Makreel is een zeer gezonde vissoort. De vis zit vol goede vetten en is erg lekker op een broodje, in een sandwich of salade. Ook is hij erg lekker in pasta of op de barbecue. Vandaag maken we een lekkere spread met makreel. Snel klaar en niet al te duur.
Ben je gek op camembert? Dan moet je dit gerechtje echt eens proberen. Camembert combineert zich namelijk ontzettend goed met peer. Lekker als voorgerecht, maar ook als tussendoortje. Natuurlijk geldt ook voor dit gerechtje dat je met mate moet eten. Wij gaan uit van 4 personen.
Ingrediënten
Boter om je bakplaat mee in te vetten
Twee kleine camemberts van 250 gram per stuk
Twee rijpe handperen
Een eetlepel olijfolie
zout en peper
Een eetlepel rietsuiker
Wat tuinkers voor de garnering
Bereiding
Vet je bakplaat in met wat olie en snijd de camemberts horizontaal door (Hij wordt dan platter dan je ziet op mijn foto)
Leg hem met de korst naar beneden op de bakplaat. Laat de kaas op kamertemperatuur komen
Was de peren en verwijder het klokhuis ( de schil kun je laten zitten). Snijd de peren in parten en bedruip ze met wat olijfolie en bestrooi ze meteen met een beetje peper en zout
Bestrooi dan de camembert met rietsuiker en karameliseer het even in de grill of doe het met zo’n brandertje wat ook gebruikt wordt bij crème brûlée
Wanneer het buiten koud en donker is, is opwarmen met een grote beker warme chocolademelk een feestje. Deze chocolademelk is lekker romig en een heerlijke traktatie. Helemaal lekker met slagroom.
1 theelepel cacaopoeder ( er mag gerust een bult op zitten)
Een goedgevulde theelepel kokosbloesemsuiker of bruine basterdsuiker
50 gram fijngehakt (vega) pure chocola of pure chocoladedruppels.
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een steelpan
Zet de pan op middelhoog vuur en roer het goed.
Je chocolademelk is klaar als het stoomt ( dus niet kookt) en alle ingrediënten goed opgelost zijn.
Tip: Pak niet meteen grote glazen. Deze chocolademelk vult namelijk behoorlijk. Van een mok vol kun je, weet ik uit ervaring, behoorlijk misselijk worden
Water is veel gezonder dan frisdrank. De lekkerste (zomer)drankjes maak je dus lekker zelf. Deze koude dorstlesser van water met komkommer is een echte doordrinker en op elk moment van de dag lekker! Het drankje is op zijn lekkerst als het 2 uren in de koelkast heeft gestaan.
Ingrediënten water met komkommer
Een halve komkommer ( wel eerst even schoonboenen)
Een limoen in dunne plakjes gesneden
Vier steranijs
Twee liter koud koolzuurhoudend mineraalwater
IJsblokjes
Bereiding
Snijd de komkommer in lange dunne linten. Ik gebruik hier zelf de kaasschaaf voor
Drapeer ze in een karaf
Voeg de limoen en steranijs toe en giet het water erbij
In deze vegan Eton Mess vind je schuimpjes zonder eiwitten. Je maakt ze van kikkererwtenwater met suiker. Doe er onder andere wat sojaroom en aardbeien bij en je hebt een lekker feestelijk toetje.
Ingrediënten eton mess
100 gram blanke amandelen
300 gram aardbeien ( door de helft gesneden)
250 ml sojaroom
Een zakje klop-fix
Twee eetlepels vanillesuiker
Vier eetlepels gedroogde gojibessen
Voor de schuimpjes
Een blik kikkererwten (350 gram)
100 gram suiker
Paar druppen vanille-extract
Bereiding
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Verwarm de oven op 110 graden
Open voor de schuimpjes je blik kikkererwten
Zet een zeef op een kom en giet de inhoud van je blik in de zeef
Meet 100 ml kikkererwtenwater af en klop dat met een mixer op de hoogste stand wat schuimig
Mix de suiker er in gedeelten doorheen
En blijf kloppen. Nog zeker een minuut of 10 tot je een mooi stevig schuim hebt
Schep je schuim in de spuitzak en spuitrondjes op de bakplaat
Bak je schuimpjes twee uren. Laat ze daarna goed afkoelen
Rooster je amandelen in een droge koekenpan en hak ze dan in stukken. Laat ze eerst wel afkoelen
Klop de sojaroom met de vanillesuiker en de Klop-fix stijf
Verbrokkel zes schuimpjes en bewaar de rest in een luchtdichte trommel
Verdeel het schuim en de helft van de amandelen over vier glazen
Doe er wat aardbeien in en wat gojibessen
Schep er dan twee lepels room op
Garneer dan je toetje met de rest van de aardbeien en amandelen
Wie wel eens in Engeland geweest is of een high tea heeft gehad, heeft vast ook scones gegeten. Traditioneel eet men ze met marmelade/ jam, clotted cream en soms met honing. Het recept zodat je zelf scones kunt maken.
Ingrediënten
250 gram bloem
Een theelepel bakpoeder
Een theelepel droge gist
Een snufje zout
Drie eetlepels suiker
75 gram boter
1,25 dl crème fraîche
Een eetlepel azijn
Een ei
Bereiding
Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de gist, het zout, en de suiker of zoetstof en prak met een vork de wat zachter geworden boter door de bloem en de andere ingrediënten.
Doe dit net zolang tot je een kruimig geheel hebt
Voeg dan de crème fraîche en de zijn erbij en kneed alles goed. Doe dit net zolang tot je een mooie stevige deegbol hebt
Plet je deegbol op een met bloem bestoven werkvlak tot het ongeveer 2 centimeter dik is.
Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden
Steek met een uitsteker of een glas rondjes uit. Een klein kommetje kan natuurlijk ook. Als het maar rond is. Strijk er met een kwastje wat losgeklopt ei over
Bak dan de scones. Na ongeveer een kwartiertje zijn ze gaar. De scones zijn het lekkerst als je ze warm serveert met wat room of gezouten boter
Sushi is de laatste jaren in opkomst. De all-you-can-eat restaurants worden druk bezocht en in bijna iedere supermarkt kun je wel voorverpakte sushi vinden. Het voordeel van zelf sushi maken is dat je precies weet wat er in zit en je het helemaal naar eigen smaak kunt maken. Trek er eens een regenachtige zondagmiddag voor uit. Het is een tijdrovend gerecht, maar het resultaat mag er zijn.
1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
2. Meng 5 eetlepels rijstazijn met een theelepel suiker en een theelepel zout. Laat het onder zacht verwarmen oplossen in een pannetje. Als de rijst klaar is meng je dit er met een houten lepel doorheen.
3. Als je wasabi te sterk vindt, kun je wasabi-mayonaise maken door een eetlepel mayonaise te mengen met een halve theelepel wasabi. Je kunt door meer of minder wasabi toe te voegen zelf de schepte bepalen.
4. Als u geen bamboematje in huis hebt om de sushi op te rollen, kan dit ook gemakkelijk op een dubbel gevouwen vel bakpapier.
5. Week de nori 1 a 2 seconden in koud water en leg deze op het bakpapier. Schep er met een natte eetlepel rijst op en verdeel dit over 1/3 van het norivel. Maak de lepel opnieuw nat als de rijst er tijdens het verdelen aan blijft plakken. Dit geldt ook voor je handen. Het gemakkelijkste is om een kommetje water in de buurt te houden.
6. Snij dunne reepjes komkommer en plaats deze over de lengterichting van de rijst. Leg hiernaast 3 surimi sticks en rol het geheel op door het bakpapier eerst om te vouwen, goed aan te drukken en dan door te rollen.
7. Herhaal dit met bijvoorbeeld zalm en zalmsalade. Surimi, komkommer en een beetje wasabi-mayonaise. Of maak een salade van de surimi door deze fijn te snijden en te mengen met mayonaise of wasabi-mayonaise. Wees creatief
Wraps met filet americain is voor veel mensen een van de favoriete borrelhapjes. Eigenlijk heb je maar vier ingrediënten nodig voor dit simpele, maar heerlijke gerechtje. Wil je de filet ook zelf maken dan kost het wat meer tijd en heb je wat meer ingrediënten nodig.
Filet Americain is al jaren erg populair. Het lijkt op steak tartare, maar dat is vaak een stuk grover en wordt meestal niet op brood gegeten. Filet Americain juist wel, of op toastjes bij de borrel. Of dus op een wrap.
Doe de tartaar in de keukenmachine en draai fijn met de mayonaise, mosterd, tabasco en paprikapoeder. Zorg dat het heel fijn wordt.
Schep daarna in een bakje en breng op smaak met peper, zout, worchestershiresaus en wellicht nog wat tabasco. Als het mengsel iets te ‘droog’ is, kun je het mayonaise smeuïger maken.
Mini-appeltaartjes zonder bakmix. Wie houdt er nu niet van. Dit recept is zeer geschikt voor mensen met een koemelk- of ei allergie en is tevens veganistisch. Een ideaal recept voor de feestdagen om te delen met vrienden en familie.
Ingrediënten voor 6 kleine taartjes
60 gram suiker
70 ml arachideolie
80 gram zelfrijzend bakmeel
1 grote appel
1 theelepel kaneel
Hoe maak je mini-appeltaartjes zonder bakmix?
1. Verwarm de oven voor op 180°C
2. Voeg de suiker, olie en zelfrijzend bakmeel bij elkaar in een kom en meng tot dit een glad deeg is.
3. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Voeg de kaneel (en eventueel rozijnen) toe en meng dit goed door elkaar.
4. Bestrijk 6 kleine ovenschaaltjes met olie en druk daar een klein balletje van het deeg in. Druk met je wijsvinger het deeg de randjes van het schaaltje op, maar zorg ervoor dat de bodem niet te dun wordt.
5. Vul de schaaltjes met het appelmengsel en bak ze 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven
Veel mensen die koolhydraatarm gaan eten missen de toastjes. Maar wist je dat komkommer een prima alternatief is. Koolhydraatarm en een stuk gezonder. Komkommer met tonijnsalade is een lekker tussendoortje en het doet het ook erg goed op verjaardagen. En het mooie is dat je je helemaal niet schuldig hoeft te vullen als je een tweede pakt. Uit een komkommer haal je ongeveer 20 komkommerschijfjes. Snijd ze niet te dun, want dan wordt het een knoeiboel.
Ingrediënten
1 blikje tonijn op water
½ rode ui
2 eetlepels Griekse yoghurt
1 theelepel grove mosterd ( liefst natriumarm)
1 eetlepel kappertjes
1 komkommer
Hoe maak je komkommer met tonijnsalade
Was de komkommer goed
Laat de tonijn eerst goed uitlekken. Maak met een vork de tonijn goed los.
Snipper de ui en voeg deze toe aan de tonijn.
Voeg ook de Griekse yoghurt, mosterd en kappertjes toe en meng het geheel goed door elkaar.
Snijd de komkommer in plakjes en schep op ieder plakje een hoopje van de tonijnsalade.