Fruit en chocola is vaak een goede combinatie. Aardbeien met chocola ken je vast al. Maar kende je de combinatie mandarijn en chocola al? Met deze mandarijntjes zondig je toch een heel klein beetje gezien.
Wat heb je nodig
100 gram pure chocola
Drie mandarijnen
Drie eetlepels gemalen kokos of iets anders ( zie tips onderaan)
Bakpapier
Bereiding
Smelt de chocola. Ik doe dit altijd in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje heet water. Au-bain-marie dus. De kom mag het water niet aanraken
Pel de mandarijnen en leg de partjes los van elkaar op een bakblik
Doop ze een voor een in de chocola. Wil je er kokos op. Doe dit dan als de chocola nog zacht is
Leg je partjes een half uurtje in de koelkast. Dan wordt de chocola weer goed hard
Mocht je ze niet allemaal in 1 keer opeten. Je kunt ze het beste in de koelkast bewaren.
Tip: In plaats van kokos kun je ook sinaasappelsnippers, pistachenoten, discodip, hagelslag of een andere dip kiezen
Een snel te maken recept voor een warme dag, bij de barbecue, als voorgerecht of bij de lunch. Eigenlijk kun je deze komkommerlinten met zalm altijd wel eten. Binnen tien minuten heb je dit heerlijke gerechtje op tafel.
Deze feestelijke balletjes van geitenkaas doen het goed met kerst, een verjaardag of een borrel. Ze zien er prachtig uit en je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan. En de kleur kies je helemaal zelf.
Ingrediënten
300 gram zachte geitenkaas
Dip naar keuze
Dip
Deze ingrediënten kun je gebruiken om je geitenkaasballetjes doorheen te rollen
50 gram roze peperkorrels grof gemalen
50 gram zwarte en witte sesamzaadjes
pijnboompitjes fijngehakt
bacon fijngehakt
zongedroogde tomaatjes fijngehakt
Bieslook fijngehakt
Pistachenootjes fijngehakt
Bereiding
Verdeel de geitenkaas in 15 stukjes en rol van elk stukje een balletje
Rol de balletjes door de “dip’
Leg ze op een bord of een plan en serveer ze met crackers
Je kunt een zoute pepsel erin steken als cocktailprikker
Wie bij deze chips een knisperende lekkernij verwacht, komt bedrogen uit. Maar de appelchips is er niet minder lekker om. Bewaar je ze in een luchtdichte trommel dan kun je ze zelfs een paar dagen bewaren. Tenminste als je dat lukt…
Ingrediënten
Een appel
Wat citroensap
Wat kaneel
Hoe maak je appelchips?
Verwarm de oven voor op 100ºC. Snijd ongeschilde appels in dunne plakjes. Ik heb eerst wel het klokhuis eruit gehaald. Leg ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk de appelplakjes met citroensap en bestrooi ze met wat kaneel. Droog de appelchips ongeveer 1 uur in de oven.
Neem ze uit de oven en leg een stuk bakpapier boven op de bakplaat. Pak de bakplaat met het bakpapier met ovenwanten aan de zijkant vast en keer in een rustige beweging om.
Schuif 1 vel bakpapier weer op de bakplaat en droog de andere kant van de appel onafgedekt nog ruim 1 uur in de oven.
Laat de appels op een rooster afkoelen, zodat ze goed knapperig worden.
Doe je ze in een leuk bakje dan is het een hartstikke leuke en gezonde traktatie.
Slagroomfans opgelet! Het recept voor slagroom van kokosmelk. Deze kokosslagroom is minder vet en vegan. Heerlijk op taart, wat fruit, muffins of ijs. Vergeet niet de kokosmelk van tevoren in de koelkast te zetten.
Ingrediënten slagroom van kokosmelk
Een blik pure kokosmelk ( 400 ml)
Een eetlepel ahornsiroop
Mespuntje ongezoete vanillepoeder
Bereiding kokosslagroom
Zet het blik kokosmelk een nacht ( minimaal 12 uur) in de koelkast
Het water en de room moeten gaan scheiden. Dat gebeurt alleen als het echt koud genoeg staat. Ik zet het blikje altijd achteraan in de koelkast want daar is het het koudst. Je mag het blikje niet schudden
Open het blik en schep de crème met een lepel in de kom
Doe de ahornsiroop en de vanillepoeder erbij
Klop met een mixer de slagroom tot een glad geheel
De meeste eiersalades bevatten veel mayonaise zodat het lekker romig wordt. Deze eiersalade is minstens zo romig alleen wat beter voor je gezondheid. Ook kan hij iets zuurder zijn, maar hij is ontzettend lekker en hier in de familie de grote favoriet.
Wat heb je nodig voor gezonde eiersalade?
Twee eieren
Verse bieslook
Een theelepel peterselie
Een kwart witte ui
Twee eetlepels Griekse yoghurt
Snufje peper
Hoe maak je gezonde eiersalade?
1.Kook van te voren de eieren en laat ze volledig afkoelen. Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes.
2. Doe alle ingrediënten samen met de Griekse yoghurt in de kom en mix het goed door elkaar.
Tonijn is hartstikke lekker voor op toastjes of op brood. Helaas zijn die kant-en klare salades niet gezond; er zit veel mayonaise in, veel zetmeel, maar een beetje eiwit en weinig vitamines. Hoog tijd om zelf de lekkere salades te maken en op basis van Griekse yoghurt en verse groentes een gezonde twist te geven.
Wat heb je allemaal nodig voor gezonde tonijnsalade?
Een blikje tonijn. Bij voorkeur op water, zorg er anders voor dat je zoveel mogelijk olie uit het blikje drukt.
Een kwart witte ui
Een halve gele paprika
Een tomaat ( óf kleine cherrytomaatjes als je die in huis hebt)
Een halve appel
Een kleine eetlepel magere kwark
Italiaanse kruiden (of kruiden naar keuze)
Peper en een beetje zout
Hoe maak je gezonde tonijnsalade?
1. Snijd alle groente in kleine stukjes, en de ui zo fijn mogelijk.
2. Doe nu de tonijn samen met de groente en de Griekse yoghurt in een kom en mix het door elkaar.
Eigenlijk drink ik alleen cocktails tijdens mijn vakantie op Gran Canaria. De zon en de zee zorgen ervoor dat ik heerlijk kan ontspannen en geniet van alles om mij heen. Ik vind het dan ook heerlijk om zo nu en dan op een terras te nippen aan een cocktail. Calorie-arm is misschien iets té veel wishful thinking, maar deze drankjes zijn wel stuk voor stuk onder de 200 calorieën. En dat is best fijn!
Gin tonic
Gin-Tonic is een echte klassieker geworden. En terecht, het is niet alleen erg lekker, met zijn 150 calorieën is dit 200 jaar oude mengsel één van de gezondste opties op de kaart, qua calorieën dan. De basis van gin-tonic lijkt heel simpel. Je mengt wat gin, tonic en ijs in een glas en klaar. Maar voor een perfecte gin-tonic is veel meer nodig. De juiste dosering, de beste ingrediënten en gemaakt met liefde. Met de volgende tips maak je een prima basis.
Voor alle gin-tonics geldt dat 35 ml gin en 100 ml tonic (half flesje) wordt gebruikt, oftewel de verhouding 1:3.
Vul het glas tot aan de rand met ijsblokjes.
Schenk dan de gin erbij, vervolgens de tonic en roer even door.
Voeg daarna de garnering toe.
Margarita
Zin in een zomerse cocktail maar niet bereid om dat bikinilijf waar je zo hard voor hebt gewerkt op te geven? Dan is een Margarita een prima keuze. Het klassieke recept bevat tequila, limoensap en een klein beetje agavesiroop of Cointreau. Het totaal is goed voor zo’n 192 calorieën. Valt nog best mee, zolang je maar niet teveel drinkt.
4 personen
150 ml tequila
100 ml triple sec
75 ml limoensap
6 ijsblokjes
4 schijfjes limoen
Cosmopolitan
Carrie en de Sex and the City gang wisten heel goed waar ze mee bezig waren toen ze de Cosmopolitan tot hun favoriete drankje bombardeerden. De combinatie van vodka, limoensap en veenbesssensap blijft met een totaal van 150 calorieën bijzonder lijnvriendelijk. Wat heb je nodig voor de Cosmopolitan?
Vodka (30 ml)
Triple Sec (30 ml)
Cranberrysap (30 ml)
Limoen (sap van halve limoen)
Mojito
Dit populaire drankje bestaat uit een mix van munt, bruiswater, limoen, rum en een snufje rietsuiker. Normaal gezien is dat goed voor zo’n 150 calorieën, maar voor de zekerheid kan je altijd vragen om het rustig aan te doen met de rietsuiker. Je weet maar nooit.Voor je het weer zit je boven die 150 calorieën. En ook voor deze cocktail geldt drink met mate. En niet alleen vanwege de calorieën.
Wil je eens wat anders op tafel zetten dan een bakje chips en wat toastjes dan is dit borrelbrood echt iets voor jou. Een heerlijk gerechtje voor bij de borrel of op een lekkere luie zondag, met bijvoorbeeld een kop soep.
Er zijn op internet tig recepten van guacamole. Nu kan ik je zeggen dat dit de lekkerste is, maar dat zul je zelf moeten beoordelen. Deze is in ieder geval een stuk gezonder dan de guacamole die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Zorg er wel voor dat je rijpe, groene avocado’s hebt.
Ingrediënten
Twee rijpe avocado’s
Een tomaat
Een limoen
Twee knoflookteentjes
Drie lente-uitjes
Drie eetlepels zure room of crème fraîche
Een handjevol verse koriander
Wat zout en peper uit de molen
Bereiding
Prak met een vork de avocado’s fijn in een kom. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken
Doe er meteen wat limoensap overheen anders wordt het een bruin prutje
Knijp de knoflookteentjes uit en doe die bij de avocado’s
Roer de room erdoor
Snijd de tomaat kruiselings in en dompel hem even in kokend water. Verwijder daarna het velletje en de pitjes. Snijd daarna je tomaat in kleine stukjes
Hak de lente-ui in dunne ringetjes en hak de koriander fijn
Meng alles door de puree en breng het op smaak met limoensap, peper en zout