen gaat de fermentatie sneller.
  • Na 2 volle dagen heb je al kefir, maar je kunt de drank ook nog wat langer laten staan. Hij wordt dan dikker en zuurder en bevat meer bacteriën
  • Als je vindt dat de drank klaar is, haal je de inhoud van de pot door een zeef. (Die moet van plastic zijn, want metaal tast de bacteriën aan.) Je pakt een grote schaal, hangt daarboven de zeef en met een houten lepel (weer geen metaal gebruiken) druk je de drank langzaam door de zeefgaatjes.

Fruitwater met gele kiwi

Categories Drankjes, KeukenPosted on

Fruitwater is heerlijk van smaak en rijk aan mineralen. Het helpt je om op warme zomerdagen voldoende water te drinken. Leef je uit en combineer naar hartenlust! Wat is jouw favoriete combinatie?

Ingrediënten

  • 1 gele kiwi + 8 aardbeien + 10 blaadjes basilicum
  • 1 liter water of gefilterd water
  • 5 grote glazen (extra leuk in mason jars)
  • ijsblokjes naar smaak

Andere combinaties:

  • 1 gele kiwi + 6 schijfjes citroen + 12 frambozen
  • 1 gele kiwi + 20 blauwe bosbessen + 10 blaadjes munt
  • 1 gele kiwi + 8 schijfjes sinaasappel + 5 takjes dragon
  • 1 gele kiwi + 1 perzik + 2 takjes rozemarijn

Bereidingswijze fruitwater

  • Schil de kiwi’s en snijd ze in schijfjes
  • Was, schil en snijd het overige fruit.
  • Verdeel de schijfjes kiwi over de glazen
  • Voeg al het fruit en de kruiden toe, afhankelijk van de gekozen combinatie
  • Giet het water erbij en zet in de koelkast. Laat een paar uur rusten, zodat alle smaken goed kunnen trekken.
  • Voeg ijsblokjes toe naar smaak. En dan … in de zon genieten van je fruitwater!

Vier cocktails met weinig calorieën

Categories Drankjes, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Eigenlijk drink ik alleen cocktails tijdens mijn vakantie op Gran Canaria. De zon en de zee zorgen ervoor dat ik heerlijk kan ontspannen en geniet van alles om mij heen. Ik vind het dan ook heerlijk om zo nu en dan op een terras te nippen aan een cocktail. Calorie-arm is misschien iets té veel wishful thinking, maar deze drankjes zijn wel stuk voor stuk onder de 200 calorieën. En dat is best fijn!

Gin tonic

Gin-Tonic is een echte klassieker geworden. En terecht, het is niet alleen erg lekker, met zijn 150 calorieën is dit 200 jaar oude mengsel één van de gezondste opties op de kaart, qua calorieën dan. De basis van gin-tonic lijkt heel simpel. Je mengt wat gin, tonic en ijs in een glas en klaar. Maar voor een perfecte gin-tonic is veel meer nodig. De juiste dose­ring, de beste ingrediënten en gemaakt met liefde. Met de volgende tips maak je een prima basis.

Voor alle gin-tonics geldt dat 35 ml gin en 100 ml tonic (half flesje) wordt gebruikt, oftewel de verhouding 1:3.

  • Vul het glas tot aan de rand met ijsblokjes.
  • Schenk dan de gin erbij, vervolgens de tonic en roer even door.
  • Voeg daarna de garnering toe.

Margarita

Zin in een zomerse cocktail maar niet bereid om dat bikinilijf waar je zo hard voor hebt gewerkt op te geven? Dan is een Margarita een prima keuze. Het klassieke recept bevat tequila, limoensap en een klein beetje agavesiroop of Cointreau. Het totaal is goed voor zo’n 192 calorieën. Valt nog best mee, zolang je maar niet teveel drinkt.

4 personen

  • 150 ml tequila
  • 100 ml triple sec
  • 75 ml limoensap
  • 6 ijsblokjes
  • 4 schijfjes limoen

Cosmopolitan

Carrie en de Sex and the City gang wisten heel goed waar ze mee bezig waren toen ze de Cosmopolitan tot hun favoriete drankje bombardeerden. De combinatie van vodka, limoensap en veenbesssensap blijft met een totaal van 150 calorieën bijzonder lijnvriendelijk. Wat heb je nodig voor de Cosmopolitan?

  • Vodka (30 ml)
  • Triple Sec (30 ml)
  • Cranberrysap (30 ml)
  • Limoen (sap van halve limoen)

 Mojito

Dit populaire drankje bestaat uit een mix van munt, bruiswater, limoen, rum en een snufje rietsuiker. Normaal gezien is dat goed voor zo’n 150 calorieën, maar voor de zekerheid kan je altijd vragen om het rustig aan te doen met de rietsuiker. Je weet maar nooit.Voor je het weer zit je boven die 150 calorieën. En ook voor deze cocktail geldt drink met mate. En niet alleen vanwege de calorieën.

Wat heb je nodig voor 1 mojito?

  • 2 theelepels (riet)suiker
  • Sap van een halve limoen
  • Blaadjes van 2 takjes verse munt
  • 90 ml bruiswater
  • 45 ml witte rum
  • 4 ijsklontjes

Vroeger gek op de slush puppy? Maak dan watermeloen granita

Categories Alle recepten, Drankjes, KeukenPosted on

Wat waren ze lekker: de slush puppy. Maar ontzettend zoet en je kreeg er altijd hoofdpijn van. En dan heb ik de kleurstoffen nog niet eens genoemd. Vaak kreeg je ze in een grote beker in een pretpark en na een paar minuten moest je rennen omdat wespen ook erg van slush puppy’s houden.

Laatst zag ik op de menukaart op een terras Granita staan als nagerecht. Mijn nieuwsgierigheid won. Ik had geen idee wat ik zou krijgen. De verrassing was dan ook groot toen ze met een mini slush puppy aan kwamen zetten. Gemaakt van watermeloen. Heerlijk!

Gelukkig wilde de keuken verklappen hoe ze dit drankje maakten zonder ijsmachine.

Wat heb je nodig?

  • Een grote watermeloen
  • Honing
  • 1 limoen
  • Munt
  • Een blender op keukenmachine
  • Een ovenschaal
granita

Hoe maak je de watermeloen Granita?

  • Snijd de meloen in stukken en verwijder de schil en zoveel mogelijk pitten
  • Doe de watermeloen met twee tot vier eetlepels honing. Jij bepaalt zelf hoe zoet je het wilt maken. De hoeveelheid hangt ook een beetje af van de zoetigheid van je meloen
  • Knijp een limoen uit en doe het sap bij de watermeloen en de honing in de blender
  • Is het een gladde massa geworden, giet het dan in de ovenschaal
  • Roer het even door en zet de schaal in de vriezer
  • Na een half uurtje haal je de schaal even uit de vriezer en roer je het door
  • Je zult zien dat de eerste ijskristallen dan aan de zijkanten van de schaal zitten
  • Zet de schaal weer in de vriezer en haal hem er ieder half uur even uit om het goedje te roeren
  • Na zo’n 2,5 uur ( Hangt een beetje van je vriezer af soms is een half uurtje extra beter) steeds weer om het half uur roeren is je granita bijna klaar
  • Hak de ijskristallen even los
  • Schep het mengsel in een mooi glas en doe er een blaadje mint op

Recept om zelf cashewmelk te maken

Categories Alle recepten, Drankjes, KeukenPosted on

Deze melk gemaakt van cashewnoten is erg lekker in recepten waar je normaal de zuivelvariant voor zou gebruiken. Ideaal dus voor vegans. Deze melk is lekker romig en erg geschikt voor toetjes, smoothies of met wat granola. Je kunt het 3 tot vier dagen bewaren in de koelkast.

Ingrediënten voor een liter

  • 150 gram rauwe cashewnoten
  • 1,5 theelepel vanillepoeder
  • Een snufje zout
  • water
cashewmelk

Bereiding

  • Week de cashewnoten ongeveer 4 uren en spoel ze schoon
  • Doe de noten met 900 ml schoon water en de vanillepoeder en het zout in de blender
  • Mix het ongeveer 2 minuten
  • Wil je geen stukjes in de melk? Zeef de melk dan even voor je het in een pot of fles giet. De overgebleven pulp kun je bewaren voor een smoothie

Hier lees je meer over plantaardige melk