Lekkere warme en koude dranken. Van zelfgemaakte ijsthee tot chocolademelk en cocktails. Ben je op zoek naar smoothie-recepten? Die vind je onder het hoofdstukje smoothies
Eggnog, ook wel eierpunch genoemd is een drankje wat vaak met de feestdagen gedronken wordt. Het drankje is op basis van melk, room, sterke drank zoals whiskey of rum. Met deze ingrediënten kun je vier of zes glazen maken.
Misschien ten overvloede maar dit recept is absoluut niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen
Ingrediënten Eggnog
500 ml volle melk
260 ml slagroom
Een kaneelstok
Een vanillestokje
6 biologische eieren, het liefst zo vers mogelijk (gesplitst)
snuf zout
150 gram poedersuiker
350 ml (witte) rum of whisky (je mag deze twee ook naar smaak door elkaar mengen)
Bereiding
Verhit de volle melk langzaam in een steelpannetje met het kaneelstokje en de room. Laat dit 15 minuten trekken.
Schraap de vanillezaadjes uit het vanillestokje en voeg ze samen met de geraspte nootmuskaat toe aan het melkmengsel en breng het aan de kook.
Haal het mengsel van het vuur en laat rustig afkoelen.
Mix de eidooiers met de poedersuiker tot een mooi, wittig mengsel.
Zeef de melk en mix samen met het eidooiermengsel tot een glad geheel.
Roer vervolgens de rum (en/of whisky) erdoor. Laat het geheel afkoelen en zet het een nacht in de koelkast.
Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en spatel dit vlak voor het serveren door het melkmengsel.
Matcha is hartstikke hip en je ziet het nu overal. Wij kwamen het zelfs op verschillende foodfestivals tegen. Tijd om zelf een lekkere Matcha latte te maken . Dat is Matcha met opgeklopte melk.
Ingrediënten
water
melk
matchapoeder
honing
Bereiding
Breng 200 ml water aan de kook. Laat dat water vervolgens vijf minuten afkoelen
Verwarm ondertussen 300 ml melk in een steelpan
Verdeel 4 theelepels matchapoeder over 2 grote mokken
Schenk het water erbij en klop met een garde of lepel tot de poeder opgelost is
Wanneer het buiten koud en donker is, is opwarmen met een grote beker warme chocolademelk een feestje. Deze chocolademelk is lekker romig en een heerlijke traktatie. Helemaal lekker met slagroom.
1 theelepel cacaopoeder ( er mag gerust een bult op zitten)
Een goedgevulde theelepel kokosbloesemsuiker of bruine basterdsuiker
50 gram fijngehakt (vega) pure chocola of pure chocoladedruppels.
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een steelpan
Zet de pan op middelhoog vuur en roer het goed.
Je chocolademelk is klaar als het stoomt ( dus niet kookt) en alle ingrediënten goed opgelost zijn.
Tip: Pak niet meteen grote glazen. Deze chocolademelk vult namelijk behoorlijk. Van een mok vol kun je, weet ik uit ervaring, behoorlijk misselijk worden
Heb jij al eens golden milk gehad? Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is een kruid dat vooral in India bekend is. Het is een kruid, dat gewonnen wordt uit de plant ‘Curcuma Longa’. Kurkuma is bijzonder gezond en wordt voornamelijk in de Oosterse keuken gebruikt om meer smaak en kleur aan gerechten te geven. Maar je kunt er ook een heerlijk latte van maken. Kurkuma Latte is glutenvrij en lactosevrij.
Natuurlijk kun je amandelmelk gewoon kant-en-klaar in de winkel krijgen, maar wist je ook dat het heel gemakkelijk zelf kunt maken. En het is nog leuk om te doen ook. Bovendien weet je precies welke ingrediënten je binnenkrijgt.
Ingrediënten
250 gram biologische, onbewerkte amandelen
Een liter gekookt water ( wel eerst af laten koelen)
Snufje zout
Wat heb je nodig?
Een gesteriliseerde glazen fles
Kaasdoek of een zeef
Bereiding
Je hebt ongeveer tien minuten nodig om amandelmelk te maken die echt naar amandelen smaakt en heerlijk is door een smoothie of in de pannenkoek of havermout. Je kunt de melk ongeveer vijf dagen bewaren in de koelkast.
Laat de amandelen een nacht weken
Spoel ze daarna af en doe ze met het water en het zout in de blender
Zet de blender op de hoogste stand
Span je kaasdoek over een grote kom of zet je fijne zeef op je kom
Giet het mengsel uit de blender op je kaasdoek of in je zeef
Kombucha is een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door lactobacil- en gist-culturen. Van het drankje wordt gezegd dat het ontzettend goed is voor de darmflora.
Wat is kombucha?
Kombucha maak je op basis van thee en het smaakt wat naar zure cider. Even voor het eerst snel maken is er niet bij want het proces om te maken is vrij lang. Wanneer je een basisdrank hebt kun je er allemaal verschillende smaken aan toevoegen. Waar de drank precies vandaan komt is lastig te bepalen: de eerste culturen zouden uit Tibet of Mongolië komen en zich vervolgens hebben aangepast in China alwaar hun geneeskrachtige eigenschappen werden toegeschreven. Tijdens de Qin-dynastie (221-206 v.C.) noemde men ze er ‘zwammen voor een lang leven’.
Waarom is kombucha gezond?
Dit gefermenteerde drankje is erg lekker maar ook dorstlessend. Het drankje bevordert je spijsvertering, is een bron van vitaminen en verhoogt de productie van enzymen. Kombucha zit in principe vol goede en gezonde bacteriën, maar het is nog maar de vraag of die bacteriën de goede bestemming in je lichaam wel bereiken. ,,Je maag zit vol zuren, en het is onduidelijk hoeveel levende bacteriën het helemaal tot je darmen overleven — de plek waar ze het meeste effect hebben”, stellen wetenschappers van La Trobe University.
Zelf maken
Wil je zelf kombucha maken dan heb je een starter nodig. Dit is vocht van de vorige keer. Omdat het misschien je eerste keer is, heb je natuurlijk geen vocht. Haal daarom eerst een kant-en-klare kombucha en een Skoby in de biologische winkel. Deze kun je als starter gebruiken en je kunt meteen aan de slag. Skoby is Symbiotische Kolonie van Bacteriën en Gist. Na een aantal dagen, soms zelf tot een maand (afhankelijk van de smaak die je wilt is de kombucha klaar
Wat heb je nodig voor een basis kombucha?
1,5 liter water
8 gram groene thee ( sencha of oolong), zwarte thee of witte thee
90 gram (biologische) suiker
150 ml starter
1 kombuchazwam ( Dit heet ook wel Scoby)
En (weck)pot van 2 liter zonder deksel
Roestvrijstalen pan
Een zeef van roestvrijstaal
Kaasdoek
Elastiekje
Lepel
Trechter
Glazen fles met dop of beugel
De eerste stap
De eerste stap duurt ongeveer een half uurtje. Verhit het water maar laat het niet koken. Haal de pan van het vuur en roer de thee door het water en laat dit een minuut of tien trekken. Zwarte thee moet vaak iets langer. Doe de suiker in de thee en laat alles afkoelen tot het op kamertemperatuur is. Doe dit echt. Doe je dit niet dan wordt je gist gedood. Schenk alles in een pot. Doe de starter en de zwam erbij. Dek de pot af met je kaasdoek en een elastiekje.
De tweede stap
Zet dan je drank weg op een warme plek. De ideale temperatuur is tussen de 22 en 26 graden. Je laat je drank zeven tot veertien dagen fermenteren. Je kunt tussendoor wel even proeven wanneer je drank klaar is. Hoe langer je je drankje laat fermenteren hoe zuurder het wordt. Als het goed gaat zie je na een weekje een nieuwe zwam ontstaan. Zie je schimmel of zie je geen zwam dan kun je het wel weggooien en begin dan met een nieuwe zwam.
De derde stap
Na een tijdje is het oogsttijd. Je kombucha is klaar als het naar cider smaakt. Een beetje zuur met een azijn-achtige geur. Haal dan de zwam uit de pot en bewaar zo’n tien procent voor je volgende experiment. Zeef de rest door een trechter in een fles en sluit die luchtdicht af. Je kunt de drank meteen drinken maar je kunt hem ook langer laten staan voor meer koolzuur.
De vierde stap
Deze laatste stap is niet verplicht maar wel leuk als je andere smaken wilt proberen. Voeg een laagje vers fruitsap (100% fruit, niet uit concentraat) toe en laat hem verder fermenteren. Dit duurt twee tot vier dagen en je doet dat op een donkere plek die op kamertemperatuur is. Bewaar je drankje daarna in de koelkast. Het is overigens klaar als je een lichte tegendruk voelt tegen je hand als je de fles opent.
Voor wie eens iets anders wil dan een gewoon kopje earl grey thee of een groene thee, hebben we het recept van chai thee latte. Erg lekker met kaneelwafels, voor wie een beetje hygge wil.
Ingrediënten
500 ml volle melk + 200 ml om op te schuimen.
Halve liter water
Vier kaneelstokjes
Zes kardemompeulen. Geplet
Zes peperkorrels
Vier plakjes gember van ongeveer een centimeter
Vier kruidnagels
Schil van een halve sinaasappel
Twee theelepels venkelzaad
Twee eetlepels bruine suiker
Twee zakjes zwarte thee
Bereiding Chai thee latte
Doe alle ingrediënten behalve de theezakjes in een pan
Breng het al roerend aan de kook
Kookt het? Dan draai je het gas zacht en laat je het nog tien minuten pruttelen
Voeg de theezakjes toe en laat de thee drie minuten trekken
Schenk de thee door een zeefje in mooie glazen
Schuim de tweehonderd milliliter melk op die nog op je aanrecht staat
Verdeel het schuim over de mokken
Niet zoet genoeg? Doe er dan nog wat bruine suiker door
Wie een lekker en gezond drankje wil drinken, kan deze groene ijsthee met perzik en kombucha maken. Dit is gefermenteerde thee die de darmgezondheid bevorderd. Ook worden aan dit drankje geen suikers toegevoegd.
Ingrediënten
1 zakje groene thee
500 ml Karma ginger tea kombucha
Wat verse munt
1 rijpe perzik
1 citroen
Bereiding
Kook 600 ml water.
Laat het een klein beetje afkoelen (anders krijg je bittere thee) en laat het zakje groene thee 15 minuten trekken. Laat de thee verder afkoelen en zet het minimaal 1 uur in de koelkast.
Doe dan de kombucha en de koude thee in een kan en voeg ook verse muntblaadjes en een schijfjes gesneden perzik en citroen toe. Houd je van zoet? Voeg dan een beetje vloeibare honing toe. Roer alles door elkaar en voeg eventueel ijsblokjes toe.
Serveer de ijsthee meteen of laat de ijsthee nog langer trekken voor maximale smaak.
Water is veel gezonder dan frisdrank. De lekkerste (zomer)drankjes maak je dus lekker zelf. Deze koude dorstlesser van water met komkommer is een echte doordrinker en op elk moment van de dag lekker! Het drankje is op zijn lekkerst als het 2 uren in de koelkast heeft gestaan.
Ingrediënten water met komkommer
Een halve komkommer ( wel eerst even schoonboenen)
Een limoen in dunne plakjes gesneden
Vier steranijs
Twee liter koud koolzuurhoudend mineraalwater
IJsblokjes
Bereiding
Snijd de komkommer in lange dunne linten. Ik gebruik hier zelf de kaasschaaf voor
Drapeer ze in een karaf
Voeg de limoen en steranijs toe en giet het water erbij
De basis van een Spaanse sangria is rode wijn, met een berg ijsblokjes en vers gesneden fruit met een flinke laag suiker. Hieronder vind je het recept voor een variant met en zonder alcohol.
Sangria zonder alcohol
Ingrediënten
500 ml gekookt water
Twee zakjes zwarte thee
Twee kaneelstokjes
100 gram suiker
720 ml granaatappelsap
240 ml vers geperste sinaasappelsap
Een middelgrote sinaasappel
Een citroen
Een limoen
Een middelgrote appel
720 ml koolzuurhoudend water
Bereiding
Giet het kokende water over de theezakjes en kaneelstokjes en laat deze 5 minuten trekken.
Haal na 5 minuten de theezakjes uit het water, en roer de suiker in het water.
Snijd de appel in kleine blokjes van een halve centimeter. De limoen, citroen en sinaasappel snijd je in kleine schijfjes.
Meng vervolgens de thee met kaneelstokjes, granaatappelsap, sinaasappelsap en het fruit in een grote kan.
Leg het mengsel minstens 1 uur in de koelkast( bij voorkeur een hele nacht).
Giet het koolzuurhoudende water voor het serveren in de kan.
Serveer de sangria met ijsblokjes.
Sangria met alcohol
Ingrediënten
Twee appels
Twee sinaasappels
120 ml brandewijn
60 ml sinaasappellikeur
750 ml rode wijn
720 ml bruisend gekoeld water
Bereiding
Snijd het fruit in dunne plakjes en laat het schil erop zitten
Giet de brandewijn over het fruit heen in een grote kan
Voeg de sinaasappellikeur toe aan het mengsel
Ontkurk de rode wijn en voeg het toe aan het geheel
Roer het geheel even goed door en zet het afgedekt vier uur in de koelkast( bij voorkeur een nacht)
Voeg voor het serveren het bruisende gekoelde water aan het geheel toe
Serveer de sangria door in elk glas wat fruit te doen.