Vegan eton mess met aardbeien

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, ToetjePosted on

In deze vegan Eton Mess vind je schuimpjes zonder eiwitten. Je maakt ze van kikkererwtenwater met suiker. Doe er onder andere wat sojaroom en aardbeien bij en je hebt een lekker feestelijk toetje.

Ingrediënten eton mess

  • 100 gram blanke amandelen
  • 300 gram aardbeien ( door de helft gesneden)
  • 250 ml sojaroom
  • Een zakje klop-fix
  • Twee eetlepels vanillesuiker
  • Vier eetlepels gedroogde gojibessen

Voor de schuimpjes

  • Een blik kikkererwten (350 gram)
  • 100 gram suiker
  • Paar druppen vanille-extract
eton mess

Bereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Verwarm de oven op 110 graden
  • Open voor de schuimpjes je blik kikkererwten
  • Zet een zeef op een kom en giet de inhoud van je blik in de zeef
  • Meet 100 ml kikkererwtenwater af en klop dat met een mixer op de hoogste stand wat schuimig
  • Mix de suiker er in gedeelten doorheen
  • En blijf kloppen. Nog zeker een minuut of 10 tot je een mooi stevig schuim hebt
  • Schep je schuim in de spuitzak en spuitrondjes op de bakplaat
  • Bak je schuimpjes twee uren. Laat ze daarna goed afkoelen
  • Rooster je amandelen in een droge koekenpan en hak ze dan in stukken. Laat ze eerst wel afkoelen
  • Klop de sojaroom met de vanillesuiker en de Klop-fix stijf
  • Verbrokkel zes schuimpjes en bewaar de rest in een luchtdichte trommel
  • Verdeel het schuim en de helft van de amandelen over vier glazen
  • Doe er wat aardbeien in en wat gojibessen
  • Schep er dan twee lepels room op
  • Garneer dan je toetje met de rest van de aardbeien en amandelen

Meer recepten met aardbeien

Sushi maken is niet moeilijk. Een lekker recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, Vlees en visPosted on

Sushi is de laatste jaren in opkomst. De all-you-can-eat restaurants worden druk bezocht en in bijna iedere supermarkt kun je wel voorverpakte sushi vinden. Het voordeel van zelf sushi maken is dat je precies weet wat er in zit en je het helemaal naar eigen smaak kunt maken. Trek er eens een regenachtige zondagmiddag voor uit. Het is een tijdrovend gerecht, maar het resultaat mag er zijn.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram sushirijst
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 5 eetlepels rijstazijn
  • 5 nori vellen (zeewier)
  • 1/3 komkommer
  • wasabi
  • sojasaus
  • mayonaise
  • pakje surimisticks
  • 100 gram gerookte zalm
  • kuipje zalmsalade of tonijnsalade

Wat heb je nodig om zelf als een prof sushi te maken?

sushi maken

Hoe maak je zelf sushi?

1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.

2. Meng 5 eetlepels rijstazijn met een theelepel suiker en een theelepel zout. Laat het onder zacht verwarmen oplossen in een pannetje. Als de rijst klaar is meng je dit er met een houten lepel doorheen.

3. Als je wasabi te sterk vindt, kun je wasabi-mayonaise maken door een eetlepel mayonaise te mengen met een halve theelepel wasabi. Je kunt door meer of minder wasabi toe te voegen zelf de schepte bepalen.

4. Als u geen bamboematje in huis hebt om de sushi op te rollen, kan dit ook gemakkelijk op een dubbel gevouwen vel bakpapier.

5. Week de nori 1 a 2 seconden in koud water en leg deze op het bakpapier. Schep er met een natte eetlepel rijst op en verdeel dit over 1/3 van het norivel. Maak de lepel opnieuw nat als de rijst er tijdens het verdelen aan blijft plakken. Dit geldt ook voor je handen. Het gemakkelijkste is om een kommetje water in de buurt te houden.

sushi maken
sushi maken

6. Snij dunne reepjes komkommer en plaats deze over de lengterichting van de rijst. Leg hiernaast 3 surimi sticks en rol het geheel op door het bakpapier eerst om te vouwen, goed aan te drukken en dan door te rollen.

7. Herhaal dit met bijvoorbeeld zalm en zalmsalade. Surimi, komkommer en een beetje wasabi-mayonaise. Of maak een salade van de surimi door deze fijn te snijden en te mengen met mayonaise of wasabi-mayonaise. Wees creatief 

Filet americain op een wrap met zelfgemaakte filet americain

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Wraps met filet americain is voor veel mensen een van de favoriete borrelhapjes. Eigenlijk heb je maar vier ingrediënten nodig voor dit simpele, maar heerlijke gerechtje. Wil je de filet ook zelf maken dan kost het wat meer tijd en heb je wat meer ingrediënten nodig.

Filet Americain is al jaren erg populair. Het lijkt op steak tartare, maar dat is vaak een stuk grover en wordt meestal niet op brood gegeten. Filet Americain juist wel, of op toastjes bij de borrel. Of dus op een wrap.

Filet Americain maken

  • 300 gram rundertartaar of gehakte biefstuk
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • Beetje tabasco
  • Beetje worchestershiresaus
  • Peper en zout naar smaak
filet americain

Bereiding

  • Doe de tartaar in de keukenmachine en draai fijn met de mayonaise, mosterd, tabasco en paprikapoeder. Zorg dat het heel fijn wordt.
  • Schep daarna in een bakje en breng op smaak met peper, zout, worchestershiresaus en wellicht nog wat tabasco. Als het mengsel iets te ‘droog’ is, kun je het mayonaise smeuïger maken.

Wraps met filet americain

Wat heb je nodig?

  • 1 bakje filet americain
  • 1 rode ui, in halve ringetjes snijden
  • 1 zakje gemengde sla
  • 2 wraps

Bereiden:

  • Wrap insmeren met de filet
  • Daarop de ui en een handje vol sla verdelen.
  • Dan in strookjes snijden en serveren.

Geniet ervan!

Zelf naanbrood maken. Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Naanbrood is een makkelijk te maken, maar heerlijk brood uit Midden- en Zuid-Azië. Het is een heerlijk brood voor bij soep of om een sandwich van te maken. Voor de creatieve kok zijn er talloze mogelijkheden. Zoals naan met knoflook en rozemarijn. Of met zongedroogde tomaten. Hieronder het basisrecept van naan.

Continue reading “Zelf naanbrood maken. Het recept”