Recept dadel speculaasballetjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Keuken, SinterklaasPosted on

Heb je even een energieboost nodig dan zijn deze dadelballetjes erg geschikt en lekker. Door de speculaaskruiden krijg je een lekker warm gevoel van binnen.

Ingrediënten

  • 250 gram medjooldadels
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel kokosolie ( gesmolten)
  • Twee theelepels speculaaskruiden
  • Een snufje zout
  • Een eetlepel (rauwe) cacaopoeder
  • 40 gram havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)

Bereiding

  • Ontpit de dadels en maak ze fijn in de keukenmachine
  • Maal alles tot je een mooie gladde massa hebt
  • Voeg alle andere ingrediënten behalve de havermout toe
  • Mix alles nog eens
  • Doe de bol in een kom met 40 gram havermout en meng alles goed met je handen
  • Maak er kleine balletjes van

Geitenkaasballetjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Deze feestelijke balletjes van geitenkaas doen het goed met kerst, een verjaardag of een borrel. Ze zien er prachtig uit en je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan. En de kleur kies je helemaal zelf.

Ingrediënten

  • 300 gram zachte geitenkaas
  • Dip naar keuze
Geitenkaasballetjes

Dip

Deze ingrediënten kun je gebruiken om je geitenkaasballetjes doorheen te rollen

  • 50 gram roze peperkorrels grof gemalen
  • 50 gram zwarte en witte sesamzaadjes
  • pijnboompitjes fijngehakt
  • bacon fijngehakt
  • zongedroogde tomaatjes fijngehakt
  • Bieslook fijngehakt
  • Pistachenootjes fijngehakt

Bereiding

  • Verdeel de geitenkaas in 15 stukjes en rol van elk stukje een balletje
  • Rol de balletjes door de “dip’
  • Leg ze op een bord of een plan en serveer ze met crackers
  • Je kunt een zoute pepsel erin steken als cocktailprikker

 

Glutenvrije pepernoten. Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Keuken, SinterklaasPosted on

Pepernoten zijn erg lekker. En horen ook zeker bij de maand december.  Maar wist je ook dat je een glutenvrije variant kunt maken? Hier vind je het recept.

Ingrediënten glutenvrije pepernoten

  • 60 gram havermout (Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 40 gram amandelmeel
  • 25 boekweitmeel
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden / koekkruiden
  • 2 eetlepels (naar smaak 3) honing of agave siroop
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje bakpoeder
  • snufje zout
  • eventueel 1 theelepel anijspoeder (niet noodzakelijk)
  • eventueel natuurlijke stevia (om het naar smaak zoeter te maken)

Je kunt met de soorten meel variëren bijv. meer amandelmeel en minder havermout, kijk wat je zelf het lekkerst vindt!

 

4. Draai daarna overal balletjes van en druk ze een beetje plat op de bakplaat met bakpapier.

5. Bak ze voor ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven en dan is deze heerlijk verantwoorde sinterklaas lekkernij klaar!

Kruidnoten van volkorenmeel

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Keuken, SinterklaasPosted on

Natuurlijk kun je kruidnoten gewoon in de supermarkt of bij de bakker kopen. En Nederlanders zijn er ook gek op. Gemiddeld eten we een kilo per jaar. Deze met volkorenmeel zijn erg lekker.

Ingredienten

  • 225 gram volkorenmeel
  • 1 flinke theelepel koek- en speculaaskruiden
  • Een halve theelepel zout, beetje peper
  • Een half zakje bakpoeder (à 8 g)
  • 1 eetlepel steviapoeder (ca. 1.5 g)
  • 100 gram roomboter, in blokjes op kamertemperatuur
  • 40 gram bruine basterdsuiker ( of een suikervervanger)
Kruidnoten van volkorenmeel

Bereiding

  • Doe de meel met de koek- en speculaas- kruiden, het zout, een beetje peper, het bakpoeder en de stevia in een kom.
  • Meng de boter en de basterdsuiker erdoor in een keukenmachine, met een mixer of met de hand.
  • Kneed er direct een soepel deeg van. Voeg eventueel wat theelepels water toe als het deeg te droog is. Je kunt het deeg in vershoudfolie drie dagen in de koelkast bewaren of meteen gebruiken.
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Neem steeds een klein beetjes van het deeg en rol tot een balletje van 1 centimeter.
  • Verdeel de balletjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat een beetje ruimte tussen de balletjes, want ze worden nog iets groter.
  • Druk ze een klein beetje plat en bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten bruin en gaar. Kruidnoten kun je een week bewaren in een afgesloten bak

Recept om zelf Griekse Spanakopita te maken

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, PasenPosted on

Misschien heb je wel eens Spanakopita gegeten in Griekenland. Ze staan in ieder geval vaak op de menukaart. Dit hapje is vegetarisch, bevat 180 calorieën en 16 gram koolhydraten.

Ingrediënten Spanakopita

  • 450 gram ontdooide diepvriesspinazie
  • Twee losgeklopte eieren
  • 150 gram feta
  • Handjevol fijngehakte dille
  • Een teentje knoflook
  • 25 gram pijnboompitten
  • Een theelepel citroenrasp
  • 10 vellen filodeeg (ontdooid)
  • Vier eetlepels olijfolie
Spanakopita

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Meng in een kom de spinazie met de eieren en verkruimel de feta
  • Voeg de dille, knoflook, pijnboompitten en citroenrasp toe en breng het op smaak met wat peper en zout
  • Bestrijk de vellen filodeeg met de olijfolie en schep wat van het mengsel een de onderkant
  • Vouw de rechter bovenhoek naar de linker onderhoek en vouw de punten nog twee keer naar elkaar toe tot het goedgevulde driehoeken zijn.
  • Doe dit bij de andere vellen ook
  • Leg je hapjes op de bakplaat met bakpapier en bak ze in de oven knapperig en bruin. Dit duurt ongeveer 25 minuten

Zelf bananenchips maken zonder suiker. Het recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Dat je van groente chips kunt maken wist je vast al, maar heb je zelf wel eens geprobeerd bananenchips te maken? Nee? Probeer het eens. Niet alleen lekker, maar ook verantwoorder dan gewone chips. Ook lekker met wat yoghurt.

Wat heb je nodig?

  • Drie bananen
  • Een uitgeperste citroen
  • Een bakplaat
  • Ovenrooster
  • Pot met deksel
bananenchips

Hoe maak je bananenchips?

  • Verwarm de oven voor op 80 graden
  • Haal de schil van de banaan en snijd de banaan in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik
  • Is je banaan wat bruin. Geeft niets. Je kunt ze prima gebruiken voor dit recept
  • Doe de citroensap in de schaal en doe de banaan erbij
  • Laat je banaan even vijf minuten in de citroensap liggen
  • Lek de banaan uit in een vergiet en verdeel de plakjes op een ovenrooster. Ze mogen elkaar niet raken
  • Schuif het rooster in het midden van je oven
  • Om te voorkomen dat je je oven uitgebreid schoon moet maken, adviseren we je om een bakplaat met aluminiumfolie onder je rooster te schuiven.
  • Droog de stukjes banaan drie uren lang in de voorverwarmde oven. Keer ze tijdens het drogen een keer of twee
  • De plakjes zullen wel aan je rooster plakken maar je kunt ze los krijgen met een spatel of mes
  • Wanneer je banaan droog en leerachtig aanvoelt zijn ze klaar
  • Laat het afkoelen op het rooster en doe ze daarna direct in een pot die goed afgesloten kan worden

Appelchips met kaneel uit de oven

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Wie bij deze chips een knisperende lekkernij verwacht, komt bedrogen uit. Maar de appelchips is er niet minder lekker om. Bewaar je ze in een luchtdichte trommel dan kun je ze zelfs een paar dagen bewaren. Tenminste als je dat lukt…

Ingrediënten

  • Een appel
  • Wat citroensap
  • Wat kaneel
appelchips

Hoe maak je appelchips?

  • Verwarm de oven voor op 100ºC. Snijd ongeschilde appels in dunne plakjes. Ik heb eerst wel het klokhuis eruit gehaald. Leg ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrijk de appelplakjes met citroensap en bestrooi ze met wat kaneel. Droog de appelchips ongeveer 1 uur in de oven.
  • Neem ze uit de oven en leg een stuk bakpapier boven op de bakplaat. Pak de bakplaat met het bakpapier met ovenwanten aan de zijkant vast en keer in een rustige beweging om.
  • Schuif 1 vel bakpapier weer op de bakplaat en droog de andere kant van de appel onafgedekt nog ruim 1 uur in de oven.
  • Laat de appels op een rooster afkoelen, zodat ze goed knapperig worden.

Doe je ze in een leuk bakje dan is het een hartstikke leuke en gezonde traktatie.

Ook lekker met appel… Apfelstrudel

Slagroom van kokosmelk. Het recept!

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, Toetje, VerjaardagPosted on

Slagroomfans opgelet! Het recept voor slagroom van kokosmelk. Deze kokosslagroom is minder vet en vegan. Heerlijk op taart, wat fruit, muffins of ijs. Vergeet niet de kokosmelk van tevoren in de koelkast te zetten.

Ingrediënten slagroom van kokosmelk

  • Een blik pure kokosmelk ( 400 ml)
  • Een eetlepel ahornsiroop
  • Mespuntje ongezoete vanillepoeder
slagroom van kokosmelk

Bereiding kokosslagroom

  • Zet het blik kokosmelk een nacht ( minimaal 12 uur) in de koelkast
  • Het water en de room moeten gaan scheiden. Dat gebeurt alleen als het echt koud genoeg staat. Ik zet het blikje altijd achteraan in de koelkast want daar is het het koudst. Je mag het blikje niet schudden
  • Open het blik en schep de crème met een lepel in de kom
  • Doe de ahornsiroop en de vanillepoeder erbij
  • Klop met een mixer de slagroom tot een glad geheel
  • Doe het daarna in een spuitzak

Lentho: Vegan recept van Javaans hapje

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Lentho wordt gemaakt van fijn geraspt cassave, bruine bonen en kruiden. Het is een authentieke oude Javaanse recept. Als ik deze hapje eet, komen de herinneringen aan mijn oma boven. Zij kon heel erg lekker lentho maken. We aten Lento als een eiwit vervangende gerecht. De combinatie van verse kentjoer wortel en limoenblaadjes geven deze hapje/gerecht een specifieke smaak.

Ingrediënten lentho

  • 300 gram geraspte cassave
  • 150 gram kleine bruine bonen ( week een nacht in water )
  • 150 gram gepelde pinda ( rauw)
  • 4 eetlepels  geraspte  kokos 
  • 3 tenen knoflook
  • 5 blaadjes daun djeruk (limoenblad)
  • 5 centimeter kentjoer wortel
  • 1 eetlepel ketoembarzaadjes ( geroosterd en fijn gemaakt )
  • 1 dessertlepel suiker
  • Zout naar smaak
  • Zonnebloemolie
Lentho

Bereidingswijze:

  1. Doe de knoflook, daun djeroek, kentjoer , suiker, zout en gemalen ketoembarzaadjes in de vijzel en maak hiervan een fijne pasta.
  2. Meng daarna de kruidenpasta en geraspte kokos door de geraspte cassave.
  3. Maak de pinda’s en kleine bruine bonen in de blender fijn.
  4. Doe daarna de gemengde pinda’s en bruinbonen mengsel in het cassave mengsel. Meng en kneed het goed door.
  5. Schep wat van de gemengde cassave met een eetlepel uit de kom en maak bolletjes. Druk die tot platte ovale vorm. ( zie foto hierboven)
  6. Verwarm de frituurpan of de frituurolie in een pan op ca. 140 graden
  7. Frituur het op de middel hoog vuur tot ze mooi bruin zijn.

Recept vegetarische loempia’s

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Als kind konden we geen loempiakraampje voorbij lopen zonder dat ik mijn moeder vroeg of ik misschien een loempia mocht.  Soms haal ik ze nog bij een loempia-tentje en doe ik ze in de vriezer zodat ik ze zelf kan bakken. Maar ik maak ze ook wel zelf. Lekker en nog leuk om te maken ook.

Ingrediënten

  • Twee eetlepels arachideolie of een andere plantaardige olie
  • Plantaardige olie  om in te frituren
  • Zes bosuitjes
  • Een groen Spaans pepertje
  • Een wortel
  • Een courgette
  • Een halve rode paprika
  • 100 gram taugé. ( vers of uit een blik)
  • 125 gram bamboescheuten uit blik
  • Drie eetlepels Thaise sojasaus
  • Een of twee eetlepels chilisaus
  • Acht loempiavelletjes ( liggen in vriesvak in supermarkt)

Bereiding

  • Snijd de bosuitjes in stukjes van 5 centimeter
  • Snijd de groene peper fijn. Wel eerst de pitjes eruit halen
  • Snijd de wortel in dunne reepjes
  • Snijd de courgette in dunne reepjes
  • Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd de paprika in dunne reepjes
  • Spoel de taugé af als je verse taugé gebruikt. Gebruik je uit blik, laat het dan uitlekken
  • Spoel de bamboescheuten af en laat ze uitlekken
  • Verhit twee eetlepels olie in een voorverwarmde wok of koekenpan op hoog vuur
  • Roerbak de bosuitjes en de Spaanse peper ongeveer 30 seconden
  • Voeg dan de reepjes wortel, courgette en paprika toe en roerbak dit een minuut
  • Haal de pan van het vuur. Roer de taugé, bamboescheuten, sojasaus en chilisaus door je roerbakmengsel
  • Even proeven! Eventueel kun je er nu nog wat chilisaus of sojasaus doorheen gooien
  • Leg een loempiavelletje op een schone snijplank
  • Schep een achtste deel van het mengsel schuin over het midden
  • Rol dan de ene hoek over het mengsel en sla de zijkanten naar binnen
  • Rol het velletje dan zo op dat er een pakketje ontstaat. Maak zo alle 8 loempiaatjes
  • Doe olie in een wokpan of hapjespan en verhit de olie tot 180 graden. Je kunt met een blokje brood testen of de olie heet genoeg is. Wordt je brood binnen 30 seconden bruin dan heeft de olie de juiste temperatuur
  • Leg vier loempiaatjes voorzichtig in de olie en bak ze tot ze mooi goudbruin zijn
  • Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze dan op keukenpapier uitlekken
  • Bak daarna de andere vier loempia’s

Eet smakelijk!