Recept citroen kwarktaart zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Pasen, Toetje, VerjaardagPosted on

Taart is lekker maar helaas niet echt verantwoord. De vele suikers, boter en toevoegingen maken het nu niet echt een gezonde traktatie. Een taart zelf maken vinden we leuk maar vaak houdt dit in dat we naar een kant-en-klaar pakket grijpen waar wat poederzakjes inzitten.

Citroen kwarktaart

De zakjes meng je met water en bij de kant en klare bodemkruimels voeg je boter toe. Even de koelkast in en klaar is je ‘zelfgemaakte’ taart. Dit kan anders! Ik heb voor jullie een recept voor een heerlijke, frisse citroen kwarktaart. Zonder zakjes en gemaakt met pure ingrediënten. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en in een mum van tijd kan je ook deze taart zelf klaar maken.

In plaats van kwark heb ik in dit recept gebruik gemaakt van Griekse yoghurt. Deze yoghurt is wat milder van smaak zodat je minder suikers nodig hebt om de ‘te zure’ smaak te compenseren. De bodem bestaat uit noten, voor een lekkere crunchybite. Op naar het recept!

In dit recept heb ik gebruik gemaakt van een mini taartbodem van 12 cm. Als je een grote taart wilt maken, pas dan de hoeveelheid ingrediënten hier op aan.

citroen kwarktaart

Ingrediënten

  • 40 gram gemengde ongezouten noten
  • 50 gram dadels
  • 10 gram kokosolie = 1 eetlepel
  • 2 gelatine blaadjes
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 1 a 2 schijfjes citroen (hangt ervan af hoe zuur je het wilt)
  • 2 eetlepels honing of agavesiroop

Bereiding

  • Doe de noten en dadels in de keukenmachine. Laat even draaien totdat alles wat fijner is.
  • Voeg de (gesmolten) kokosolie toe en meng dit erdoor. Zelf heb ik de noten en dadels wat groter gehouden voor een extra bite maar mocht je dit niet prettig vinden dan laat je de machine wat langer draaien.
  • Bekleed je springvorm met bakpapier en doe het mengsel hierin. Druk de bodem lichtjes aan en zet dan in de koelkast
  • Week de gelatineblaadjes in koud water (minimaal 5 minuten). Meng de honing door de yoghurt heen en knijp 1 a 2 schijfjes citroen uit. Dit is afhankelijk van hoe zuur je het wilt. Proef ondertussen even.
  • Schep vervolgens 3 eetlepels van het yoghurtmengsel in een steelpannetje en verwarm. Zodra het kookt kan het vuur uit. Knijp het water uit de gelatineblaadjes en voeg toe aan het opgewarmde mengsel. Roer goed door.
  • Het warme mengsel mag vervolgens weer bij de rest van de yoghurt en roer het geheel nog even goed door elkaar. Giet het yoghurtmengsel op de bodem en laat tenminste 2 uren opstijven in de koelkast. Let op: Als je een grote taart gaat maken, laat dan de taart minstens 3 uren opstijven in de koelkast.

Recept gevulde tulpen van tomaten

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Pasen, VerjaardagPosted on

Kijk een wat een  vrolijke tomaten. Lekker vrolijk en ook leuk om als hapje op tafel te zetten. Dit recept is snel te maken en glutenvrij en laag in de koolhydraten.

Ingrediënten

  • Een bakje bieslook of het groen van bosuien
  • 200 gram zuivelspread
  • 500 gram tomaatjes
  • Wat sateprikkers
gevulde tulpen van tomaten

Bereiding

  • Snijd een kwart van de bieslook fijn en meng dit met de zuivelspread
  • Snijd de tomaten kruiselings in tot iets onder het midden
  • Prik met een sateprikker een gaatje aan de onderkant
  • Lepel met een theelepeltje de zaadjes uit de tomaatjes
  • Vul de tomaatjes met het mengsel en steek in het gaatje aan de onderkant een bieslookspriet
  • Leg de tomaatjes mooi op een bordje
  • Leg je ze in de vorm van een boeketje bloemen leg knoop dan een sprietje bieslook om de “steeltjes”

Je kunt de tulpjes een dag in de koelkast bewaren. Ben je niet zo gek op zuivelspread? Je kunt ze ook vullen met (zelfgemaakte) eiersalade

Eet smakelijk!

Crème brûlée. De gezondere versie

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Pasen, ToetjePosted on

Crème brûlée kan, als het goed gemaakt wordt, ontzettend lekker zijn. Maar het bevat ook relatief veel kilocalorieën, zo’n 273 kilocalorieën in 1 schaaltje (100 gram) crème brûlée. Deze variant is niet gezond, maar bevat wel bijna de helft minder calorieën, namelijk 141 kcal.

Ingrediënten

  • 15 gram custardpoeder
  • 150 ml halfvolle melk
  • De rasp van een halve biologische limoen
  • Twee druppels stevia
  • Een grote kom ijswater
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • Optioneel: Mocht je het erg lekker vinden, dan kun je er ook nog wat vanille doorheen doen.

Bereiding

  • Meng de custardpoeder met 50 milliliter melk en roer dit met een garde tot een papje zonder klontjes.
  • Breng de resterende melk aan de kook in een steelpan op halfhoog vuur en voeg voordat de melk kookt het papje toe
  • Roer het goed door met een garde. Draai daarna het vuur laag en laat 3 minuten zachtjes doorgaren.
  • Roer wel steeds met de met de garde zodat de custard niet aanbrandt.
  • Roer de limoenrasp en stevia door de custard.
  • Giet de custard in een glazen schaaltje met lage rand en verpak het in een plastic zakje. Knoop dat zakje goed dicht.
  • Zet het schaaltje in een kom met ijswater en plaats iets zwaars op het schaaltje zodat dit niet blijft drijven.
  • Laat je crème brulee 10 minuten afkoelen. Haal het schaaltje uit het plastic, strooi de suiker over de custard en karamelliseer de suiker door deze kort te verhitten met een keukenbrander.

Pommes duchesse. Zelf aardappeltorentjes maken

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, Keuken, PasenPosted on

Pommes duchesse. Bijna iedereen eet ze met kerst. Wat zijn pommes duchesse? Het is een heel simpel gerechtje: aardappeltoefjes. Meestal koop je ze kant-en-klaar in de supermarkt. Maar zelf maken is ontzettend leuk en simpel. Voor dit bijgerechtje heb je maar twee ingrediënten nodig. Eigenlijk is het zo gemakkelijk dat je het ook prima aan kinderen over kunt laten of dat je ze ermee helpt

Welke aardappelen kun je het beste gebruiken voor pommes duchesse? Kies voor wat kruimige aardappelen. Daar kun je het beste aardappelpuree van maken.

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappels
  • Een ei
  • Wat zout en peper

Bereiding

  • Schil de aardappelen in grote stukken en kook ze gaar
  • Haal ze vervolgens uit de pan en laat ze afkoelen
  • Doe de oven aan op 180 graden en leg bakpapier op de bakplaat
  • Klop het ei los
  • Pureer de aardappels met een stamper of in de keukenmachine en breng het op smaak met zout en peper en roer het losgeklopte ei er doorheen. Is je puree te dik dan kun je er een scheutje melk doorheen doen ( Niet bij lactose-intolerantie!)
  • Vul een spuitzak met de puree en spuit toefjes op de bakplaat
  • Hoe lang moeten pommes duchesse in de oven? Bak ze in 25 minuten goudbruin in de oven

Recept komkommerlinten met gerookte zalm en rucola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Een snel te maken recept voor een warme dag, bij de barbecue, als voorgerecht of bij de lunch. Eigenlijk kun je deze komkommerlinten met zalm altijd wel eten. Binnen tien minuten heb je dit heerlijke gerechtje op tafel.

Continue reading “Recept komkommerlinten met gerookte zalm en rucola”

Geitenkaasballetjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Deze feestelijke balletjes van geitenkaas doen het goed met kerst, een verjaardag of een borrel. Ze zien er prachtig uit en je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan. En de kleur kies je helemaal zelf.

Ingrediënten

  • 300 gram zachte geitenkaas
  • Dip naar keuze
Geitenkaasballetjes

Dip

Deze ingrediënten kun je gebruiken om je geitenkaasballetjes doorheen te rollen

  • 50 gram roze peperkorrels grof gemalen
  • 50 gram zwarte en witte sesamzaadjes
  • pijnboompitjes fijngehakt
  • bacon fijngehakt
  • zongedroogde tomaatjes fijngehakt
  • Bieslook fijngehakt
  • Pistachenootjes fijngehakt

Bereiding

  • Verdeel de geitenkaas in 15 stukjes en rol van elk stukje een balletje
  • Rol de balletjes door de “dip’
  • Leg ze op een bord of een plan en serveer ze met crackers
  • Je kunt een zoute pepsel erin steken als cocktailprikker

 

Recept om zelf Griekse Spanakopita te maken

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, PasenPosted on

Misschien heb je wel eens Spanakopita gegeten in Griekenland. Ze staan in ieder geval vaak op de menukaart. Dit hapje is vegetarisch, bevat 180 calorieën en 16 gram koolhydraten.

Ingrediënten Spanakopita

  • 450 gram ontdooide diepvriesspinazie
  • Twee losgeklopte eieren
  • 150 gram feta
  • Handjevol fijngehakte dille
  • Een teentje knoflook
  • 25 gram pijnboompitten
  • Een theelepel citroenrasp
  • 10 vellen filodeeg (ontdooid)
  • Vier eetlepels olijfolie
Spanakopita

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Meng in een kom de spinazie met de eieren en verkruimel de feta
  • Voeg de dille, knoflook, pijnboompitten en citroenrasp toe en breng het op smaak met wat peper en zout
  • Bestrijk de vellen filodeeg met de olijfolie en schep wat van het mengsel een de onderkant
  • Vouw de rechter bovenhoek naar de linker onderhoek en vouw de punten nog twee keer naar elkaar toe tot het goedgevulde driehoeken zijn.
  • Doe dit bij de andere vellen ook
  • Leg je hapjes op de bakplaat met bakpapier en bak ze in de oven knapperig en bruin. Dit duurt ongeveer 25 minuten

Zelf bananenchips maken zonder suiker. Het recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Dat je van groente chips kunt maken wist je vast al, maar heb je zelf wel eens geprobeerd bananenchips te maken? Nee? Probeer het eens. Niet alleen lekker, maar ook verantwoorder dan gewone chips. Ook lekker met wat yoghurt.

Wat heb je nodig?

  • Drie bananen
  • Een uitgeperste citroen
  • Een bakplaat
  • Ovenrooster
  • Pot met deksel
bananenchips

Hoe maak je bananenchips?

  • Verwarm de oven voor op 80 graden
  • Haal de schil van de banaan en snijd de banaan in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik
  • Is je banaan wat bruin. Geeft niets. Je kunt ze prima gebruiken voor dit recept
  • Doe de citroensap in de schaal en doe de banaan erbij
  • Laat je banaan even vijf minuten in de citroensap liggen
  • Lek de banaan uit in een vergiet en verdeel de plakjes op een ovenrooster. Ze mogen elkaar niet raken
  • Schuif het rooster in het midden van je oven
  • Om te voorkomen dat je je oven uitgebreid schoon moet maken, adviseren we je om een bakplaat met aluminiumfolie onder je rooster te schuiven.
  • Droog de stukjes banaan drie uren lang in de voorverwarmde oven. Keer ze tijdens het drogen een keer of twee
  • De plakjes zullen wel aan je rooster plakken maar je kunt ze los krijgen met een spatel of mes
  • Wanneer je banaan droog en leerachtig aanvoelt zijn ze klaar
  • Laat het afkoelen op het rooster en doe ze daarna direct in een pot die goed afgesloten kan worden

Slagroom van kokosmelk. Het recept!

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, Toetje, VerjaardagPosted on

Slagroomfans opgelet! Het recept voor slagroom van kokosmelk. Deze kokosslagroom is minder vet en vegan. Heerlijk op taart, wat fruit, muffins of ijs. Vergeet niet de kokosmelk van tevoren in de koelkast te zetten.

Ingrediënten slagroom van kokosmelk

  • Een blik pure kokosmelk ( 400 ml)
  • Een eetlepel ahornsiroop
  • Mespuntje ongezoete vanillepoeder
slagroom van kokosmelk

Bereiding kokosslagroom

  • Zet het blik kokosmelk een nacht ( minimaal 12 uur) in de koelkast
  • Het water en de room moeten gaan scheiden. Dat gebeurt alleen als het echt koud genoeg staat. Ik zet het blikje altijd achteraan in de koelkast want daar is het het koudst. Je mag het blikje niet schudden
  • Open het blik en schep de crème met een lepel in de kom
  • Doe de ahornsiroop en de vanillepoeder erbij
  • Klop met een mixer de slagroom tot een glad geheel
  • Doe het daarna in een spuitzak

Lentho: Vegan recept van Javaans hapje

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Lentho wordt gemaakt van fijn geraspt cassave, bruine bonen en kruiden. Het is een authentieke oude Javaanse recept. Als ik deze hapje eet, komen de herinneringen aan mijn oma boven. Zij kon heel erg lekker lentho maken. We aten Lento als een eiwit vervangende gerecht. De combinatie van verse kentjoer wortel en limoenblaadjes geven deze hapje/gerecht een specifieke smaak.

Ingrediënten lentho

  • 300 gram geraspte cassave
  • 150 gram kleine bruine bonen ( week een nacht in water )
  • 150 gram gepelde pinda ( rauw)
  • 4 eetlepels  geraspte  kokos 
  • 3 tenen knoflook
  • 5 blaadjes daun djeruk (limoenblad)
  • 5 centimeter kentjoer wortel
  • 1 eetlepel ketoembarzaadjes ( geroosterd en fijn gemaakt )
  • 1 dessertlepel suiker
  • Zout naar smaak
  • Zonnebloemolie
Lentho

Bereidingswijze:

  1. Doe de knoflook, daun djeroek, kentjoer , suiker, zout en gemalen ketoembarzaadjes in de vijzel en maak hiervan een fijne pasta.
  2. Meng daarna de kruidenpasta en geraspte kokos door de geraspte cassave.
  3. Maak de pinda’s en kleine bruine bonen in de blender fijn.
  4. Doe daarna de gemengde pinda’s en bruinbonen mengsel in het cassave mengsel. Meng en kneed het goed door.
  5. Schep wat van de gemengde cassave met een eetlepel uit de kom en maak bolletjes. Druk die tot platte ovale vorm. ( zie foto hierboven)
  6. Verwarm de frituurpan of de frituurolie in een pan op ca. 140 graden
  7. Frituur het op de middel hoog vuur tot ze mooi bruin zijn.